NajRecept.sk Čásť dňa Raňajky Dokonalá krémová praženica? Jej tajomstvo spočíva v tejto surovine, ktorú má každý doma.
Dokonalá krémová praženica? Jej tajomstvo spočíva v tejto surovine, ktorú má každý doma.
Recept Dokonalá krémová praženica? Jej tajomstvo spočíva v tejto surovine, ktorú má každý doma.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Praženica je dokonalým pokrmom na raňajky aj večeru. Okrem toho, že dokáže výborne zasýtiť, poteší aj tým, že skvelo chutí. Najlepšie si rozumie s čerstvým pečivom alebo zeleninou. Občas sa však stáva, že je príliš suchá a má ďaleko od hladkej krémovej konzistencie. Stretáte sa s týmto problémom aj vy? Vyskúšajte do nej pridať túto jednu tajnú ingredienciu.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.3.2025

Dokonalá krémová praženica? Jej tajomstvo spočíva v tejto surovine, ktorú má každý doma.

Praženica je dokonalým pokrmom na raňajky aj večeru. Okrem toho, že dokáže výborne zasýtiť, poteší aj tým, že skvelo chutí. Najlepšie si rozumie s čerstvým pečivom alebo zeleninou. Občas sa však stáva, že je príliš suchá a má ďaleko od hladkej krémovej konzistencie. Stretáte sa s týmto problémom aj vy? Vyskúšajte do nej pridať túto jednu tajnú ingredienciu.

Čo pridať do praženice, aby bola krémová?

Tajnou ingredienciou, ktorá urobí praženicu krásne nadýchanou, krémovou a vlhkou, je majonéza. Tej pritom netreba pridávať príliš veľa. Profesionálni kuchári sa zhodujú na pomere jednej lyžičky majonézy na dve vajíčka.

A ako je možné, že to funguje? Dôvodov je hneď niekoľko, pričom najdôležitejšie sú tieto dva:

  • Obsah tuku – majonéza obsahuje niekoľko základných surovín. Okrem vajec je to aj olej, ktorý výslednú praženicu zjemňuje a zaručuje, že bude mať príjemnú krémovú konzistenciu.
  • Emulgátory – do majonézy idú vaječné žĺtky. Ich súčasťou je látka známa pod názvom lecitín, ktorá funguje ako emulgátor. To znamená, že vie spojiť dve alebo viacero zložiek, ktoré sú inak nemiešateľné. V prípade praženice ide o tuk a vodu.

Okrem toho netreba zabúdať ani na skutočnosť, že majonéza dáva praženici veľmi zaujímavú a skvelú chuť.

TIP: Ak doma nemáte majonézu, pokojne si ju urobte sami podľa tohto rýchleho a jednoduchého receptu.

Recept na lahodnú krémovú praženicu s majonézou

Príprava krémovej praženice sa príliš neodlišuje od tej klasickej. Potrebovať na ňu budete tieto suroviny:

  • vajíčka
  • majonézu
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • olej alebo maslo
  • ďalšie suroviny podľa chuti – cibuľa, pažítka atď.

Postup:

  1. Vajíčka rozšľahajte, osoľte, okoreňte a pridajte do nich majonézu. Jej množstvo sa odvíja od počtu vajec. Na dve použite jednu lyžičku.
  2. Všetko dobre premiešajte. Ak chcete, pridajte ešte nejaké ďalšie suroviny (napr. cibuľu) a zmes vylejte na panvicu, v ktorej ste rozohriali olej alebo maslo.
  3. Praženicu za stáleho miešania varte. Keď je hotová, môžete ju podávať.

TIP: Namiesto majonézy môžete použiť aj sladkú smotanu, ktorá má podobnú funkciu – stará sa o to, aby bola praženica jemná a šťavnatá.

Čo podávať k praženici s majonézou?

K praženici s majonézou sa hodia rovnaké prílohy ako k tej klasickej. To znamená:

  • rožky,
  • chlieb,
  • zelenina – paprika, paradajky, reďkovky a podobne.

Na majonézu pozor

Majonéza je do praženice ako stvorená. Stará sa o to, aby bol výsledný pokrm krémový a šťavnatý. Plus skvelo ho dochucuje. Nezabúdajte ale na jednu dôležitú vec – ide o surovinu, ktorá má vysokú energetickú hodnotu. Takáto praženica preto nie je ideálna v prípade, že držíte nejakú diétu alebo sa snažíte zdravo stravovať.

To isté následne platí aj pre sladkú smotanu. Pokrm je s ňou síce jemný a chutný, no taktiež ťažký.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár