Tvarohová náplň patrí medzi tie klasiky, ktoré nikdy nesklamú. Použiť sa dá na desiatky spôsobov – do kysnutých buchiet, závinov či akýchkoľvek iných koláčov. Jediné, čo musíte poznať, je správny pomer jednotlivých surovín. Ak totižto použijete príliš veľa cukru, náplň vytečie. Naopak, ak ho bude málo, výsledný koláč nebude tak chutný. Nie je to však len o cukre. Dôležitý je aj samotný tvaroh, vajcia či ďalšie ingrediencie. Chcete vedieť, ako pripraviť tú najlepšiu tvarohovú náplň? Čítajte ďalej.
Tvarohová náplň patrí medzi tie klasiky, ktoré nikdy nesklamú. Použiť sa dá na desiatky spôsobov – do kysnutých buchiet, závinov či akýchkoľvek iných koláčov. Jediné, čo musíte poznať, je správny pomer jednotlivých surovín. Ak totižto použijete príliš veľa cukru, náplň vytečie. Naopak, ak ho bude málo, výsledný koláč nebude tak chutný. Nie je to však len o cukre. Dôležitý je aj samotný tvaroh, vajcia či ďalšie ingrediencie. Chcete vedieť, ako pripraviť tú najlepšiu tvarohovú náplň? Čítajte ďalej.
Ak chcete, aby vaša tvarohová náplň vyzerala aj chutila dokonale, nestačí len odhadovať pomery. Je dôležité, aby ste poznali presné množstvo jednotlivých surovín. Každá má totižto svoju úlohu – od samotného tvarohu až po malé detaily vo forme cukru či iných dochucovadiel, ktoré rozhodujú o tom, či bude náplň suchá alebo krémová.

Na ochutenie je ideálny kryštálový cukor, ktorý sa v tvarohu dobre rozpúšťa a zvýrazní jeho prirodzenú chuť. Ak máte radi jemnejšiu textúru, môžete siahnuť po práškovom cukre, ktorý zaistí hebký a hladký výsledok.
Množstvo cukru závisí od typu koláča a vašich osobných preferencií. O ideálnom pomere si však povieme nižšie.
Vajcia dodávajú tvarohu štruktúru a pomáhajú tomu, aby bola náplň po pečení pevná a držala tvar. Množstvo vajec sa odvíja najmä od množstva tvarohu, no spravidla platí, že jedno vajce zaistí jemnú a krémovú konzistenciu, pričom vďaka dvom bude stabilnejší.

Do tejto skupiny patria najmä:
Tieto suroviny vedia urobiť s tvarohovou náplňou doslova zázraky. Okrem toho môžete použiť aj pudingový prášok, ktorý slúži na zahustenie a ochutenie náplne, alebo trochu kyslej smotany pre krémovejšiu konzistenciu.
Ak máte 500 g tvarohu, stačí pár jednoduchých pravidiel, aby ste dosiahli ideálnu chuť aj konzistenciu plnky. Tento základný pomer funguje pri väčšine koláčov – od kysnutých až po cheesecaky.
Odporúčaný pomer:
Ak pripravujete klasické tvarohové koláče (napr. bublaninu alebo mrežovník), odporúča sa 1 vajce a asi 80 g cukru. Na druhej strane, pri buchtách, závinoch alebo iných kysnutých koláčoch je lepšie pridať 2 vajcia, aby bola náplň hutnejšia a neroztekala sa. Množstvo cukru môže zostať rovnaké alebo sa môže navýšiť o 10 – 20 g.

V niektorých situáciách sa tvaroh nespráva tak, ako by mal a aj pri dodržaní uvedeného pomeru je plnka riedka alebo príliš hustá. Čo robiť v takýchto prípadoch?
Ak je náplň príliš riedka:
Ak je náplň príliš hustá:

Tvarohová náplň je ako čisté plátno – základ zostáva rovnaký, ale chuť si môžete doladiť presne podľa seba. Stačí pár drobností a aj obyčajný koláč sa premení na niečo výnimočné.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste