Domáce hranolky sú na rozdiel od tých kupovaných oveľa chutnejšie a výraznejšie. Ich plusom je tiež to, že ich môžete nakrájať na akékoľvek tvary alebo veľkosti. Na to, aby však boli čo najchutnejšie, musíte vedieť, aký typ zemiakov je na ich prípravu najlepší a na čo všetko myslieť počas ich smaženia.
Domáce hranolky sú na rozdiel od tých kupovaných oveľa chutnejšie a výraznejšie. Ich plusom je tiež to, že ich môžete nakrájať na akékoľvek tvary alebo veľkosti. Na to, aby však boli čo najchutnejšie, musíte vedieť, aký typ zemiakov je na ich prípravu najlepší a na čo všetko myslieť počas ich smaženia.
Na domáce hranolky sú najlepšie zemiaky typu C. Tie sú charakteristické tým, že obsahujú viac škrobu a naopak, v ich zložení nie je príliš veľa vody. Vďaka tomu sa s nimi dobre pracuje a vedia si vytvoriť chrumkavú kôrku.
Ak by ste typ C nemali, môžete použiť ešte typ B. Ten sa považuje za univerzálny a je vhodný do rôznych receptov. Počítajte ale s tým, že kvôli inému zloženiu nebude výsledok tak dobrý a chrumkavý.
Pri príprave hranoliek sa určite vyhnite zemiakom typu A, ktoré sú presným opakom typu C. To znamená, že majú veľa vody a málo škrobu. Po tom, ako ich vysmažíte, budú gumové a rozmočené.
Zdroj: Unsplash.com
Príprava zemiakov na vyprážanie nie je náročná. Skladá sa z niekoľkých základných krokov:
Keď máte zemiaky pripravené, môžete sa presunúť na samotné vysmážanie. V tomto prípade máte dve možnosti:
Ako vám už názov napovedá, hranolky smažíte na jedenkrát. Takýto spôsob si vyberá väčšina domácností, pretože je rýchly a poskytne celkom dobré výsledky. Hranolky sú vďaka nemu chutné a často aj mierne chrumkavé.
Pri jednofázovom smažení je dôležité, aby teplota oleja dosahovala okolo 180 až 190 °C. Len tak si zaistíte, že zemiaky budú skutočne hotové.
Hranolky smažíte na dvakrát, vďaka čomu sú chrumkavé a oveľa chutnejšie ako v prípade jednofázového smaženia. Dôležité je však dodržať nasledujúce pravidlá:
Po vypražení nezabudnite hranolky ešte správne dochutiť. Väčšina volí soľ, ktorá je klasikou. Dávajte si ale pozor, aby ste to s ňou neprehnali. Okrem toho môžete použiť aj rôzne bylinky, napríklad sušený cesnak alebo rozmarín. Nebojte sa teda experimentovať a skúšajte nové verzie.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste