Majonéza je obľúbenou surovinou, ktorá sa používa v mnohých jedlách. Často je súčasťou zálievok do šalátov, dipov a omáčok. Má príjemnú chuť, dobre sa s ňou pracuje a je všestranná. Problém je len v tom, že je príliš kalorická, kvôli čomu sa nehodí do diét ani zdravých jedálničkov. Plánujete pripravovať nejaký pokrm, no v recepte sa nachádza majonéza? Toto sú alternatívy, ktorými ju môžete nahradiť.
Majonéza je obľúbenou surovinou, ktorá sa používa v mnohých jedlách. Často je súčasťou zálievok do šalátov, dipov a omáčok. Má príjemnú chuť, dobre sa s ňou pracuje a je všestranná. Problém je len v tom, že je príliš kalorická, kvôli čomu sa nehodí do diét ani zdravých jedálničkov. Plánujete pripravovať nejaký pokrm, no v recepte sa nachádza majonéza? Toto sú alternatívy, ktorými ju môžete nahradiť.
Grécky jogurt je hustý, takže sa konzistenciou podobá majonéze. Jeho chuť je síce odlišná, no keď ho správne dochutíte, môžete si z neho pripraviť skvelý dresing vhodný do šalátov alebo k zemiakom či mäsu.
Plusom gréckeho jogurtu je tiež jeho nízka energetická hodnota. Tá sa odvíja od toho, aký produkt si zaobstaráte, no spravidla je na úrovni 80 až 100 kcal/100 g.
TIP: Ak hľadáte niečo diétnejšie, môžete si zaobstarať aj grécky jogurt s 0 % tuku. Ten má okolo 50 až 60 kcal na 100 gramov. Počítajte ale s tým, že bude redší.
Má príjemnú sviežu chuť, vďaka ktorej sa hodí do mnohých pokrmov. Najnižšiu energetickú hodnotu má 14 % smotana (okolo 150 kcal na 100 g). O niečo viac kalórií má 16 % smotana (172 kcal/100g), ktorá je však hustejšia, vďaka čomu oveľa viac pripomína majonézu.
Kyslú smotanu môžete pokojne zmiešať s gréckym jogurtom. Jej chuť nebude tak výrazná a po pridaní soli a korenín dostanete dokonalý dressing, ktorý budete pripravovať pravidelne.
Zdroj: Pxhere.com
V mnohom sa podobá na grécky jogurt. Má vysoký obsah bielkovín, takže je ako stvorený pre každého, kto sa pravidelne hýbe. Tým, že má neutrálnu chuť, ho môžete prispôsobiť svojím vlastným preferenciám.
Veľkým plusom je taktiež to, že aj jemný odtučnený tvaroh je pomerne hustý, takže sa s ním dá dobre pracovať. Ak by ste potrebovali, aby bol výsledný dressing redší, pridajte doň trochu mlieka alebo jogurtu.
Patríte k ľuďom, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom alebo len chcete mierne zaexperimentovať? V tom prípade vyskúšajte avokádovú majonézu. Potrebovať na ňu budete:
Postup:
Zdá sa vám, že ani jedna zo spomenutých alternatív nedokáže úplne nahradiť klasickú majonézu? V tom prípade si môžete raz za čas dopriať jej light verziu. Tá má spravidla veľmi podobné zloženie ako klasická len s tým rozdielom, že obsahuje menej oleja, vďaka čomu je jej kalorická hodnota výrazne nižšia.
Ak neriešite kalorickú hodnotu, no chceli by ste mať kvalitný domáci produkt, môžete si urobiť svoju vlastnú majonézu. Recept je veľmi jednoduchý. Stačiť vám naň bude:
Postup:
Domácu majonézu môžete používať rovnako ako tú z obchodu. Po tom, ako ju dokončíte, ju preložte do skleneného pohára, poriadne zatvorte a dajte do chladničky.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste