Popolcová streda sa mnohým veriacim spája s prísnym pôstom, počas ktorého sa neje mäso, pričom jedlo sa konzumuje maximálne trikrát do dňa. Premýšľate, čo budete počas tohto dňa variť na obed alebo večeru? Pripravili sme si pre vás zbierku niekoľkých receptov, ktoré sú jednoduché a vhodné aj počas pôstneho dňa.
Popolcová streda sa mnohým veriacim spája s prísnym pôstom, počas ktorého sa neje mäso, pričom jedlo sa konzumuje maximálne trikrát do dňa. Premýšľate, čo budete počas tohto dňa variť na obed alebo večeru? Pripravili sme si pre vás zbierku niekoľkých receptov, ktoré sú jednoduché a vhodné aj počas pôstneho dňa.
Podľa tradícií a pravidiel pôstu by mal človek počas Popolcovej stredy jesť trikrát do dňa, pričom len raz dosýta. Sami si však môžete zvoliť, či pôjde o výdatnejší obed alebo večeru. Jedlo by malo byť vo všeobecnosti jednoduchšie. Ideálne nejaká klasika z pár surovín, ako je zeleninové rizoto alebo krémová hubová polievka. Naši predkovia okrem toho inklinovali aj k sladkým jedlám, ako sú zemiakové šúľance alebo ovocné knedle. Ak neviete, čo jesť na Popolcovú stredu, máme pre vás niekoľko inšpirácií.
1. Vynikajúce zemiakové placky ako od babičky
Dnes klasika na obed. Poriadny obed ako kedysi. Staré dobré zemiakové placky nikdy nikto neodmietne. Teda aspoň u nás doma nie. Máte radi? Ja dávam aj cesnak, už som sa stretla s tým, že niekto cesnak nedáva vôbec, ale predsa v pravých zemiakových plackách cesnak nesmie chýbať. Autor: Karambola
2. Nadýchané parené buchty s makom a kakaom. Vďaka tomuto triku nikdy nespľasnú.
Parené buchty s domácim džemom sú tou najlepšou voľbou. Keď som ich nedávno urobila na obed, len sa po nich zaprášilo. Vďaka tomuto receptu je cesto perfektne nadýchané a veľmi dobre sa s ním pracuje. Určite ho vyskúšajte.
3. Krémové rizoto s hráškom
Tradičné české rizoto je husté, s mrkvou, hráškom, uvareným kuracím mäsom, prípadne s mäsom, ktoré sme obrali z kostí z polievky a vo väčšine prípadov je suché. Pravé talianske rizoto je mazľavé až riedke, s poriadnou dávkou nastrúhaného parmezánu. Ja som dnes varila bez mäsa, obyčajné hráškové rizoto, do ktorého som pridala aj suché biele víno. Autor: Naďa I. (Rebeka)
4. Kulajda - jedna z našich obľúbených
Najlepšia polievka, ktorou nikoho určite neurazíte. So zemiakmi, hubami, s kôprom a s veľmi dobrou, intenzívne smotanovou chuťou. Ak robievam túto polievku, druhé jedlo nám netreba. To radšej navarte z dvojnásobnej dávky. Máme to veľmi radi. Iba s chrumkavým čerstvým chlebom. Autor: Naďa I. (Rebeka)
5. Extra lahodné makové šúľance zo zemiakového cesta
Dlho som sa odhodlávala manželovi pripraviť zemiakové šúľance, lebo podľa jeho slov, najlepšie pripravovala jeho mamka. A jeho odpoveďou po zjedení celej misky bolo: "tak tie sú naozaj skvelé". Maku som nešetrila, samozrejme ani masla, aby to nebolo veľmi suché. Autor: Karambola
6. Rýchla paradajková polievka
Rýchla paradajková polievka s ryžou. Autor: Romča
7. Boloňská omáčka z červenej šošovice. Perfektná omáčka k cestovinám, ktorá u nás zožala obrovský úspech.
Kedysi dávno som natrafila na vegetariánsku verziu známej boloňskej omáčky. Poupravila som si recept, skúsila a po tom, čo zožal v našej rodine obrovský úspech, dokonca aj u môjho mäsožravého muža, ho robievam pravidelne. Určite dajte tejto zdravšej variante šancu, budete veľmi prekvapení, aká je skvelá a že mäso vôbec nechýba.
8. Karfiolový mozoček s hráškom
Niečo treba variť aj pre vegetariánov. Nie je to síce jedlo pre vegánov, ale určite stojí za vyskúšanie. Autor: Naďa I. (Rebeka)
9. Chalupárske zemiaky
Najjednoduchší a vynikajúci obed, pochutnajú si aj tí, ktorí si nevedia predstaviť obed bez mäsa. Autor: Lacusin
10. Zemiaková polievka s hubami (tradičná)
Bola som v lese na prechádzke a našla som pár krásnych kúskov, tak som ich hneď spracovala. Urobila som moju obľúbenú polievku, zemiakovú polievku s hubami, ktorá mi doslova vytvára nebíčko v papuľke. Niekto pridáva viac zemiakov ako húb, ja skôr naopak, viac húb ako zemiakov, aby to bolo poriadne hubové. Autor: Naďa I. (Rebeka)
11. Tvarohové knedlíčky s jahodami a makom
Sú božské. Zajtra budú u nás určite k obedu. Autor: Naďa I. (Rebeka)
12. Viedenské tvarohové palacinky zapečené v rúre
V porovnaní s tradičnými tvarohovými palacinkami sú oveľa jemnejšie a chutnejšie. Sú síce časovo náročnejšie, ale tá chuť je naozaj božská! Keď som skúšala prvýkrát tento recept, použila som jemný tvaroh, nedržalo mi to tvar, ale na druhýkrát som použila tvaroh v kocke a to už teda bola pochúťka. Aj vzhľadom, aj chuťovo :) Autor: Jaja
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste