NajRecept.sk Polievky Guláš Aký je správny pomer zemiakov do guláša? Zapamätajte si toto pravidlo.
Aký je správny pomer zemiakov do guláša? Zapamätajte si toto pravidlo.
Recept Aký je správny pomer zemiakov do guláša? Zapamätajte si toto pravidlo.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Zemiaky patria medzi základnú surovinu, ktorá sa používa pri varení guláša. Je však dôležité, aby ste ich použili v správnom množstve. Inak vedia spôsobiť rôzne komplikácie vrátane toho, že výsledný pokrm je príliš hustý alebo nechutí tak, ako by mal. Plánujete variť guláš a neviete, koľko zemiakov by ste si mali pripraviť? Čítajte ďalej. Máme pre vás všetky kľúčové informácie.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.7.2025

Aký je správny pomer zemiakov do guláša? Zapamätajte si toto pravidlo.

Zemiaky patria medzi základnú surovinu, ktorá sa používa pri varení guláša. Je však dôležité, aby ste ich použili v správnom množstve. Inak vedia spôsobiť rôzne komplikácie vrátane toho, že výsledný pokrm je príliš hustý alebo nechutí tak, ako by mal. Plánujete variť guláš a neviete, koľko zemiakov by ste si mali pripraviť? Čítajte ďalej. Máme pre vás všetky kľúčové informácie.

Prečo sa pridávajú zemiaky do guláša?

Zemiaky sa do guláša pridávajú hneď z niekoľkých dôvodov:

  • Zahustenie – jedna z najdôležitejších úloh zemiakov. Počas varenia postupne uvoľňujú škrob, ktorý guláš zahusťuje. Vďaka tomu nemusíte používať múku, resp. môžete výrazne znížiť jej množstvo.
  • Vyváženie chuti – do guláša sa pridáva veľké množstvo rôznych surovín, ktoré majú výraznú arómu. Zemiaky ich vedia mierne stlmiť a zaistiť, že výsledná chuť pokrmu bude vyvážená.
  • Zasýtenie – vďaka zemiakom je guláš ešte sýtejší. A to aj vtedy, keď ho budete podávať napríklad bez chleba či akejkoľvek inej prílohy.
  • Dotvorenie štruktúry a konzistencie – zemiakmi viete veľmi jednoducho ovplyvňovať hustotu guláša. Buď ho spravíte hustejší, alebo redší. Všetko závisí od vašich preferencií.
  • Chutná a lacná surovina – a v neposlednom rade netreba zabúdať ani na to, že zemiaky sú chutnou a zároveň aj lacnou surovinou, čo je výhodou najmä vtedy, keď chcete ušetriť a pritom nasýtiť väčšie množstvo ľudí.

Príprava receptu Aký je správny pomer zemiakov do guláša? Zapamätajte si toto pravidlo., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Aký je najlepší pomer zemiakov do guláša?

Množstvo zemiakov sa odlišuje v závislosti od ostatných surovín a toho, aký hustý guláš chcete urobiť. Vo všeobecnosti sa však odporúča použiť približne 500 až 700 g zemiakov na 1 kg mäsa.

V prípade, že máte radšej hustejšie guláše, množstvo pokojne navýšte. Dávajte si len pozor, aby v guláši nebolo viac zemiakov ako mäsa. Výsledný pokrm by totižto mohol byť príliš hustý a mdlý.

Ktorý typ zemiakov použiť?

Do guláša sa hodia predovšetkým zemiaky typu B, ktoré sú dostatočne pevné, takže sa ani po dlhšom varení úplne nerozvaria, no na druhej strane uvoľnia dôležitý škrob, ktorý pokrm zahustí.

Použiť môžete aj typ C, no dávajte si pozor. Tieto zemiaky už po krátkom varení strácajú svoju štruktúru. Po niekoľkých hodinách sa z nich môže stať kaša, čo v guláši určite nechcete.

Zemiakom typu A sa vyhýbajte, pretože sú pevné a neuvoľnia dostatok škrobu, ktorý je potrebný na zahustenie pokrmu.

Najlepšie recepty na guláš

Chcete si pripraviť ten najlepší guláš? Inšpirujte sa našimi receptami, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.

1. Ostrý mexický guláš

Niečo pre milovníkov guláša. Čo chvíľa je tu sezóna grilovaček a taký dobrý poctivý kotlíkový guláš predsa nesmie chýbať. Ja som si túto atmosféru chcela navodiť o niečo skôr a tak som pripravila guláš z bravčového mäsa s fazuľou a zemiakmi.

Recept nájdete TU

Recept Ostrý mexický guláš

2. Maďarský guláš so zemiakmi

Klasika pre chlapov. Výdatný obed. Dobrú chuť!

Recept nájdete TU

Recept Maďarský guláš so zemiakmi

3. Špekačkový guláš - alebo čo dom dal

Ak sa vám nechce do obchodu a premýšľate, čo pripravíte z toho, čo nájdete v chladničke, tak nech sa páči, malá inšpirácia. Ja som mala v komore pár zemiakov a v chladničke som našla točenú salámu. Poviem vám, že som vymyslela vynikajúcu alternatívu klasického guláša. Vyskúšajte.

Recept nájdete TU

Recept Špekačkový guláš - alebo čo dom dal

4. Plný hrniec výborného slepého gulášu, ktorý zasýti celú vašu rodinu a pri ktorom nebudete dlho stáť pri sporáku.

Pripravte si tento výborný slepý guláš bez mäska. Príprava je úplne jednoduchá, rýchla a máte ho urobeného veľa naraz. A ak vám nejaké mäsko predsa len chýba, pridajte doň dve klobásky.

Recept nájdete TU

Recept Plný hrniec výborného slepého gulášu, ktorý zasýti celú vašu rodinu a pri ktorom nebudete dlho stáť pri sporáku.

5. Vynikajúci recept na bravčový guláš na víne s kolienkami

Bravčový guláš sa u nás vždy varí s vínom, niet lepšieho variantu ako je tento.

Recept nájdete TU

Vynikajúci recept na bravčový guláš na víne s kolienkami

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár