Príprava lávového koláča nie je náročná. Je však dôležité sledovať niekoľko menších detailov. V prvom rade musíte nájsť správny recept s vhodným pomerom surovín, ktorý zaistí kontrast medzi chrumkavým vonkajškom a tekutým čokoládovým stredom. Okrem toho je tiež kľúčové používať kvalitné ingrediencie a sledovať čas pečenia, aby ste dezert neprepiekli.
Príprava lávového koláča nie je náročná. Je však dôležité sledovať niekoľko menších detailov. V prvom rade musíte nájsť správny recept s vhodným pomerom surovín, ktorý zaistí kontrast medzi chrumkavým vonkajškom a tekutým čokoládovým stredom. Okrem toho je tiež kľúčové používať kvalitné ingrediencie a sledovať čas pečenia, aby ste dezert neprepiekli.
Lávový koláč, ktorý môžete poznať aj pod názvom lava cake alebo fondant au chocolat, sa vyznačuje tekutým stredom a jednoduchým vzhľadom. V posledných rokoch sa stal veľmi populárny najmä vďaka pôsobivému servírovaniu – keď ho rozkrojíte, vytečie z neho čokoláda pripomínajúca horúcu lávu.
Charakteristickou črtou lávového koláča nie je iba výborná chuť, ale aj to, že je relatívne jednoduchý na prípravu. Nevyžaduje si žiadne špeciálne suroviny ani spôsoby pečenia. Treba si len odsledovať, ako dlho je v rúre, aby nestratil svoju tekutú štruktúru.
O lávový efekt sa stará kombinácia troch faktorov:
Zdroj: Unsplash.com
Pri pečení lávového koláča môžete urobiť viac chýb. Tou najväčšou je prepečenie. Ak dezert necháte v rúre príliš dlho, čokoláda stuhne. Ďalej je problémom aj nedostatočne predhriata rúra, kvôli ktorej dochádza k nerovnomernému pečeniu.
Neúspech pri pečení lávového koláča niekedy spôsobuje aj nesprávny recept, použitie nekvalitnej čokolády či zlé vymazanie formy. Kvôli tomu sa cesto prilepí na okraje a pri pokuse o vyklopenie sa rozpadne.
TIP: Niektorí šéfkuchári odporúčajú vložiť cesto na chvíľu do chladničky, aby získalo lepšiu konzistenciu.
Pri pečení lávového koláča môžete využiť tieto praktické tipy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dokonalé výsledky:
Lávový koláč môžete podávať len posypaný práškovým cukrom, prípadne doplnený o rôzne prílohy. Obľúbená je vanilková zmrzlina, šľahačka a karamelová či čokoládová poleva. Ak by ste túžili po niečom sviežom, vyskúšajte si k dezertu nakrájať čerstvé ovocie. Stávkou na istotu sú jahody, maliny a čučoriedky.
Na pravý lávový koláč budete potrebovať:
Postup je následne veľmi jednoduchý:
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste