NajRecept.sk Prílohy Bulgur Ako uvariť bulgur. Hotový za 15 minút a chutí ako z reštaurácie.
Ako uvariť bulgur. Hotový za 15 minút a chutí ako z reštaurácie.
Recept Ako uvariť bulgur. Hotový za 15 minút a chutí ako z reštaurácie.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Bulgur je chutná a zdravá príloha, ktorú môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Vhodná je k mäsu aj grilovanej zelenine. Urobiť z nej môžete aj rizoto či dokonca sladký a dobrý dezert. Stačí len, aby ste do nej pridali med či iné sladidlo a ovocie. Na to, aby sa vám však celý pokrm podaril, musíte v prvom rade vedieť, ako uvariť bulgur. Ak ste sa s ním v kuchyni ešte nestretli, máme pre vás niekoľko praktických rád a tipov.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.5.2025

Ako uvariť bulgur. Hotový za 15 minút a chutí ako z reštaurácie.

Bulgur je chutná a zdravá príloha, ktorú môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Vhodná je k mäsu aj grilovanej zelenine. Urobiť z nej môžete aj rizoto či dokonca sladký a dobrý dezert. Stačí len, aby ste do nej pridali med či iné sladidlo a ovocie. Na to, aby sa vám však celý pokrm podaril, musíte v prvom rade vedieť, ako uvariť bulgur. Ak ste sa s ním v kuchyni ešte nestretli, máme pre vás niekoľko praktických rád a tipov.

Štyri základné typy bulguru

Bulgur je obilnina pochádzajúca z Blízkeho východu, kde sa konzumuje na pravidelnej báze. U nás sa začal rozširovať pred niekoľkými rokmi, odkedy jeho popularita postupne rastie. Niet sa však čomu čudovať. Okrem skvelej chuti poteší aj ďalšími benefitmi, ako sú:

  • vysoký obsah vlákniny,
  • nízky obsah tuku,
  • nízky glykemický index
  • bohatý na minerály,
  • zdroj rastlinných bielkovín.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Bulgur s tofu a paradajkovou šťavou
Bulgur s tofu a paradajkovou šťavou

Bulgur pozostáva z malých zŕn pšenice, ktoré sa vo väčšine prípadov najprv predvaria a potom sa usušia. Vďaka tomu nie je príprava príliš náročná a zdĺhavá – zvyčajne trvá okolo 15 až 20 minút.

Na základe hrubosti zrna sa bulgur delí do štyroch základných typov:

  • Jemný bulgur – má podobnú štruktúru ako krupica. Najčastejšie sa používa na prípravu šalátov.
  • Stredne jemný bulgur – v porovnaní s jemným bulgurom má o niečo väčšie zrná. Skvelý je pri varení sladkých alebo slaných kaší či pri príprave “fašírok” do vegetariánskych alebo vegánskych burgrov.
  • Hrubý bulgur – tým, že má hrubé zrná, vie skvelo nahradiť klasickú ryžu alebo kuskus. Môžete si ho tak pripraviť ako prílohu k mäsu.
  • Najhrubší bulgur – má najväčšie zrná, ktoré potrebujú dlhšie varenie. Je preto ako stvorený do hustých polievok alebo gulášov.

Príprava receptu Ako uvariť bulgur. Hotový za 15 minút a chutí ako z reštaurácie., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Ako uvariť bulgur?

Aj vás zaujíma, ako uvariť bulgur tak, aby bol mäkký a chutný? Dobrou správou je, že existuje hneď niekoľko spôsobov, ktoré môžete vyskúšať.

Varenie bulguru

Základný a najrýchlejší spôsob prípravy. Bulgur je v takomto prípade hotový do cca 15 až 20 minút.

  1. Bulgur prepláchnite a dajte do hrnca.
  2. Pridajte vodu, štipku soli a začnite variť.
  3. Keď bulgur dosiahne bod varu, teplotu stiahnite a varte ešte 15 minút.
  4. Následne hrniec dajte dole z ohňa, bulgur nechajte aspoň 5 minút odstáť a podávajte.

Množstvo vody závisí od typu bulguru, ktorý máte. Najpresnejšiu informáciu nájdete priamo na balení. Zvyčajne sa však používa pomer – 2 diely vody na 1 diel bulguru.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Rizoto z červenej šošovice a bulguru
Rizoto z červenej šošovice a bulguru

Zaliatie bulguru horúcou vodou

Výborné riešenie, keď ste na cestách alebo len nemáte čas bulgur variť. V takomto prípade ho stačí zaliať horúcou vodou, pridať trochu soli a počkať 15 až 20 minút. Pomer vody a bulguru je rovnaký ako pri tradičnom varení.

Nezabúdajte ale na to, že takýmto spôsobom sa zvyčajne varí jemný alebo stredne jemný bulgur. Hrubšie typy by mohli byť príliš tvrdé.

Nabobtnanie

Ide o najdlhší proces prípravy, pretože trvá približne hodinu. Bulgur sa zalieva studenou vodou a následne sa necháva odpočívať. Po tomto čase ho stačí len premiešať a použiť napríklad do šalátov.

Aj v tomto prípade platí, že tento spôsob je ideálny najmä pre jemný a stredne jemný bulgur.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Bulgur s quinoa a sušenou paprikou
Bulgur s quinoa a sušenou paprikou

Tipy a triky pre dokonalý bulgur

Chcete, aby bol váš bulgur vždy dokonalý? Vyskúšajte tieto triky:

  • Namiesto vody použite na varenie bulguru zeleninový vývar.
  • Po uvarení pridajte do bulguru trochu masla alebo olivového oleja, ktorý ho zjemní.
  • Pred varením môžete bulgur opiecť, aby získal mierne orechovú chuť.
  • Okrem soli môžete bulgur ochutiť aj rôznymi koreninami podľa svojich preferencií.
  • Bulgur má neutrálnu chuť, preto ho môžete pripraviť aj na sladko – namiesto soli doň pridajte med, hnedý cukor alebo akékoľvek iné sladidlo.
  • Po uvarení bulgur zakryte a nechajte ešte 5 minút oddychovať.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár