NajRecept.sk Pečivo Chlieb Čerstvý chlieb aj na druhý deň? Dajte k nemu kúsok tejto zeleniny.
Čerstvý chlieb aj na druhý deň? Dajte k nemu kúsok tejto zeleniny.
Recept Čerstvý chlieb aj na druhý deň? Dajte k nemu kúsok tejto zeleniny.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Kto by netúžil po chlebe, ktorý bude nadýchaný, chutný a dobrý aj na ďalší deň? Problém je však v tom, že aj napriek skladovaniu v chlebníku alebo v iných špeciálnych nádobách je pečivo už po niekoľkých hodinách gumové, suché a tvrdé. Ako proti tomu bojovať? Celkom jednoducho – do chlebníka stačí dať túto jednu zeleninu.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   27.4.2025

Čerstvý chlieb aj na druhý deň? Dajte k nemu kúsok tejto zeleniny.

Kto by netúžil po chlebe, ktorý bude nadýchaný, chutný a dobrý aj na ďalší deň? Problém je však v tom, že aj napriek skladovaniu v chlebníku alebo v iných špeciálnych nádobách je pečivo už po niekoľkých hodinách gumové, suché a tvrdé. Ako proti tomu bojovať? Celkom jednoducho – do chlebníka stačí dať túto jednu zeleninu.

Zelenina, ktorá zaručí, že chlieb bude mäkký

Tvrdý, obschnutý alebo gumový chlieb nielenže nemá tak dobrú chuť, ale mnohokrát sa nedá ani jesť. Ak sa chcete tomuto problému vyhnúť, jednoducho do chlebníka alebo inej nádoby, ktorú používate na skladovanie, vložte kúsok zeleru.

Zeler je známy viacerými pozitívnymi účinkami. Okrem toho, že je veľmi zdravý, vytvára optimálne podmienky na skladovanie akéhokoľvek pečiva. To je aj na druhý či tretí deň od nákupu mäkké a vláčne.

Ako je to možné?

Zeler obsahuje veľké percento vody. Tú postupne vylučuje do okolia – v tomto prípade do chlebníka alebo akejkoľvek inej nádoby, v ktorej sa nachádza. Na druhej strane chlieb všetku vlhkosť zo zeleru absorbuje, vďaka čomu nevysychá a zachováva si svoju čerstvosť.

Koľko zeleru je treba?

Na to, aby chlieb nestvrdol, nemusíte použiť príliš veľa zeleru. Stačí len menší kúsok, ktorý očistíte, umyjete a vysušíte, aby nesplesnivel. Následne ho vložte do papierového alebo plátenného vrecka a potom do chlebníka.

Chlebník následne raz za čas otvorte a zeler skontrolujte. Keď si všimnete, že začína vysychať alebo plesnivieť, vymeňte ho za nový.

Čo použiť okrem zeleru?

Zeler je skvelým riešením na boj proti obschnutému alebo stvrdnutému pečivu. Ak ho však náhodou doma nemáte, môžete ho nahradiť týmito alternatívami:

  • jablko – použiť môžete celé alebo len plátok z neho,
  • mrkva – pred použitím ju očistite,
  • šalátová uhorka,
  • surový zemiak.

Všetky tieto suroviny sú veľmi podobné zeleru. To znamená, že obsahujú väčšie množstvo vody, vďaka čomu chlieb dokonalo zvlhčujú.

Jednou z možností je aj mrazenie

Ak chcete, aby si chlieb či pečivo udržali svoju čerstvosť, krátko po kúpe ich môžete dať do mrazničky. Neskôr, keď ich vytiahnete a rozmrazíte (ideálne nie v mikrovlnke), mali by byť chrumkavé a mäkké.

Myslite však na to, že mrazenie nie je príliš praktické. Celý proces je zdĺhavý a ideálny skôr vtedy, keď máte doma viac chleba, ktorý viete, že neskonzumujete a potrebujete ho niekde uskladniť na dlhší čas.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár