NajRecept.sk Prílohy Zemiaky Hranolky Domáce hranolky ako z reštaurácie. Vďaka tejto technike vysmážania budú dokonalo chrumkavé.
Domáce hranolky ako z reštaurácie. Vďaka tejto technike vysmážania budú dokonalo chrumkavé.
Recept Domáce hranolky ako z reštaurácie. Vďaka tejto technike vysmážania budú dokonalo chrumkavé.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Domáce hranolky sú na rozdiel od tých kupovaných oveľa chutnejšie a výraznejšie. Ich plusom je tiež to, že ich môžete nakrájať na akékoľvek tvary alebo veľkosti. Na to, aby však boli čo najchutnejšie, musíte vedieť, aký typ zemiakov je na ich prípravu najlepší a na čo všetko myslieť počas ich smaženia.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   22.3.2025

Domáce hranolky ako z reštaurácie. Vďaka tejto technike vysmážania budú dokonalo chrumkavé.

Domáce hranolky sú na rozdiel od tých kupovaných oveľa chutnejšie a výraznejšie. Ich plusom je tiež to, že ich môžete nakrájať na akékoľvek tvary alebo veľkosti. Na to, aby však boli čo najchutnejšie, musíte vedieť, aký typ zemiakov je na ich prípravu najlepší a na čo všetko myslieť počas ich smaženia.

Najlepšie zemiaky na domáce hranolky

Na domáce hranolky sú najlepšie zemiaky typu C. Tie sú charakteristické tým, že obsahujú viac škrobu a naopak, v ich zložení nie je príliš veľa vody. Vďaka tomu sa s nimi dobre pracuje a vedia si vytvoriť chrumkavú kôrku.

Ak by ste typ C nemali, môžete použiť ešte typ B. Ten sa považuje za univerzálny a je vhodný do rôznych receptov. Počítajte ale s tým, že kvôli inému zloženiu nebude výsledok tak dobrý a chrumkavý.

Pri príprave hranoliek sa určite vyhnite zemiakom typu A, ktoré sú presným opakom typu C. To znamená, že majú veľa vody a málo škrobu. Po tom, ako ich vysmažíte, budú gumové a rozmočené.

Príprava receptu Domáce hranolky ako z reštaurácie. Vďaka tejto technike vysmážania budú dokonalo chrumkavé., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Ako pripraviť zemiaky na vyprážanie?

Príprava zemiakov na vyprážanie nie je náročná. Skladá sa z niekoľkých základných krokov:

  • Očistenie zemiakov – zemiaky ako prvé očistite a zbavte šupky. V prípade, že máte odrody, ktoré plánujete vysmážať so šupkou, len ich dôkladne umyte.
  • Nakrájanie na rovnomerné kúsky – spôsob, akým zemiaky nakrájate, sa odvíja čisto od vašich preferencií. Môžete si zvoliť kolieska, pásiky alebo vlnky. Snažte sa však o to, aby boli jednotlivé kúsky rovnomerné. Len tak dosiahnete, že sa všetky dobre prepečú.
  • Opláchnutie pod vodou – skúsení šéfkuchári odporúčajú zemiaky preplachovať pod tečúcou vodou, aby ste ich zbavili prebytočného škrobu. Ten by totižto mohol ovplyvniť výsledky smaženia. 
  • Dôkladné osušenie – keď zemiaky opláchnete, poriadne ich osušte. Najlepšie vám v tomto smere pomôžu papierové obrúsky. A prečo je tak dôležité urobiť? Dôvodom je predovšetkým skutočnosť, že vlhké zemiaky by sa nemuseli dobre vysmažiť. Po vytiahnutí z horúceho oleja by mohli byť gumové a mazľavé.
  • Predvarenie (voliteľný krok) – keď sa ponáhľate, zemiaky môžete po nakrájaní vložiť do oleja a začať vysmážať. Ak vám však nevadí stráviť v kuchyni trochu viac času, pred vysmažením ich krátko predvarte. Nemusíte dlho, aby sa zemiaky nezačali rozpadať. Ideálne 3 až 5 minút v osolenej vode.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Chrumkavé hranolčeky bez oleja
Chrumkavé hranolčeky bez oleja

Spôsob vysmážania

Keď máte zemiaky pripravené, môžete sa presunúť na samotné vysmážanie. V tomto prípade máte dve možnosti:

Jednofázové smaženie

Ako vám už názov napovedá, hranolky smažíte na jedenkrát. Takýto spôsob si vyberá väčšina domácností, pretože je rýchly a poskytne celkom dobré výsledky. Hranolky sú vďaka nemu chutné a často aj mierne chrumkavé.

Pri jednofázovom smažení je dôležité, aby teplota oleja dosahovala okolo 180 až 190 °C. Len tak si zaistíte, že zemiaky budú skutočne hotové.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Steakové hranolky s horčicou
Steakové hranolky s horčicou

Dvojfázové smaženie

Hranolky smažíte na dvakrát, vďaka čomu sú chrumkavé a oveľa chutnejšie ako v prípade jednofázového smaženia. Dôležité je však dodržať nasledujúce pravidlá:

  • Prvá fáza – teplota oleja by mala dosahovať 150 až 160 °C, pričom hranolky by ste mali smažiť približne 5 minút. Všetko závisí od ich veľkosti, hrúbky a množstva. Po piatich minútach ich vytiahnite a zbavte prebytočného oleja.
  • Druhá fáza – teplota oleja by mala dosahovať 180 až 190 °C. Keď sa nahreje, hranolky doň vráťte a smažte od 3 do 5 minút. Následne ich vytiahnite, umiestnite ich na papierovú utierku, ktorá ich zbaví prebytočného oleja a podávajte.

Ako správne dochutiť hranolky?

Po vypražení nezabudnite hranolky ešte správne dochutiť. Väčšina volí soľ, ktorá je klasikou. Dávajte si ale pozor, aby ste to s ňou neprehnali. Okrem toho môžete použiť aj rôzne bylinky, napríklad sušený cesnak alebo rozmarín. Nebojte sa teda experimentovať a skúšajte nové verzie.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár