Zápražka je pre mnohých základom celého kulinárskeho umenia. Keď ju urobíte správne, viete ňou zahustiť polievky, omáčky, prívarky aj akékoľvek iné jedlo. Ako ju však spraviť bez hrudiek a tak, aby dobre chutila?
Zápražka je pre mnohých základom celého kulinárskeho umenia. Keď ju urobíte správne, viete ňou zahustiť polievky, omáčky, prívarky aj akékoľvek iné jedlo. Ako ju však spraviť bez hrudiek a tak, aby dobre chutila?
Zápražka pozostáva z troch základných surovín, ktorými sú:
Na vytvorenie dokonalej zápražky musíte poznať správny pomer jednotlivých surovín. Netreba sa však ničoho báť. Pomer si zapamätáte ľahko, pretože je rovnaký – na 1 lyžicu múky pridávate 1 lyžicu tuku a 1 dcl vody, smotany, mlieka alebo inej tekutiny.
Množstvo použitých ingrediencií si na základe uvedeného pomeru upravte podľa množstva omáčky, polievky či prívarku, ktorý varíte.
Zápražku delíme podľa stupňa opraženosti múky na tri základné druhy:
Tvorba zápražky nie je náročná. Stačí si len pripraviť základné suroviny a držať sa nasledujúceho postupu:
Tip: Zápražku môžete vylepšiť pridaním kurkumy, čierneho korenia, rasce či voňavých byliniek. Niektorí do nej dokonca pretláčajú aj cesnak.
Základom je správna teplota. To znamená, že zápražka aj jedlo, ktoré chcete zahustiť, by mali byť rovnako alebo aspoň podobne teplé. Vďaka tomu sa tekutiny rýchlo a bez akýchkoľvek problémov spoja.
Ďalším tipom je pridať do hotovej zápražky za naberačku polievky, prívarku alebo omáčky, ktorú chcete zahustiť. Všetko poriadne zmiešajte a následne vylejte do pokrmu.
S prípravou zápražky vám pomôže aj malé sitko, cez ktoré ju prepasírujete a zbavíte aj tých najmenších hrudiek.
Mnohí sa v posledných rokoch zápražke vyhýbajú, pretože obsahuje bielu múku a zvyšuje energetickú hodnotu jedla. Ak sa stravujete zdravo a klasická biela múka nie je súčasťou vášho jedálnička, nahraďte ju v recepte celozrnnou, špaldovou alebo inou zdravšou alternatívou. Dokonca vhodná môže byť aj múka zo strukovín.
Pri príprave zápražky robia ľudia viaceré chyby, kvôli ktorým sa im nepodarí alebo po jej použití vzniknú vo výslednom jedle hrudky. K týmto chybám sa zvyčajne radí príliš prudké a silné ohriatie tuku. To zvyčajne vedie k tomu, že múka sa po prvom kontakte okamžite spáli. Myslite na to, že pred prisypaním múky stačí tuk ohriať len mierne.
Ďalšou chybou je sypanie múky len na jedno miesto v hrnci, kvôli čomu ju neviete rýchlo a dobre rozmiešať. To vedie k tomu, že spodok sa pripáli, pričom vrch zostane biely.
Okrem toho si dávajte pozor aj na prilievanie tekutiny. Keď ju vylejete naraz, z múky sa stane jedna veľká hrudka, ktorú už nerozmiešate.
Výborné rady, aj keď nepoznám čo to je hrudky v zápražke, a to ma nikto variť neučil!
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste
Výborné rady, aj keď hrudky v zápražke nepoznám