NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Čo s vianočnými koláčmi po sviatkoch? Pripravte si z nich chutné dezerty alebo posýpku.
Čo s vianočnými koláčmi po sviatkoch? Pripravte si z nich chutné dezerty alebo posýpku.
Recept Čo s vianočnými koláčmi po sviatkoch? Pripravte si z nich chutné dezerty alebo posýpku.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Vianočné sviatky skončili, no vám zostali ešte nejaké koláče, s ktorými neviete, čo urobiť? Nevyhadzujte ich. Existuje niekoľko možností, ako sa dajú zúžitkovať – od zamrazenia až po prípravu chutných dezertov ku káve.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.1.2025

Čo s vianočnými koláčmi po sviatkoch? Pripravte si z nich chutné dezerty alebo posýpku.

Vianočné sviatky skončili, no vám zostali ešte nejaké koláče, s ktorými neviete, čo urobiť? Nevyhadzujte ich. Existuje niekoľko možností, ako sa dajú zúžitkovať – od zamrazenia až po prípravu chutných dezertov ku káve.

Suché koláče zamrazte

Suché koláče alebo druhy s džemom či makovou a orechovou plnkou, ako sú linecké, vanilkové rožky či medvedie labky, môžete pokojne zamraziť. Takto uskladnené vám vydržia niekoľko mesiacov, spravidla 5 až 6. Dlhšie ich v mrazničke nenechávajte.

A ako rozmraziť vianočné pečivo?

Veľmi jednoducho. Vytiahnite ho z mrazničky, položte na kuchynskú linku a niekoľko hodín ho nechajte pri izbovej teplote. Určite ho nedávajte do mikrovlnky.

TIP: Koláče s maslovými krémami do mrazničky nepatria. Krém po rozmrazení totižto pustí veľa vody, stratí tvar a nebude chutný.

Pripravte si dezertný pohár

Inou alternatívou, ako koláče využiť, je vytvoriť z nich sladkú posýpku, ktorú použijete na prípravu dezertných pohárov. To, aké suroviny do nich vložíte, sa odvíja od vašich chutí a fantázie.

Na spodok stačí nasypať podrvené koláče, na ktoré nanesiete napríklad smotanový alebo tvarohový krém či puding. Tento postup opakujete až kým pohár nenaplníte povrch. Následne ho dajte na niekoľko hodín odležať do chladničky a môžete podávať.

Dezert môžete vylepšiť aj čerstvým alebo mrazeným ovocím, ktoré bude predstavovať ďalšiu vrstvu, alebo do pohárov pridajte nasekané orechy, sušené ovocie či čokoľvek iné podľa svojich predstáv.

Vyskúšajte sladkú posýpku

Ak na dezertné poháre nemáte chuť, podrvené vianočné pečivo môžete použiť aj ako posýpku na kysnuté koláče. Do zmesi stačí pridať trochu masla, škorice (alebo iného korenia) a sladidla (ak je to potrebné). Všetko dôkladne premiešajte a máte hotovo.

Spravte základ na cheesecake

Cheesecake je dokonalým dezertom na obdobie po vianočných sviatkoch, pretože nie je príliš ťažký a jeho základ si môžete urobiť aj zo zvyškov koláčov.

Ako na to? Použite akýkoľvek recept, ktorý nájdete, no namiesto maslových keksíkov, ktoré spravidla idú do základu, použite podrvené vianočné pečivo. To následne natlačte do formy, zalejte ho krémom a upečte.

Pripravte nepečené sladké guľôčky

Z vianočných koláčov môžete urobiť aj nepečené guľôčky, ktoré budú do hodiny na stole. Potrebovať na ne budete:

  • 80 g sušených hrozienok
  • 100 ml rumu
  • 700 g suchých vianočných koláčov
  • 100 g masla
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g tmavej čokolády
  • 200 g džemu
  • 100 ml mlieka
  • 100 g strúhaného kokosu

Postup:

  1. Hrozienka namočte na hodinu do rumu.
  2. Vianočné koláče rozdrvte. Pridajte k nim maslo, vlašské orechy, rozpustenú čokoládu, džem, mlieko, hrozienka a aj rum, v ktorom boli namočené.
  3. Zo surovín vypracujte cesto, z ktorého vytvarujte guľôčky. Tie potom ešte obašte v strúhanom kokose.
  4. Hotové guľôčky dajte na pár hodín do chladničky a podávajte.

TIP: Ak by bolo cesto príliš riedke, pridajte ešte podrvené koláče, piškóty alebo maslové sušienky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár