Bulgur je chutná a zdravá príloha, ktorú môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Vhodná je k mäsu aj grilovanej zelenine. Urobiť z nej môžete aj rizoto či dokonca sladký a dobrý dezert. Stačí len, aby ste do nej pridali med či iné sladidlo a ovocie. Na to, aby sa vám však celý pokrm podaril, musíte v prvom rade vedieť, ako uvariť bulgur. Ak ste sa s ním v kuchyni ešte nestretli, máme pre vás niekoľko praktických rád a tipov.
Bulgur je chutná a zdravá príloha, ktorú môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Vhodná je k mäsu aj grilovanej zelenine. Urobiť z nej môžete aj rizoto či dokonca sladký a dobrý dezert. Stačí len, aby ste do nej pridali med či iné sladidlo a ovocie. Na to, aby sa vám však celý pokrm podaril, musíte v prvom rade vedieť, ako uvariť bulgur. Ak ste sa s ním v kuchyni ešte nestretli, máme pre vás niekoľko praktických rád a tipov.
Bulgur je obilnina pochádzajúca z Blízkeho východu, kde sa konzumuje na pravidelnej báze. U nás sa začal rozširovať pred niekoľkými rokmi, odkedy jeho popularita postupne rastie. Niet sa však čomu čudovať. Okrem skvelej chuti poteší aj ďalšími benefitmi, ako sú:
Bulgur pozostáva z malých zŕn pšenice, ktoré sa vo väčšine prípadov najprv predvaria a potom sa usušia. Vďaka tomu nie je príprava príliš náročná a zdĺhavá – zvyčajne trvá okolo 15 až 20 minút.
Na základe hrubosti zrna sa bulgur delí do štyroch základných typov:
Zdroj: Pexels.com
Aj vás zaujíma, ako uvariť bulgur tak, aby bol mäkký a chutný? Dobrou správou je, že existuje hneď niekoľko spôsobov, ktoré môžete vyskúšať.
Základný a najrýchlejší spôsob prípravy. Bulgur je v takomto prípade hotový do cca 15 až 20 minút.
Množstvo vody závisí od typu bulguru, ktorý máte. Najpresnejšiu informáciu nájdete priamo na balení. Zvyčajne sa však používa pomer – 2 diely vody na 1 diel bulguru.
Výborné riešenie, keď ste na cestách alebo len nemáte čas bulgur variť. V takomto prípade ho stačí zaliať horúcou vodou, pridať trochu soli a počkať 15 až 20 minút. Pomer vody a bulguru je rovnaký ako pri tradičnom varení.
Nezabúdajte ale na to, že takýmto spôsobom sa zvyčajne varí jemný alebo stredne jemný bulgur. Hrubšie typy by mohli byť príliš tvrdé.
Ide o najdlhší proces prípravy, pretože trvá približne hodinu. Bulgur sa zalieva studenou vodou a následne sa necháva odpočívať. Po tomto čase ho stačí len premiešať a použiť napríklad do šalátov.
Aj v tomto prípade platí, že tento spôsob je ideálny najmä pre jemný a stredne jemný bulgur.
Chcete, aby bol váš bulgur vždy dokonalý? Vyskúšajte tieto triky:
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste