Ľadový šalát je dokonalou surovinou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej kuchyni. Výborný je na tvorbu šalátov, plnenie burgrov či sendvičov alebo len ako nízkokalorická príloha k mäsu. Práca s ním je jednoduchá, pretože chutí veľmi dobre aj bez toho, aby ste ho nejakým spôsobom upravovali. Problém je však v tom, že nevydrží príliš dlho. A to ani v prípade skladovania v chladničke. Po krátkom čase zvädne, uschne až nakoniec zhnije. Premýšľate, ako sa tomu vyhnúť a zaistiť si, že šalát bude čerstvý aj po dvoch týždňoch? Vyskúšajte tento trik.
Ľadový šalát je dokonalou surovinou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej kuchyni. Výborný je na tvorbu šalátov, plnenie burgrov či sendvičov alebo len ako nízkokalorická príloha k mäsu. Práca s ním je jednoduchá, pretože chutí veľmi dobre aj bez toho, aby ste ho nejakým spôsobom upravovali. Problém je však v tom, že nevydrží príliš dlho. A to ani v prípade skladovania v chladničke. Po krátkom čase zvädne, uschne až nakoniec zhnije. Premýšľate, ako sa tomu vyhnúť a zaistiť si, že šalát bude čerstvý aj po dvoch týždňoch? Vyskúšajte tento trik.
Ľadový šalát vyzerá na prvý pohľad tak, že ho nie je potrebné umývať. Stačí ho len vytiahnuť z obalu, nakrájať a používať. To je však veľká chyba. Na listoch šalátu sa môžu zachytávať rôzne baktérie, ktoré často vedú k mnohým zdravotným problémom a komplikáciám. Pred konzumáciou ho preto vždy dôkladne vyčistite pod prúdom vody.
Dôležité je však myslieť na jeden detail – listy sa majú umývať až tesne pred konzumáciou. Určite tak nerobte hodiny alebo dni predtým, ako plánujete šalát použiť. Voda by totižto mohla spustiť procesy, ktoré urýchlia kazenie.
Ak chcete, aby vám ľadový šalát vydržal čo najdlhšie, pri skladovaní sa držte týchto odporúčaní:
Keď sa budete držať tohto postupu, šalát by vám mal vydržať čerstvý približne dva týždne.
Zdroj: Unsplash.com
Aj napriek tomu, že vyššie uvedený postup by vám mal zaručiť, že šalát vydrží čerstvý približne 2 týždne, myslite na jeho pravidelnú kontrolu. Listy prezrite a zistite, či nezačínajú vädnúť alebo hniť. V prípade hniloby ich hneď odstráňte, aby nekontaminovali aj ďalšie časti.
Keď sa šalát rozhodnete konzumovať a chcete si byť istí, že sa na ňom skutočne nenachádzajú žiadne baktérie, listy namočte do vody s trochou octu. V tej ich nechajte pár minút a potom ich len umyte pod prúdom čistej vody.
Ľadový šalát môžete použiť na desiatky spôsobov. Výborný je predovšetkým ako základ zeleninových šalátov. Následne ním však môžete naplniť tortilly, sendviče alebo burgre.
A čoraz populárnejšie sú aj šalátové závitky, kedy listy šalátu naplníte čímkoľvek, na čo máte chuť – napríklad mäsom, syrom alebo ďalšou zeleninou.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste