NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Vanilkové rožky Dokonale krehké vanilkové rožky. Viete, aký je ten najlepší pomer masla a múky?
Dokonale krehké vanilkové rožky. Viete, aký je ten najlepší pomer masla a múky?
Recept Dokonale krehké vanilkové rožky. Viete, aký je ten najlepší pomer masla a múky?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Vanilkové rožky dokážu rozvoňať nejeden domov. Tieto krehké vianočné koláčiky s príjemnou chuťou sú tradíciou, ktorá na Vianoce nesmie chýbať. Aby sa vám však podarili a boli skutočne vláčne a dobré, mali by ste poznať správny pomer masla a múky.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.11.2024

Dokonale krehké vanilkové rožky. Viete, aký je ten najlepší pomer masla a múky?

Vanilkové rožky dokážu rozvoňať nejeden domov. Tieto krehké vianočné koláčiky s príjemnou chuťou sú tradíciou, ktorá na Vianoce nesmie chýbať. Aby sa vám však podarili a boli skutočne vláčne a dobré, mali by ste poznať správny pomer masla a múky.

Základný pomer múky a masla

Receptov na vanilkové rožky je veľa, pričom každý uvádza iné množstvo jednotlivých surovín. Vo všeobecnosti však platí, že najlepšie výsledky získate s pomerom 3:2 (tri diely múky na dva diely masla). To v praxi znamená, že ak použijete 300 g múky, mali by ste do cesta pridať 200 g masla.

Takýto pomer sa zvyčajne používa aj pri pečení lineckých koláčov a zaručuje, že výsledné cesto je jemné, krehké a pri jedení sa rozplýva na jazyku.

Ak by ste chceli, aby boli rožky ešte krehkejšie, môžete množstvo masla mierne navýšiť. Myslite ale na to, že príliš veľa masla alebo akéhokoľvek iného tuku bude viesť k tomu, že cesto bude lepkavé a nebude sa s ním dobre pracovať.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Kokosové vanilkové rožteky
Kokosové vanilkové rožteky

A čo ďalšie ingrediencie?

Recept na vanilkové rožky obsahuje okrem múky a masla aj ďalšie ingrediencie, ako sú:

  • Práškový cukor – jeho množstvo sa odvíja najmä od vašich preferencií. Ak máte radi viac sladké koláčiky, pridajte ho viac a naopak. Zbytočne to s ním ale nepreháňajte, pretože upečené rožky budete ešte obaľovať v zmesi práškového a vanilkového cukru.
  • Vanilkový cukor – slúži najmä na to, aby rožky získali charakteristickú vanilkovú príchuť. Niekedy sa dopĺňa alebo vymieňa za vanilkový puding.
  • Orechy – niektorí do rožkov pridávajú aj strúhaný kokos alebo mleté vlašské orechy či mandle, ktoré ich ozvláštňujú a starajú sa o príjemnú chuť. Zároveň sa však správajú veľmi podobne ako múka, preto, ak ich chcete použiť, máte dve možnosti. Buď v recepte znížite množstvo múky, alebo navýšite množstvo masla.
  • Žĺtky – majú za úlohu cesto spojiť. Na 250 až 300 g múky sa zvyčajne používajú dva až tri kusy.
  • Tekutina – môže ísť o mlieko, vodu alebo rum. Zvyčajne sa jej pridáva menej – len zopár lyžíc. Pomáha spojiť suché ingrediencie.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Klasické vanilkové rožky
Klasické vanilkové rožky

Najlepší recept na vanilkové rožky

Chcete si tieto Vianoce upiecť chutné vanilkové rožky? Vyskúšajte tento overený recept. Potrebovať naň budete:

  • 440 g hladkej múky
  • 220 g masla
  • 190 g práškového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 80 g vanilkový puding (prášok)
  • 4 žĺtky
  • 4 lyžice mlieka
  • práškový cukor na obalenie

Postup:

  1. Všetky suroviny (okrem práškového cukru na obalenie) zmiešame a vypracujeme z nich pevné cesto.
  2. Z cesta si po častiach odoberáme menšie kúsky, ktoré tvarujeme do rožkov.
  3. Rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C približne 15 minút.
  4. Upečené rožky vytiahneme z rúry, obalíme v práškovom cukre a uskladníme na chladnom a tmavom mieste.

TIP: Ak chcete, aby boli rožky extra vanilkové, do práškového cukru, v ktorom ich obaľujete, pridajte vanilkový.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár