Príprava kysnutého cesta nie je náročná, no spája sa s niekoľkými pravidlami, ktoré je nutné dodržať. Ak neviete, ktoré to sú, alebo sa vám tento typ cesta stále nedarí, spísali sme všetky dôležité informácie, ktoré zaručia dokonalé výsledky.
Príprava kysnutého cesta nie je náročná, no spája sa s niekoľkými pravidlami, ktoré je nutné dodržať. Ak neviete, ktoré to sú, alebo sa vám tento typ cesta stále nedarí, spísali sme všetky dôležité informácie, ktoré zaručia dokonalé výsledky.
To, že je cesto vykysnuté, vám napovie jeho objem, ktorý by mal byť po 60 až 120 minútach dvojnásobný. Kvasinky nachádzajúce sa v droždí totižto produkujú oxid uhličitý. Ten vytvára malé bublinky, čo v konečnom dôsledku vedie k zväčšeniu cesta.
Okrem toho môžete cesto otestovať aj dotykom. Ak je dobre vykysnuté, priehlbiny, ktoré spravíte prstami, sa pomaly vracajú späť. V prípade, že jamka v ceste zostane a nedvíha sa, s veľkou pravdepodobnosťou už prekyslo a naopak, ak sa jamka vracia veľmi rýchlo do svojho pôvodného tvaru, cesto nie je dostatočne vykysnuté.
Správne vykysnuté cesto je taktiež charakteristické tým, že je jemné a pružné. Zároveň má príjemnú vôňu a je nadýchané.
Keď cesto necháte kysnúť veľmi dlho, môže sa stať, že prekysne. Jeho štruktúra sa oslabí, kvôli čomu stráca svoj tvar aj ďalšie charakteristické vlastnosti, ako je napríklad vôňa alebo chuť, ktorá býva veľmi kyslá.
Odlišná je aj štruktúra cesta. V surovom stave je veľmi mäkké a ťažko sa s ním pracuje. Ak by ste z neho náhodou niečo upiekli, koláč alebo pečivo bude mať hutnú, lepkavú alebo gumovú štruktúru.
Keď náhodou musíte niekam odbehnúť a cesto nemôžete spracovať do jednej až dvoch hodín, kedy zvyčajne býva pripravené, nechajte ho vykysnúť maximálne spolovice a dajte ho do chladničky. Pred použitím ho vyberte, aby sa ohrialo na izbovú teplotu, následne ho premieste a použite podľa potreby.
Zdroj: Unsplash.com
Pozeráte na cesto a neviete, či potrebuje ešte zopár minút, alebo ho už môžete použiť? Jednoducho skontrolujte niekoľko znakov.
Ako prvé pozerajte na objem. Nedostatočne vykysnuté cesto je menšie a nie je tak nadýchané. Ďalej sledujte aj jeho štruktúru, ktorá býva veľmi hustá a pevná na dotyk.
Ak nemáte žiaden overený a dobrý recept na kysnuté cesto, vyskúšajte toto, ktoré je univerzálne a dá sa použiť na pečenie koláčov, chleba aj žemlí.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste