Čokoládová pena je rýchly dezert, ktorý si zamilujú dospelí aj deti. Zachráni vás, keď budete mať chuť na niečo sladké alebo keď k vám príde nečakaná návšteva. Ak neviete, ktorý z receptov vyskúšať, stavte na tento. Potrebovať naň budete len dve ingrediencie a zopár minút z celého dňa.
Čokoládová pena je rýchly dezert, ktorý si zamilujú dospelí aj deti. Zachráni vás, keď budete mať chuť na niečo sladké alebo keď k vám príde nečakaná návšteva. Ak neviete, ktorý z receptov vyskúšať, stavte na tento. Potrebovať naň budete len dve ingrediencie a zopár minút z celého dňa.
Na zamatovú a nadýchanú čokoládovú penu vám budú stačiť len dve základné suroviny, ktorými sú:
Smotanu, ktorú použijete na prípravu peny, v prvom rade dobre zachlaďte a z chladničky ju nevyťahujte dovtedy, kým ju nebudete chcieť použiť. V inom prípade nemusí byť výsledný dezert tak dobrý. Nehovoriac o tom, že pena by mohla po krátkom čase spadnúť.
Tým, že bude smotana vychladená, dobre sa vyšľahá a udrží si svoj tvar aj po tom, ako do nej prilejete rozpustenú čokoládu.
Na čokoládovú penu je najlepšia kvalitná horká čokoláda, ktorá má nielen výraznú chuť a vôňu, ale aj krásnu tmavú farbu. Dezert tak bude skvelo chutiť a zároveň sa bude perfektne vynímať na stole.
V prípade, že máte radi sladké a bojíte sa, že čokoláda penu dostatočne neosladí, môžete do nej pridať trochu sladidla. Vhodný je kryštálový cukor alebo med.
Inou alternatívou je použitie mliečnej čokolády. Počítajte ale s tým, že pena nebude mať tak tmavý odtieň. Na zafarbenie do nej preto môžete pridať za lyžičku kakaa.
Zdroj: Pexels.com
Príprava čokoládovej peny zo smotany a čokolády je veľmi jednoduchá. Celý recept sa skladá z niekoľkých krokov, pričom naň budete potrebovať:
Postup:
Čokoládová pena je v prvom rade skvelým dezertom, ktorý môžete po vychladení hneď servírovať. Okrem toho je však vhodná aj na naplnenie dezertov a tort alebo na ich ozdobenie. Stačí ju vložiť do cukrárskeho vrecka a použiť ako klasický krém. Tým, že je pevná a hustá, veľmi dobre drží a z cesta nevyteká.
Ak by ste hľadali ďalší chutný krém do zákuskov, vyskúšať môžete aj náš karamelový, ktorý je hotový do niekoľkých minút.
Zdá sa vám, že je výsledná čokoládová pena príliš jednoduchá? Ozdobte ju! Skvelé sú napríklad kopčeky šľahačky, čerstvé ovocie alebo hoblinky čokolády. Na dekoráciu je ďalej skvelá aj čokoládová poleva, ktorú si môžete pripraviť podľa tohto receptu.
Chceli by ste vyskúšať aj iné peny? Inšpirujte sa našimi receptami, ktoré môžete okrem čokolády pripraviť aj z jahôd či dokonca banánov.
1. Nadýchaná čokoládová pena len z 5 surovín. Chutí ako zmrzlina, no je vhodná aj do diéty.
Milujete čokoládové dezerty, no snažíte sa po sviatkoch schudnúť alebo zdravo stravovať? Žiaden problém. Tento recept je nielen chutný, ale má taktiež skvelú energetickú hodnotu, takže si ho môžete dopriať bez akýchkoľvek výčitiek.
2. Nadýchaná kávová pena s čokoládou, ktorú môžete použiť aj na plnenie vianočných koláčov.
Počas Vianoc sa na stoloch objavujú rôzne zákusky. Klasikou je vianočné pečivo, ako napríklad parížske rožky alebo linecké koláče, ktoré sú doplnené o marmeládu alebo rôzne druhy plniek. Niektoré domácnosti však nedajú dopustiť ani na krémové rezy či dokonca krásne nazdobené torty. Chceli by ste tento rok pripraviť niečo nové, no nemáte dostatok inšpirácie? Vyskúšajte túto univerzálnu kávovú penu.
3. Jahodová pena v pohároch
Jahodová sezóna je v plnom prúde, čoskoro skončí a nesmieme zabudnúť na svieže poháre s jahodovou penou. Samozrejme, sa tento dezert dá pripraviť s rôznym ovocím, ale podľa mňa sú jahody top. K jahodovým pohárom sa hodia lístky mäty, ktoré môžete aj nasekať nadrobno a pridať do peny alebo lístky môžete použiť len na ozdobu. Autor: Petra
4. Banánová pena pod prikrývkou
Dosť zaujímavá kombinácia banánu, jogurtu, marmelády a bebe sušienok. Na raňajky alebo ako olovrant. Žime zdravšie. Autor: LuckaZubata
5. Čokoládová pena s malinami
Chutná a ultra ľahká pena, ktorá sa na jazyku rozplýva. Čokoládová príchuť zjemnená šľahačkou a ešte s ovocím.
6. Fitness čokoládová pena
Fitness čokoládová pena z tofu, banánu, mlieka a holandkého kakaa. Autor: Klasotinka
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste