Guláš je obľúbeným pokrmom, ktorý si môžete vychutnať na rôzne spôsoby. Ak nemáte chuť na domácu knedľu, môžete si k nemu naservírovať čerstvý chlieb alebo halušky. Ako však docieliť, aby nebol riedky? Pripravili sme si pre vás zopár tipov.
Guláš je obľúbeným pokrmom, ktorý si môžete vychutnať na rôzne spôsoby. Ak nemáte chuť na domácu knedľu, môžete si k nemu naservírovať čerstvý chlieb alebo halušky. Ako však docieliť, aby nebol riedky? Pripravili sme si pre vás zopár tipov.
Zemiaky sú surovinou, po ktorej siahne pri varení guláša väčšina z nás. Na jeho zahustenie ich môžete nakrájať na kocky alebo nastrúhať. Druhá možnosť, čiže strúhanie, je ideálna najmä vtedy, keď sa ponáhľate a guláš chcete zahustiť čo najrýchlejšie.
Na zahustenie guláša môžete využiť aj zemiakový škrob. Stačí ho len zmiešať s trochou vody, pridať do pokrmu a následne povariť. Najväčšou výhodou škrobu je to, že nemení chuť guláša, ako napríklad strúhanka alebo cícer.
Máte doma kúsok starého chleba? Rozdrobte ho na menšie kúsky a pridajte ho do guláša, ktorý zahustí a zároveň zvýrazní jeho chuť. Starý chlieb je ideálny predovšetkým do hovädzieho guláša, no pomôže vám aj pri varení toho zo zveriny.
Ak sa rozhodnete použiť starý chlieb, myslite na to, že obsahuje kvasnice, kvôli ktorým sa guláš môže rýchlejšie pokaziť.
Po strúhanke by ste mali siahnuť v prípade, že guláš potrebujete zahustiť čo najrýchlejšie, napríklad tesne pred jeho dovarením. Nastrúhané staré pečivo sa rozvarí takmer okamžite a pokrmu dodá ľahkú orechovú príchuť.
Zápražka je univerzálna a môžete ju využiť aj pri zahusťovaní guláša. Jej príprava vám nezaberie veľa času. Hladkú múku osmažte na masti do zhnedutia a následne pridajte trochu guláša. Všetko dobre zmiešajte, zmes vlejte do hrnca s gulášom a povarte.
Ak máte radi strukoviny, do guláša môžete pridať cícer alebo fazuľu. Pred použitím ich však nezabudnite uvariť a následne rozdrviť alebo rozmixovať. Takýmto spôsobom pokrm zahustia takmer okamžite.
To, kedy je ideálny čas na zahustenie guláša, sa odvíja predovšetkým od toho, akú surovinu na to použijete. Strúhanku či uvarené strukoviny môžete do pokrmu pridať aj tesne pred jeho dovarením.
Naopak starý chlieb budete musieť chvíľu variť. To isté platí aj pre zemiaky, zemiakový škrob a zápražku.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste