Vianočné sviatky skončili, no vám zostali ešte nejaké koláče, s ktorými neviete, čo urobiť? Nevyhadzujte ich. Existuje niekoľko možností, ako sa dajú zúžitkovať – od zamrazenia až po prípravu chutných dezertov ku káve.
Vianočné sviatky skončili, no vám zostali ešte nejaké koláče, s ktorými neviete, čo urobiť? Nevyhadzujte ich. Existuje niekoľko možností, ako sa dajú zúžitkovať – od zamrazenia až po prípravu chutných dezertov ku káve.
Suché koláče alebo druhy s džemom či makovou a orechovou plnkou, ako sú linecké, vanilkové rožky či medvedie labky, môžete pokojne zamraziť. Takto uskladnené vám vydržia niekoľko mesiacov, spravidla 5 až 6. Dlhšie ich v mrazničke nenechávajte.
A ako rozmraziť vianočné pečivo?
Veľmi jednoducho. Vytiahnite ho z mrazničky, položte na kuchynskú linku a niekoľko hodín ho nechajte pri izbovej teplote. Určite ho nedávajte do mikrovlnky.
TIP: Koláče s maslovými krémami do mrazničky nepatria. Krém po rozmrazení totižto pustí veľa vody, stratí tvar a nebude chutný.
Inou alternatívou, ako koláče využiť, je vytvoriť z nich sladkú posýpku, ktorú použijete na prípravu dezertných pohárov. To, aké suroviny do nich vložíte, sa odvíja od vašich chutí a fantázie.
Na spodok stačí nasypať podrvené koláče, na ktoré nanesiete napríklad smotanový alebo tvarohový krém či puding. Tento postup opakujete až kým pohár nenaplníte povrch. Následne ho dajte na niekoľko hodín odležať do chladničky a môžete podávať.
Dezert môžete vylepšiť aj čerstvým alebo mrazeným ovocím, ktoré bude predstavovať ďalšiu vrstvu, alebo do pohárov pridajte nasekané orechy, sušené ovocie či čokoľvek iné podľa svojich predstáv.
Ak na dezertné poháre nemáte chuť, podrvené vianočné pečivo môžete použiť aj ako posýpku na kysnuté koláče. Do zmesi stačí pridať trochu masla, škorice (alebo iného korenia) a sladidla (ak je to potrebné). Všetko dôkladne premiešajte a máte hotovo.
Cheesecake je dokonalým dezertom na obdobie po vianočných sviatkoch, pretože nie je príliš ťažký a jeho základ si môžete urobiť aj zo zvyškov koláčov.
Ako na to? Použite akýkoľvek recept, ktorý nájdete, no namiesto maslových keksíkov, ktoré spravidla idú do základu, použite podrvené vianočné pečivo. To následne natlačte do formy, zalejte ho krémom a upečte.
Z vianočných koláčov môžete urobiť aj nepečené guľôčky, ktoré budú do hodiny na stole. Potrebovať na ne budete:
Postup:
TIP: Ak by bolo cesto príliš riedke, pridajte ešte podrvené koláče, piškóty alebo maslové sušienky.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste