Cuketa je na prvý pohľad nenápadná, avšak v kuchyni vás dokáže prekvapiť. Hodí sa na prípravu slaných i sladkých pokrmov, spracovanie je pritom jednoduché. Treba však dávať pozor na jedovaté plody – ako ich spoznať?
Cuketa je na prvý pohľad nenápadná, avšak v kuchyni vás dokáže prekvapiť. Hodí sa na prípravu slaných i sladkých pokrmov, spracovanie je pritom jednoduché. Treba však dávať pozor na jedovaté plody – ako ich spoznať?
Cuketa je v kuchyni perfektnou surovinou. Dá sa totiž využiť na prípravu mnohých rozmanitých jedál. Môžete si z nej pripraviť skvelé zeleninové karbonátky, pridať ji do sekanej a hodí sa aj k cestovinám. Navyše ju možno využiť aj pri pečení a to sladkých aj slaných pochutín. Vyskúšajte napríklad cuketový perník alebo roládu. Ponúka sa množstvo skvelých receptov, chuť cukety v nich skvelo splynie a čaká vás chutný pokrm.
Najlepšou voľbou sú menšie mladé cukety, ktoré sú pekne šťavnaté a plné chuti. Použiť sa dajú aj väčšie kúsky, najmä pokiaľ táto zelenina nehrá v recepte hlavnú úlohu. Lenže na niektoré plody by ste si mali dávať pozor. Môžu byť totiž jedovaté.
Niekedy môže cuketa obsahovať kukurbitacín. Ide o toxickú látku, ktorá vám môže spôsobiť množstvo problémov. Nachádzať sa môže aj v ďalších rastlinách z čeľade tekvicovitých. Patrí medzi ne napríklad melón, tekvica a uhorka. Kukurbitacíny zaisťujú prirodzenú obranu pred bylinožravcami – majú totiž nepríjemne horkú chuť, zvieratám preto plody nechutia.
Spomínané toxíny sú nebezpečné. Môžu sa nachádzať najmä v oblasti stopky a pri prerastených cuketách. Avšak bežne sa s nimi nestretnete. Vyskytujú sa totiž hlavne pri divokých plodoch. U tých je obsah kukurbitacínov vyšší, najmä kvôli kríženiu a vyššiemu stresu pri vývoji rastliny. Pokiaľ si v záhradke pestujete cukety z overených semienok, potom sa väčšinou nie je čoho báť. Nie je však vhodné používať semienka z vami vypestovanej cukety.
Na prvý pohľad vyzerajú všetky cukety rovnako. Najdôležitejšia je preto chuť. Pokiaľ po ochutnaní cukety cítite horkú chuť, rozhodne ju nejedzte. Otrava sa prejavuje nevoľnosťou, hnačkou, zvracaním a bolesťami brucha. V najzávažnejších prípadoch môže byť aj smrteľná. Preto vždy dávajte pozor, odkiaľ cuketa pochádza. A pred spracovaním overte, či nie je horká.
Táto zelenina dokáže skvele obohatiť jedálniček. Pri výbere plodov ale vždy buďte opatrní. Ak máte podozrenie, že chutí zvláštne a je horkastá, potom ju určite nejedzte. Vďaka tomuto jednoduchému pravidlu môžete mať istotu, že si vychutnáte dobré pokrmy bez rizika otravy.
Tu si môžete vybrať z našej zbierky cuketových receptov
1. Cuketové lasagne so syrom, vajíčkom a morčacou šunkou
Pečený cuketový sendvič so syrom, vajíčkom a morčacou šunkou. Mňamka!
2. Vynikajúci hrnčekový recept na cuketový perník
Vynikajúci hrnčekový recept na cuketový perník. Už som robila veľa koláčikov z cukety, ale tento je zaručene najlepší. Ak máte radi perníky, tak určite si pochutnáte aj vy. Jemný, mäkký a nadýchaný. Kto by to bol povedal, že z cukety vieme upiecť aj také dezerty. Na vrchu rozpustená čokoláda a kto nevie, že tento koláčik má v sebe aj cuketu, vôbec to nebude poznať. Autor: Mineralka
3. Cukeťák podľa Nadi
Je to mňamka, robievam už dlho. Autor: Naďa I. (Rebeka)
4. Cuketový bochník so šunkou a syrom
Jednoduchá roláda z cukety. Naplníme šunkou, syrom alebo môžeme použiť ľubovoľné suroviny - paradajku, kukuricu, šampiňóny,...
5. Cuketové guľky so syrom
Tak toto je skutočne vynikajúci recept na cuketové vyprážané guličky. Síce nezdravé, ale veľmi chutné.
6. Zapečená cuketa so smotanovou omáčkou
Cuketa zapečená s maslom, smotanou, vajíčkom, cesnakom a korením. Rýchle, jemné a lahodné zároveň!
7. Najchutnejšia cuketa celej sezóny, obalená v dokonalom cestíčku - nepotrebujete ani prílohu!
Fantastické cuketové kolieska, ktoré sú hitom tejto letnej sezóny. Lahodná chuť cesnaku, cuketa jemná ako pierko a dresing z kyslej smotany s kôprom. Určite vyskúšajte aj vy.
8. Chrumkavé chipsy z cukety
Vynikajúce chrumkavé chipsy. Sú zdravšie a s lahodnejšiou chuťou. Ak máte radi cuketu, určite ich vyskúšajte.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste