NajRecept.sk Sladké jedlá Palacinky Ako zabrániť tomu, aby sa palacinky netrhali? Použite túto jednu surovinu.
Ako zabrániť tomu, aby sa palacinky netrhali? Použite túto jednu surovinu.
Recept Ako zabrániť tomu, aby sa palacinky netrhali? Použite túto jednu surovinu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Máte chuť na palacinky? Príprava palacinkového cesta spravidla nie je náročná. Stačí len poznať správny pomer múky, mlieka a vajec. Aj napriek veľmi jednoduchému postupu sa však občas stáva, že sa cesto začne na panvici trhať. Prečo sa tak deje a čo robiť, aby ste sa tomuto problému vyhli?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.7.2025

Ako zabrániť tomu, aby sa palacinky netrhali? Použite túto jednu surovinu.

Máte chuť na palacinky? Príprava palacinkového cesta spravidla nie je náročná. Stačí len poznať správny pomer múky, mlieka a vajec. Aj napriek veľmi jednoduchému postupu sa však občas stáva, že sa cesto začne na panvici trhať. Prečo sa tak deje a čo robiť, aby ste sa tomuto problému vyhli?

Prečo sa palacinky trhajú?

Dôvodov, prečo sa palacinky trhajú, je hneď niekoľko:

  • Cesto je príliš riedke – cesto by sa malo liať, no na druhej strane nemôže byť príliš riedke. Ak by sa tak stalo, palacinky sa už pri prvom otočení potrhajú. Ak ste to prehnali s mliekom alebo inou tekutinou, jednoducho do cesta pridajte trochu múky.
  • Vynechali ste vajíčko – vajce je dôležitou súčasťou cesta na palacinky. Jeho úlohou je predovšetkým držať pokope jednotlivé suroviny. Práve preto ho určite nevynechávajte. Do cesta z litra mlieka spravidla stačí pridať jedno až dve vajcia.
  • Panvica nie je dostatočne rozohriata – palacinky opekajte vždy na dobre rozohriatej panvici. Vlažný alebo takmer studený povrch vedie k tomu, že cesto sa naň prilepí a počas otáčania sa potrhá.
  • Žiaden olej – olej slúži na to, aby sa palacinky dobre opiekli a zároveň sa neprilepili na dno panvice. Pri ich príprave pritom z neho nemusíte použiť veľké množstvo. Stačí len zopár kvapiek.
  • Príliš skoré otočenie palacinky – palacinky by ste mali opekať niekoľko minút z oboch strán. Ak ich budete otáčať príliš skoro, potrhajú sa vám, pretože nebudú dostatočne pevné. Najlepší čas na otočenie palacinky je vtedy, keď sú kraje mierne hnedé a stred nie je tekutý.
  • Nekvalitná panvica – prilepenie cesta a jeho potrhanie spôsobujú aj staré panvice s poškodeným teflónom. Tie vedia taktiež viesť k mnohým iným problémom, preto by ste ich mali vymeniť za nové.
  • Príliš hrubé cesto – palacinky by mali byť vo všeobecnosti tenšie. Vďaka tomu sa ľahšie pripravujú a oveľa lepšie chutia. Naopak hrubé palacinky sa veľmi ťažko otáčajú a zvyšujú riziko potrhania.

Príprava receptu Ako zabrániť tomu, aby sa palacinky netrhali? Použite túto jednu surovinu., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Surovina, vďaka ktorej sa cesto už nebude trhať

Dali ste si pozor na vyššie uvedené chyby, no aj napriek tomu sa vám palacinky trhajú? Vyskúšajte do cesta pridať kyslú smotanu. Tá obsahuje tuk a bielkoviny, ktoré sa starajú o to, že palacinky sú pružnejšie. Vďaka tomu sa netrhajú pri opekaní ani rolovaní.

Plusom kyslej smotany je tiež to, že cesto mierne zahusťuje a jednotlivé suroviny drží lepšie pohromade. Nehovoriac o tom, že vďaka kyslosti aktivuje lepok, čo v praxi znamená, že palacinky nie sú tak krehké.

Koľko smotany teda použiť, aby sa palacinky netrhali? Najlepšie spravíte, keď ňou nahradíte 1/3 mlieka alebo inej tekutiny, ktorú používate na prípravu cesta.

TIP NA ZÁVER: Ak by ste doma nemali kyslú smotanu, môžete ju nahradiť bielym jogurtom.

1. Najlepšie slané palacinky s cesnakom, syrom a bylinkami

Syrové palacinky - najjednoduchšie a zaroveň populárny recept pre všetkých milovníkov tohto pokrmu. Palacinky sú vynikajúce nielen na sladko, ale aj na slano. Určite vyskúšajte tento recept na cesnakové palacinky so syrom a bylinkami. Sú mňamózne. Autor: Lacusin

Recept nájdete TU

Recept Najlepšie slané palacinky s cesnakom, syrom a bylinkami

2. Skvelé tvarohové palacinky bez múky

Neverila som, že tento recept bude stáť za to, ale nakoniec som bola prekvapená. Palacinky boli jemné, pri pečení sa vôbec nelepili na panvicu a pri stáčaní sa vôbec nelámali. Robila som z dvojnásobnej dávky. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Skvelé tvarohové palacinky bez múky

3. Viedenské tvarohové palacinky zapečené v rúre

V porovnaní s tradičnými tvarohovými palacinkami sú oveľa jemnejšie a chutnejšie. Sú síce časovo náročnejšie, ale tá chuť je naozaj božská! Keď som skúšala prvýkrát tento recept, použila som jemný tvaroh, nedržalo mi to tvar, ale na druhýkrát som použila tvaroh v kocke a to už teda bola pochúťka. Aj vzhľadom, aj chuťovo :) Autor: Jaja

Recept nájdete TU

Recept Viedenské tvarohové palacinky zapečené v rúre

4. Najlepšie palacinkové cesto zo všetkých

Palaciniek som už počas môjho života napiekla toľko, že to nikto nevie ani spočítať. Vyskúšala som už rôzne cestá, s polohrubou múkou, s hladkou, s celozrnnou aj s kakaom, s čokoládou alebo aj palacinky na slano. Zatiaľ vyhráva tento recept, s ktorým by som sa chcela podeliť. Aj slano i na sladko. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Najlepšie palacinkové cesto zo všetkých

5. Zapečené palacinky s kuracím mäsom a syrom

Palacinky na sladko má určite každý rád. Skúste ich naplniť zmesou kuracie mäsa a hrášku, polejte bešamelom, posypte syrom a dajte zapiecť do rúry. Lahôdka, ktorá ... Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Zapečené palacinky s kuracím mäsom a syrom

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár