Šťavnatý a sladký vodný melón je skvelou desiatou nielen v lete. Na prvý pohľad sa všetky kúsky môžu zdať rovnaké, ako teda spoznať ten najlepší? Ponúka sa pár tipov, ktoré vám správny výber uľahčia.
Šťavnatý a sladký vodný melón je skvelou desiatou nielen v lete. Na prvý pohľad sa všetky kúsky môžu zdať rovnaké, ako teda spoznať ten najlepší? Ponúka sa pár tipov, ktoré vám správny výber uľahčia.
Melón by mal mať krásne pravidelnú kresbu, zelené pruhy by mali byť sýte a výrazné. Naopak svetlejšie pruhy môžu byť do žlta či svetlo zelenej. Avšak konkrétna podoba sa môže rôzniť.
Namiesto farieb sa preto zamerajte skôr na lesk. Hoci krásne lesklý melón môže pôsobiť lákavo, radšej sa mu vyhnite - pravdepodobne totiž ešte nie je úplne zrelý.
Pozornosť venujte aj samotnému tvaru. Lepšou voľbou je okrúhly tvar – ten býva sladší a celkovo lepší. Oproti tomu podlhovastý tvar ukazuje skôr na mdlú chuť a vodnatosť.
Žltá škvrna na šupke sa na prvý pohľad môže zdať nevzhľadná. Ale ide o jeden z najdôležitejších faktorov, ktorý vám napovie o zrelosti. Škvrna vzniká na strane, ktorou melón leží pri dozrievaní na zemi. Nejde o nič zlé, ale zamerajte sa dobre na farbu. Ideálny je žltý až oranžový odtieň. Pokiaľ je naopak škvrna skôr biela či veľmi svetlá, siahnite radšej po inom kuse – tento nie je dostatočne zrelý.
A zamerať sa môžete aj na ďalšie nedokonalosti. Malé suché škvrnky a „pavučiny“ na povrchu melónu patria medzi ukazovatele skvelej sladkej chuti. Prezrite si ho preto zo všetkých strán.
Aj stopka vám toho dokáže veľa prezradiť. Ak je zelená, potom to znamená, že melón nemal dostatok času na zrenie. Pre perfektnú sladkosť a šťavnatosť hľadajte skôr kúsky so zahnedlou a uschnutou stopkou.
Hodnotiť môžete nielen očami - skúste na melón ľahko zaklopať. Rozpoznať zrelý a nezrelý kus týmto spôsobom nie je práve jednoduché, ale môžete to využiť ako jednu z možností. Hľadajte dutý a hlboký zvuk, ten značí vysoký obsah vody a tým aj lepšiu zrelosť. Pokiaľ je zvuk vyšší a bez ozveny, potom je zrelosť nedostatočná, prípadne má melón príliš hrubú šupku. Skúste v obchode porovnať viac kúskov, ľahšie spoznáte ten pravý.
Nemusíte práve vážiť niekoľko rôznych melónov, ale váha vám napovie. Skúste ho poťažkať - ak sa vám zdá, že je ťažší, než vyzerá, potom je pravdepodobne lepší. Obsahuje totiž viac vody, vďaka čomu je sladší.
Počas leta sú melóny najlepšie. Spomeňte si v obchode na tieto tipy, aby ste vybrali ten najchutnejší kúsok pre skvelé letné osvieženie.
1. Džem z červeného melóna
Už počas minulej sezóny sme vám ponúkali recept zo šupiek z červeného melóna a teraz by sme vám chceli ponúknuť džem z dužiny z tejto obľúbenej letnej chuťovky. Hodí sa do palaciniek, na lievance, na osladenie nápojov, pretože sa pridáva aj citrónová šťava a kôra, bude nápoj oveľa lepší. Skúste. Autor: Triniti
2. Džem z melónovej šupky
Máte radi červený melón? Vyskúšajte si zo šupky pripraviť vynikajúci džem. Zužitkujete tak 99% celého melóna. Autor: IvanK
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste