NajRecept.sk Torty Sladké torty Čokoládová torta Čo robiť, aby bol lávový koláč vždy tekutý? Dajte si pozor na dĺžku pečenia a typ čokolády.
Čo robiť, aby bol lávový koláč vždy tekutý? Dajte si pozor na dĺžku pečenia a typ čokolády.
Recept Čo robiť, aby bol lávový koláč vždy tekutý? Dajte si pozor na dĺžku pečenia a typ čokolády.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Príprava lávového koláča nie je náročná. Je však dôležité sledovať niekoľko menších detailov. V prvom rade musíte nájsť správny recept s vhodným pomerom surovín, ktorý zaistí kontrast medzi chrumkavým vonkajškom a tekutým čokoládovým stredom. Okrem toho je tiež kľúčové používať kvalitné ingrediencie a sledovať čas pečenia, aby ste dezert neprepiekli.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.10.2024

Čo robiť, aby bol lávový koláč vždy tekutý? Dajte si pozor na dĺžku pečenia a typ čokolády.

Príprava lávového koláča nie je náročná. Je však dôležité sledovať niekoľko menších detailov. V prvom rade musíte nájsť správny recept s vhodným pomerom surovín, ktorý zaistí kontrast medzi chrumkavým vonkajškom a tekutým čokoládovým stredom. Okrem toho je tiež kľúčové používať kvalitné ingrediencie a sledovať čas pečenia, aby ste dezert neprepiekli.

Čím je charakteristický lávový koláč?

Lávový koláč, ktorý môžete poznať aj pod názvom lava cake alebo fondant au chocolat, sa vyznačuje tekutým stredom a jednoduchým vzhľadom. V posledných rokoch sa stal veľmi populárny najmä vďaka pôsobivému servírovaniu – keď ho rozkrojíte, vytečie z neho čokoláda pripomínajúca horúcu lávu.

Charakteristickou črtou lávového koláča nie je iba výborná chuť, ale aj to, že je relatívne jednoduchý na prípravu. Nevyžaduje si žiadne špeciálne suroviny ani spôsoby pečenia. Treba si len odsledovať, ako dlho je v rúre, aby nestratil svoju tekutú štruktúru.

Čo vytvára lávový efekt?

O lávový efekt sa stará kombinácia troch faktorov:

  • Správne načasovanie – keď budete koláč piecť príliš dlho, jeho vnútro stuhne a výsledkom bude muffin. Naopak, ak ho vytiahnete z rúry príliš skoro, jeho okraje nestihnú stvrdnúť a po vyklopení stratí tvar. Tajomstvom úspechu je pečenie pri vyšších teplotách (zvyčajne 180 až 200 °C) po dobu 8 až 12 minút.
  • Väčšie množstvo čokolády a masla – o tekutú textúru sa stará aj väčšie množstvo masla a čokolády s vysokým obsahom kakaa, ktorá počas krátkej doby pečenia nestihne stuhnúť.
  • Vhodný čas servírovaniakoláč servírujte krátko po tom, ako ho vytiahnete z rúry. V prípade, že budete čakať, stratí želaný lávový efekt.

Príprava receptu Čo robiť, aby bol lávový koláč vždy tekutý? Dajte si pozor na dĺžku pečenia a typ čokolády., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Najväčšie chyby, kvôli ktorým sa lávový koláč nemusí podariť

Pri pečení lávového koláča môžete urobiť viac chýb. Tou najväčšou je prepečenie. Ak dezert necháte v rúre príliš dlho, čokoláda stuhne. Ďalej je problémom aj nedostatočne predhriata rúra, kvôli ktorej dochádza k nerovnomernému pečeniu.

Neúspech pri pečení lávového koláča niekedy spôsobuje aj nesprávny recept, použitie nekvalitnej čokolády či zlé vymazanie formy. Kvôli tomu sa cesto prilepí na okraje a pri pokuse o vyklopenie sa rozpadne.

TIP: Niektorí šéfkuchári odporúčajú vložiť cesto na chvíľu do chladničky, aby získalo lepšiu konzistenciu.

Praktické tipy na dokonalý lávový koláč

Pri pečení lávového koláča môžete využiť tieto praktické tipy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dokonalé výsledky:

  • Používajte len kvalitnú čokoládu, ktorá obsahuje viac ako 60 % kakaa.
  • Rúru vždy vopred predhrejte na teplotu od 180 do 200 °C v závislosti od pokynov v recepte.
  • Po upečení koláč nenechajte dlho stáť. Čo najskôr ho servírujte.
  • Rúru počas pečenia neotvárajte. Výrazná a rýchla zmena teploty by mohla viesť k nerovnomerným výsledkom.
  • Na pečenie lávového koláča používajte silikónové formy, kovové formy na muffiny alebo špeciálne keramické misky (tzv. ramekiny).
  • Formu vždy dôkladne vymažte olejom alebo maslom a vysypte múkou.
  • Nebojte sa experimentovať s rôznymi príchuťami a náplňami. Do čokolády môžete pridať napríklad štipku škorice, vanilkový extrakt alebo karamel.

S čím podávať lávový koláč?

Lávový koláč môžete podávať len posypaný práškovým cukrom, prípadne doplnený o rôzne prílohy. Obľúbená je vanilková zmrzlina, šľahačka a karamelová či čokoládová poleva. Ak by ste túžili po niečom sviežom, vyskúšajte si k dezertu nakrájať čerstvé ovocie. Stávkou na istotu sú jahody, maliny a čučoriedky.

Recept na pravý lávový koláč

Na pravý lávový koláč budete potrebovať:

  • 180 g čokolády na varenie
  • 100 g masla
  • 3 vajcia
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 2 lyžice hladkej múky
  • štipku soli
  • podľa potreby práškový cukor

Postup je následne veľmi jednoduchý:

  1. Čokoládu rozpustíme spolu s maslom vo vodnom kúpeli.
  2. V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom. Postupne pridávame vanilku, múku, soľ a nakoniec aj rozpustenú čokoládu.
  3. Cesto nalejeme do formy na muffiny alebo do keramických misiek, ktoré sme vymazali maslom a vysypali múkou. Siahať by malo do približne 2/3 z celkovej výšky formy.
  4. Pripravené koláčiky vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 10 minút.
  5. Upečený lávový koláč necháme maximálne dve minúty stáť, vyklopíme z formy a podávame posypané práškovým cukrom. V prípade potrieb môžeme k dezertu pridať aj čerstvé ovocie alebo zmrzlinu.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár