Červený melón je pre mnohých symbolom teplého letného počasia. Okrem toho, že skvelo chutí, vie taktiež výborne osviežiť. Problém však prichádza pri jeho nákupe. Výber toho správneho je niekedy náročnejší ako sa zdá. Ak si chcete byť istí, že váš nákup bude úspešný, stavte na tieto overené rady.
Červený melón je pre mnohých symbolom teplého letného počasia. Okrem toho, že skvelo chutí, vie taktiež výborne osviežiť. Problém však prichádza pri jeho nákupe. Výber toho správneho je niekedy náročnejší ako sa zdá. Ak si chcete byť istí, že váš nákup bude úspešný, stavte na tieto overené rady.
Veľkosť je jedným z parametrov, na ktorý ľudia hľadia najčastejšie. Pravdou však je, že vám toho o melóne nenapovie takmer nič, pretože každá odroda je iná. Kým niektoré melóny sú zrelé a najlepšie vtedy, keď sú menšie, iné je zas dobré kupovať až vtedy, keď sú masívnejšie.
Namiesto toho, aby ste sa fixovali len na veľkosť melóna, je dôležité, keď zvážite aj ďalšie detaily, o ktorých píšeme nižšie, ako je tvar či kôra.
Melón si dobre obzrite a zistite, či nie je niekde porušený alebo deformovaný. Aj menšie nedokonalosti totižto môžu výrazne ovplyvniť jeho chuť.
Následne sa zamerajte na tvar – je symetrický alebo sa vám zdá, že je z niektorých častí preliačený? Ak by bol, vymeňte ho radšej za iný. Doma určite nechcete mať sypký melón bez chuti.
Zdroj: Unsplash.com
Šupka melóna vám o jeho zrelosti prezradí najviac. Mnohí si vyberajú plody, ktoré majú čistú tmavú kôru bez akýchkoľvek nedokonalostí. Je to však veľká chyba. Takýto melón nemusí byť vôbec dobrý. Oveľa väčšiu istotu máte, keď si domov odnesiete plod, ktorý má na šupke aj žlté či dokonca hnedé sfarbenie.
Prečo je tomu tak?
Odpoveď je pomerne jednoduchá. Takéto melóny s veľkou pravdepodobnosťou pestovatelia nezozbierali v predstihu a žltý alebo hnedý “fľak” sa na nich vytvoril počas toho, ako boli opreté o pôdu. Mali by byť preto dozreté.
Šupka zrelého melóna je taktiež známa tým, že je pekne lesklá a nemá žiadne hrčky ani iné nedokonalosti.
Ďalším indikátorom toho, že melón dozrel priamo v pôde a nebol odtrhnutý príliš skoro, je suchá stonka. Ak si všimnete, že je zelená a čerstvá, plodu sa vyhýbajte. Je možné, že nebude mať výraznú chuť, vôňu ani farbu.
Klopanie je obľúbená metóda, ktorú pri nákupe melóna využíva väčšina ľudí. Mala by fungovať tak, že keď po ovocí mierne poklopete a počujete dutý zvuk, je pripravené na konzumáciu.
Problém je však ten, že nejde o pravidlo, ktoré by vždy platilo. V niektorých prípadoch môžete počuť dutý zvuk aj vtedy, keď melón ešte zrelý nie je. Práve preto sledujte najmä jeho vzhľad a farbu šupky.
Podarilo sa vám kúpiť dobrý a chutný melón? Okrem priamej konzumácie ho môžete využiť na viacero spôsobov a do rôznych receptov. Pripraviť sa z neho dajú osviežujúce limonády, ovocné misy či dokonca džemy. Dva recepty na tie najlepšie uvádzame nižšie.
1. Džem z melónovej šupky
Máte radi červený melón? Vyskúšajte si zo šupky pripraviť vynikajúci džem. Zužitkujete tak 99% celého melóna. Autor: IvanK
2. Džem z červeného melóna
Už počas minulej sezóny sme vám ponúkali recept zo šupiek z červeného melóna a teraz by sme vám chceli ponúknuť džem z dužiny z tejto obľúbenej letnej chuťovky. Hodí sa do palaciniek, na lievance, na osladenie nápojov, pretože sa pridáva aj citrónová šťava a kôra, bude nápoj oveľa lepší. Skúste. Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste