NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Dokonalé a nadýchané kysnuté cesto? Stačí poznať tieto rady, s ktorými sa vám vždy podarí.
Dokonalé a nadýchané kysnuté cesto? Stačí poznať tieto rady, s ktorými sa vám vždy podarí.
Recept Dokonalé a nadýchané kysnuté cesto? Stačí poznať tieto rady, s ktorými sa vám vždy podarí.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Príprava kysnutého cesta nie je náročná, no spája sa s niekoľkými pravidlami, ktoré je nutné dodržať. Ak neviete, ktoré to sú, alebo sa vám tento typ cesta stále nedarí, spísali sme všetky dôležité informácie, ktoré zaručia dokonalé výsledky.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   14.9.2024

Dokonalé a nadýchané kysnuté cesto? Stačí poznať tieto rady, s ktorými sa vám vždy podarí.

Príprava kysnutého cesta nie je náročná, no spája sa s niekoľkými pravidlami, ktoré je nutné dodržať. Ak neviete, ktoré to sú, alebo sa vám tento typ cesta stále nedarí, spísali sme všetky dôležité informácie, ktoré zaručia dokonalé výsledky.

Ako zistiť, či je cesto vykysnuté?

To, že je cesto vykysnuté, vám napovie jeho objem, ktorý by mal byť po 60 až 120 minútach dvojnásobný. Kvasinky nachádzajúce sa v droždí totižto produkujú oxid uhličitý. Ten vytvára malé bublinky, čo v konečnom dôsledku vedie k zväčšeniu cesta.

Okrem toho môžete cesto otestovať aj dotykom. Ak je dobre vykysnuté, priehlbiny, ktoré spravíte prstami, sa pomaly vracajú späť. V prípade, že jamka v ceste zostane a nedvíha sa, s veľkou pravdepodobnosťou už prekyslo a naopak, ak sa jamka vracia veľmi rýchlo do svojho pôvodného tvaru, cesto nie je dostatočne vykysnuté.

Správne vykysnuté cesto je taktiež charakteristické tým, že je jemné a pružné. Zároveň má príjemnú vôňu a je nadýchané.

Mohlo by vás zaujímať:
Kysnutá knedľa - môj recept
Kysnutá knedľa - môj recept

Keď cesto prekysne

Keď cesto necháte kysnúť veľmi dlho, môže sa stať, že prekysne. Jeho štruktúra sa oslabí, kvôli čomu stráca svoj tvar aj ďalšie charakteristické vlastnosti, ako je napríklad vôňa alebo chuť, ktorá býva veľmi kyslá.

Odlišná je aj štruktúra cesta. V surovom stave je veľmi mäkké a ťažko sa s ním pracuje. Ak by ste z neho náhodou niečo upiekli, koláč alebo pečivo bude mať hutnú, lepkavú alebo gumovú štruktúru.

Keď náhodou musíte niekam odbehnúť a cesto nemôžete spracovať do jednej až dvoch hodín, kedy zvyčajne býva pripravené, nechajte ho vykysnúť maximálne spolovice a dajte ho do chladničky. Pred použitím ho vyberte, aby sa ohrialo na izbovú teplotu, následne ho premieste a použite podľa potreby.

Príprava receptu Dokonalé a nadýchané kysnuté cesto? Stačí poznať tieto rady, s ktorými sa vám vždy podarí., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Ako vyzerá cesto, ktoré nie je dostatočne vykysnuté?

Pozeráte na cesto a neviete, či potrebuje ešte zopár minút, alebo ho už môžete použiť? Jednoducho skontrolujte niekoľko znakov.

Ako prvé pozerajte na objem. Nedostatočne vykysnuté cesto je menšie a nie je tak nadýchané. Ďalej sledujte aj jeho štruktúru, ktorá býva veľmi hustá a pevná na dotyk.

Tipy, ktoré vám pomôžu pri príprave kysnutého cesta

  • Ideálna teplota na kysnutie je okolo 24 – 27 °C. Vyššie hodnoty spôsobujú, že cesto kysne rýchlejšie, no existuje riziko, že prekysne. Naopak pri nižších teplotách nemusí vôbec vykysnúť.
  • Cesto spravidla kysne 60 až 120 minút. Všetko sa však odvíja od jeho množstva, použitých surovín a teploty.
  • Po tom, ako z cesta pripravíte koláče, pečivo alebo čokoľvek iné, ho môžete nechať ešte podkysnúť na plechu.
  • Pri pečení používajte kvalitné ingrediencie. To platí predovšetkým o múke a droždí, ktoré majú na kysnutie najväčší vplyv.
  • Cesto nechajte kysnúť v dostatočne veľkej nádobe, aby mohlo bez problémov zdvojnásobiť svoj objem.

Recept na základné kysnuté cesto

Ak nemáte žiaden overený a dobrý recept na kysnuté cesto, vyskúšajte toto, ktoré je univerzálne a dá sa použiť na pečenie koláčov, chleba aj žemlí.

  1. Z lyžičky kryštálového cukru, kocky droždia a 100 ml vlažného mlieka pripravte kvások. Všetky ingrediencie dobre premiešajte a odložte na teplé miesto na približne 15 minút.
  2. Do misy dajte 500 g polohrubej múky, pridajte tri lyžice cukru, štipku soli a premiešajte. Do stredu urobte jamku a vlejte do nej dva žĺtky, 150 ml mlieka, 50 g roztopeného masla a hotový kvások.
  3. Cesto ručne vypracujte, poprášte ho múkou, prikryte utierkou a na 60 až 120 minút odložte na teplé miesto.
  4. Vykysnuté cesto premieste na pomúčenej doske a spracujte podľa potreby.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár