Piškótové cesto je jedno z tých najjednoduchších, ktoré môžete pripraviť. Zároveň je tiež veľmi univerzálne – naplniť ho môžete čímkoľvek od džemu až po rôzne maslové, smotanové či tvarohové krémy. Skvelo si taktiež rozumie s ovocím či dokonca alkoholom, ktorým ho môžete pre lepšiu chuť mierne pokvapkať. Robíte piškótové cesto na pravidelnej báze a chceli by ste ho niečím oživiť? Vyskúšajte tieto triky.
Piškótové cesto je jedno z tých najjednoduchších, ktoré môžete pripraviť. Zároveň je tiež veľmi univerzálne – naplniť ho môžete čímkoľvek od džemu až po rôzne maslové, smotanové či tvarohové krémy. Skvelo si taktiež rozumie s ovocím či dokonca alkoholom, ktorým ho môžete pre lepšiu chuť mierne pokvapkať. Robíte piškótové cesto na pravidelnej báze a chceli by ste ho niečím oživiť? Vyskúšajte tieto triky.
Kakao dodá korpusu krásnu tmavú farbu a zároveň ho skvelo ochutí. Na bežné cesto z piatich vajec vám budú stačiť spravidla len 2 – 3 polievkové lyžice. Najlepšie popritom spravíte, keď kakao preosejete, aby sa v ceste nenachádzali hrudky, ktoré by sa aj pri miešaní alebo šľahaní len ťažko rozbíjali.
Kakao môžete pokojne zameniť za kúsky čokolády. Tie stačí len nasekať a primiešať k ostatným surovinám. To, akú čokoládu použijete, je čisto na vás. Skvelou voľbou je tmavá aj mliečna.
TIP: Kakao spôsobuje, že výsledný korpus býva suchší ako zvyčajne, preto ho nezabudnite dôkladne navlhčiť.
Na osladenie piškótového cesta sa spravidla používa kryštálový cukor. S tým sa veľmi dobre pracuje, no jeho menšou nevýhodou je to, že nie je ničím zaujímavý. Okrem toho, že korpus osladí, mu nedodá žiadnu špecifickú chuť.
Presným opakom je med, ktorý má veľmi zaujímavú a výraznú arómu. Jeho plusom je tiež to, že cesto zvláčňuje a pomáha v ňom udržať vlhkosť. Podobne sú na tom aj sladidlá ako javorový, agávový či datlový sirup.
Robíte svieže citrusové rezy? Alebo len chcete, aby bol korpus krásne voňavý? Nastrúhajte doň citrónovú alebo pomarančovú kôru. Jej množstvo sa odvíja čisto od vašich preferencií. Spravidla stačí kôra z polovice alebo jedného celého citróna.
Starajú sa o skvelú chuť a vedia ovplyvniť aj výzor piškóty – rovnako ako kakao. V prípade, že sa rozhodnete používať mleté orechy, znížte v recepte množstvo múky alebo zvýšte množstvo tekutiny, aby sa vám jednotlivé ingrediencie bez problémov spojili.
Príjemnú chuť má aj strúhaný kokos, ktorý je ideálny taktiež na dekorovanie už hotového koláča.
Z klasiky sa do piškótového cesta hodia vanilka a škorica. Následne je ideálny aj muškátový oriešok či mletý zázvor, ktorý sa postará o mierne pikantnú chuť.
Menej obvyklé druhy korenia, ktoré sú však zaujímavé a v malom množstve vedia oživiť korpus, sú kardamóm a badián. Tým, že sú veľmi výrazné, si ale dávajte veľký pozor na to, koľko z nich použijete.
Nehľadiac na to, akého receptu sa budete pri pečení držať, piškótové cesto je vo všeobecnosti o niečo suchšie ako napríklad kysnuté. Práve preto je dôležité, aby ste ho dobre navlhčili. Tekutina, ktorú použijete, popritom nemusí mať len zvlhčujúci účinok. Korpusu môže dodať aj príjemnú chuť.
A čo je najlepšie na navlhčenie piškóty? Všetko sa odvíja od toho, akú robíte. Ak ide o klasickú, z ktorej plánujete pripraviť rezy alebo torty a budete ju plniť nejakým krémom (napr. maslovým alebo smotanovým), využite vodu zmiešanú s cukrom, čaj alebo alkohol. S tým to však nepreháňajte, pretože krém je sám o sebe dostatočne výrazný.
V prípade, že robíte dezerty s čerstvým, mrazeným alebo zaváraným ovocím, na zvlhčenie použite ovocnú šťavu alebo čaj. Dokonca vhodný je aj džús.
A ak máte tmavé čokoládové cesto, stávkou na istotu je kakao alebo tmavý alkohol, ideálne rum či whisky.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste