Karfiol je obľúbený druh zeleniny, ktorý je okrem svojej príjemnej chuti charakteristický aj výraznou arómou. A to najmä vtedy, keď sa tepelne pripravuje. Chceli by ste sa vyhnúť tomuto nepríjemnému zápachu, no neviete, ako na to? Máme pre vás jeden overený trik.
Karfiol je obľúbený druh zeleniny, ktorý je okrem svojej príjemnej chuti charakteristický aj výraznou arómou. A to najmä vtedy, keď sa tepelne pripravuje. Chceli by ste sa vyhnúť tomuto nepríjemnému zápachu, no neviete, ako na to? Máme pre vás jeden overený trik.
Charakteristický a výrazný zápach majú v prípade karfiolu za následok zlúčeniny síry. Tie sa začínajú uvoľňovať spravidla vtedy, keď je zelenina vystavená vyšším teplotám – napríklad pri varení, dusení alebo pečení.
Zápach karfiolu je síce nepríjemný, no nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. Ide o prirodzenú súčasť tejto zeleniny, ktorej sa však dá šikovným trikom vyhnúť.
Problém so zápachom vyriešite veľmi jednoducho – pomocou bobkového listu a cukru. Obe suroviny majú pritom mierne odlišné funkcie:
Zdroj: Unsplash.com
Otázkou však zostáva, aké množstvo cukru a koľko kusov bobkového listu je potrebné použiť, aby karfiol stratil nepríjemný zápach, no pritom sa mu nezmenila chuť?
Na jeden stredne veľký karfiol budete potrebovať:
Celý proces varenia je inak rovnaký. Jediným rozdielom je to, že s karfiolom pridáte do vody aj cukor a bobkový list.
Pre lepší prehľad však prikladáme postup:
Máte doma karfiol, no neviete, ako ho použiť? Vybrali sme pre vás niekoľko overených receptov, ktoré si zamilujete.
1. Zapečený karfiol so šunkou a syrom
Máte radi karfiol? Varený, vyprážaný alebo zapekaný? Vyskúšajte kombináciu syra, šunky a karfiolu. Vynikajúca pochúťka.
2. Karfiol v chrumkavom cestíčku
Karfiol v chrumkavom cestíčku. Podávame s varenými zemiakmi. Autor: Lacusin
3. Najlepší spôsob ako pripraviť karfiol bez smaženia
Pripravte si chutný karfiol bez smaženia v chutnom chrumkavom cestíčku zo syra a strúhanky.
4. Vynikajúci karfiol obalený v cestíčku s dresingom z kyslej smotany
Ak patríte medzi fanúšikov karfiolu, ale máte výčitky, ak si dáte vyprážané ružičky, máme pre Vás dobrú správu. Vyskúšajte si pripraviť vynikajúci karfiol, ktorý pripravíte bez smaženia a napriek tomu bude mať chrumkavú kôrku. Karfiol obalíte v cestíčku, poukladáte na maslom potretú panvicu a restujeme z každej strany dozlatista. Ten, kto nechce ani restovat na kúsku masla, môže karfiol dať na plech vyložený papierom na pečenie a grilovať v rúre.
5. Karfiolový šalát so šunkou
Vynikajúci šalát so šunkou, šalotkou a cherry paradajkami. Dressing z kyslej smotany a majolky dodá šalátu lahodnú chuť. Autor: Naďa I. (Rebeka)
6. Karfiolové fitness tyčinky bez múky
Vyskúšajte tyčinky z karfiolového cesta. Minimum kalórií, sacharidov a tukov. S fotopostupom to určite zvládnete aj vy!
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste