Máte chuť na palacinky? Príprava palacinkového cesta spravidla nie je náročná. Stačí len poznať správny pomer múky, mlieka a vajec. Aj napriek veľmi jednoduchému postupu sa však občas stáva, že sa cesto začne na panvici trhať. Prečo sa tak deje a čo robiť, aby ste sa tomuto problému vyhli?
Máte chuť na palacinky? Príprava palacinkového cesta spravidla nie je náročná. Stačí len poznať správny pomer múky, mlieka a vajec. Aj napriek veľmi jednoduchému postupu sa však občas stáva, že sa cesto začne na panvici trhať. Prečo sa tak deje a čo robiť, aby ste sa tomuto problému vyhli?
Dôvodov, prečo sa palacinky trhajú, je hneď niekoľko:
Zdroj: Unsplash.com
Dali ste si pozor na vyššie uvedené chyby, no aj napriek tomu sa vám palacinky trhajú? Vyskúšajte do cesta pridať kyslú smotanu. Tá obsahuje tuk a bielkoviny, ktoré sa starajú o to, že palacinky sú pružnejšie. Vďaka tomu sa netrhajú pri opekaní ani rolovaní.
Plusom kyslej smotany je tiež to, že cesto mierne zahusťuje a jednotlivé suroviny drží lepšie pohromade. Nehovoriac o tom, že vďaka kyslosti aktivuje lepok, čo v praxi znamená, že palacinky nie sú tak krehké.
Koľko smotany teda použiť, aby sa palacinky netrhali? Najlepšie spravíte, keď ňou nahradíte 1/3 mlieka alebo inej tekutiny, ktorú používate na prípravu cesta.
TIP NA ZÁVER: Ak by ste doma nemali kyslú smotanu, môžete ju nahradiť bielym jogurtom.
1. Najlepšie slané palacinky s cesnakom, syrom a bylinkami
Syrové palacinky - najjednoduchšie a zaroveň populárny recept pre všetkých milovníkov tohto pokrmu. Palacinky sú vynikajúce nielen na sladko, ale aj na slano. Určite vyskúšajte tento recept na cesnakové palacinky so syrom a bylinkami. Sú mňamózne. Autor: Lacusin
2. Skvelé tvarohové palacinky bez múky
Neverila som, že tento recept bude stáť za to, ale nakoniec som bola prekvapená. Palacinky boli jemné, pri pečení sa vôbec nelepili na panvicu a pri stáčaní sa vôbec nelámali. Robila som z dvojnásobnej dávky. Autor: Triniti
3. Viedenské tvarohové palacinky zapečené v rúre
V porovnaní s tradičnými tvarohovými palacinkami sú oveľa jemnejšie a chutnejšie. Sú síce časovo náročnejšie, ale tá chuť je naozaj božská! Keď som skúšala prvýkrát tento recept, použila som jemný tvaroh, nedržalo mi to tvar, ale na druhýkrát som použila tvaroh v kocke a to už teda bola pochúťka. Aj vzhľadom, aj chuťovo :) Autor: Jaja
4. Najlepšie palacinkové cesto zo všetkých
Palaciniek som už počas môjho života napiekla toľko, že to nikto nevie ani spočítať. Vyskúšala som už rôzne cestá, s polohrubou múkou, s hladkou, s celozrnnou aj s kakaom, s čokoládou alebo aj palacinky na slano. Zatiaľ vyhráva tento recept, s ktorým by som sa chcela podeliť. Aj slano i na sladko. Autor: Triniti
5. Zapečené palacinky s kuracím mäsom a syrom
Palacinky na sladko má určite každý rád. Skúste ich naplniť zmesou kuracie mäsa a hrášku, polejte bešamelom, posypte syrom a dajte zapiecť do rúry. Lahôdka, ktorá ... Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste