Zemiaky patria medzi základnú surovinu, ktorá sa používa pri varení guláša. Je však dôležité, aby ste ich použili v správnom množstve. Inak vedia spôsobiť rôzne komplikácie vrátane toho, že výsledný pokrm je príliš hustý alebo nechutí tak, ako by mal. Plánujete variť guláš a neviete, koľko zemiakov by ste si mali pripraviť? Čítajte ďalej. Máme pre vás všetky kľúčové informácie.
Zemiaky patria medzi základnú surovinu, ktorá sa používa pri varení guláša. Je však dôležité, aby ste ich použili v správnom množstve. Inak vedia spôsobiť rôzne komplikácie vrátane toho, že výsledný pokrm je príliš hustý alebo nechutí tak, ako by mal. Plánujete variť guláš a neviete, koľko zemiakov by ste si mali pripraviť? Čítajte ďalej. Máme pre vás všetky kľúčové informácie.
Zemiaky sa do guláša pridávajú hneď z niekoľkých dôvodov:

Zdroj: Depositphotos.com
Množstvo zemiakov sa odlišuje v závislosti od ostatných surovín a toho, aký hustý guláš chcete urobiť. Vo všeobecnosti sa však odporúča použiť približne 500 až 700 g zemiakov na 1 kg mäsa.
V prípade, že máte radšej hustejšie guláše, množstvo pokojne navýšte. Dávajte si len pozor, aby v guláši nebolo viac zemiakov ako mäsa. Výsledný pokrm by totižto mohol byť príliš hustý a mdlý.

Do guláša sa hodia predovšetkým zemiaky typu B, ktoré sú dostatočne pevné, takže sa ani po dlhšom varení úplne nerozvaria, no na druhej strane uvoľnia dôležitý škrob, ktorý pokrm zahustí.
Použiť môžete aj typ C, no dávajte si pozor. Tieto zemiaky už po krátkom varení strácajú svoju štruktúru. Po niekoľkých hodinách sa z nich môže stať kaša, čo v guláši určite nechcete.
Zemiakom typu A sa vyhýbajte, pretože sú pevné a neuvoľnia dostatok škrobu, ktorý je potrebný na zahustenie pokrmu.

Chcete si pripraviť ten najlepší guláš? Inšpirujte sa našimi receptami, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.
1. Ostrý mexický guláš
Niečo pre milovníkov guláša. Čo chvíľa je tu sezóna grilovaček a taký dobrý poctivý kotlíkový guláš predsa nesmie chýbať. Ja som si túto atmosféru chcela navodiť o niečo skôr a tak som pripravila guláš z bravčového mäsa s fazuľou a zemiakmi.

2. Maďarský guláš so zemiakmi
Klasika pre chlapov. Výdatný obed. Dobrú chuť!

3. Špekačkový guláš - alebo čo dom dal
Ak sa vám nechce do obchodu a premýšľate, čo pripravíte z toho, čo nájdete v chladničke, tak nech sa páči, malá inšpirácia. Ja som mala v komore pár zemiakov a v chladničke som našla točenú salámu. Poviem vám, že som vymyslela vynikajúcu alternatívu klasického guláša. Vyskúšajte.

4. Plný hrniec výborného slepého gulášu, ktorý zasýti celú vašu rodinu a pri ktorom nebudete dlho stáť pri sporáku.
Pripravte si tento výborný slepý guláš bez mäska. Príprava je úplne jednoduchá, rýchla a máte ho urobeného veľa naraz. A ak vám nejaké mäsko predsa len chýba, pridajte doň dve klobásky.

5. Vynikajúci recept na bravčový guláš na víne s kolienkami
Bravčový guláš sa u nás vždy varí s vínom, niet lepšieho variantu ako je tento.

Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste