Príprava kysnutého cesta nie je náročná, no v porovnaní s tým piškótovým alebo krehkým, je zdĺhavá. Po jeho zamiesení je potrebné čakať približne hodinu na to, aby zdvojnásobilo svoj objem, bolo nadýchané a mohli ste s ním pracovať ďalej. Dobrou správou ale je, že celý proces kysnutia môžete urýchliť. Stačiť vám na to bude tento jeden trik.
Príprava kysnutého cesta nie je náročná, no v porovnaní s tým piškótovým alebo krehkým, je zdĺhavá. Po jeho zamiesení je potrebné čakať približne hodinu na to, aby zdvojnásobilo svoj objem, bolo nadýchané a mohli ste s ním pracovať ďalej. Dobrou správou ale je, že celý proces kysnutia môžete urýchliť. Stačiť vám na to bude tento jeden trik.
Kysnuté cesto je univerzálne, vďaka čomu sa pripravuje počas celého roka. Výborné je na knedle, záviny či rôzne koláče na plech. V období fašiangov ho však robia domácnosti oveľa častejšie. Predstavuje totižto základ smažených a pečených buchiet a oškvarkových pagáčov, ktoré nesmú chýbať na žiadnom stole.
Na prípravu kysnutého cesta je najlepšie čerstvé droždie, ktoré stačí nadrobiť do vlažného mlieka a počkať, kým z neho vznikne kvások.
Okrem neho však môžete pokojne používať aj sušené. To má dlhšiu trvanlivosť, takže si ho môžete nakúpiť aj do zásoby a zaistiť si, že vždy, keď dostanete chuť na nejaký kysnutý koláč, pečivo alebo pagáč, budete ho môcť bez problémov urobiť.
Zdroj: Unsplash.com
Niektorí sa snažia kysnutie urýchliť použitím rôznych dodatočných surovín, ako je napríklad minerálka alebo Coca-cola. To, ako ich správne použiť, si môžete prečítať v našom článku.
Na tento trik však nemusíte do cesta pridávať nič navyše. Stačí ho pripraviť podľa svojho overeného receptu. Keď ho však budete mať zamiesené, nedávajte ho do misky a nezakrývajte utierkou. Namiesto toho ho preložte do pevného plastového vrecka, ktoré ste zvnútra potreli olivovým olejom.
Takto pripravené cesto dajte do hrnca s vodou, ktorej teplota je maximálne 35 °C a počkajte 30 až 40 minút. Po tejto dobe ho vytiahnite a môžete ho rovno používať. Doba kysnutia v teplej vode je tak o približne polovicu kratšia v porovnaní s tradičným kysnutím.
Kysnutie v teplej vode je praktickým riešením, no dávajte si veľký pozor na to, aby sa tekutina nedostala do styku s cestom. To by kvôli tomu nemuselo nakysnúť správne. Prípadne by mohlo veľmi rýchlo spadnúť.
Zároveň cesto vo vrecku príliš nesťahujte. Po pár minútach začne rásť a keď nebude mať dostatok miesta, vrecko jednoducho roztrhne. Kvôli tomu by sa doň mohla dostať voda, ktorá spôsobí vyššie uvedené problémy.
Kysnutie cesta môžete urýchliť aj ďalšími trikmi. Tým najlepším je vložiť ho do rúry. Dávajte si ale pozor, aby ste ju nevyhriali na príliš vysoké teploty a cesto neupiekli. Najlepšie je zvoliť podobnú teplotu ako pri triku s vodou – to znamená 30 až 35 °C.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste
Já dávám těsto na pár minut na nejnižší stupeň do mikrovlnky.