NajRecept.sk Polievky Husté polievky Ako urobiť chutnú zápražku bez hrudiek? Tajomstvo sa skrýva v správnej teplote.
Ako urobiť chutnú zápražku bez hrudiek? Tajomstvo sa skrýva v správnej teplote.
Recept Ako urobiť chutnú zápražku bez hrudiek? Tajomstvo sa skrýva v správnej teplote.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Zápražka je pre mnohých základom celého kulinárskeho umenia. Keď ju urobíte správne, viete ňou zahustiť polievky, omáčky, prívarky aj akékoľvek iné jedlo. Ako ju však spraviť bez hrudiek a tak, aby dobre chutila?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.8.2024

Ako urobiť chutnú zápražku bez hrudiek? Tajomstvo sa skrýva v správnej teplote.

Zápražka je pre mnohých základom celého kulinárskeho umenia. Keď ju urobíte správne, viete ňou zahustiť polievky, omáčky, prívarky aj akékoľvek iné jedlo. Ako ju však spraviť bez hrudiek a tak, aby dobre chutila?

Z čoho sa robí zápražka?

Zápražka pozostáva z troch základných surovín, ktorými sú:

  • Tuk – na zápražku môžete použiť olej, maslo alebo masť. Všetko sa odvíja od toho, aký typ robíte – čiže či svetlú, svetlohnedú alebo hnedú zápražku. Vo všeobecnosti sa však odporúča maslo, ktoré zaručí jemnú konzistenciu.
  • Múka – do zápražky sa používa hladká múka. Ak by ste si chceli vytvoriť zdravšiu verziu, klasickú bielu môžete zameniť napríklad za špaldovú.
  • Tekutina – zápražku je potrebné niečím rozriediť. Zvyčajne sa využíva voda, no ak chcete, môžete ju nahradiť mliekom alebo smotanou. Takýmto spôsobom si zaistíte jemnejšiu chuť.

Kľúčový je správny pomer základných surovín

Na vytvorenie dokonalej zápražky musíte poznať správny pomer jednotlivých surovín. Netreba sa však ničoho báť. Pomer si zapamätáte ľahko, pretože je rovnaký – na 1 lyžicu múky pridávate 1 lyžicu tuku a 1 dcl vody, smotany, mlieka alebo inej tekutiny.

Množstvo použitých ingrediencií si na základe uvedeného pomeru upravte podľa množstva omáčky, polievky či prívarku, ktorý varíte.

Typy zápražky a ich použitie

Zápražku delíme podľa stupňa opraženosti múky na tri základné druhy:

  • Svetlá zápražka – známa je tým, že sa pripravuje veľmi krátko. Má bledú béžovú farbu, preto je ideálna do bielych polievok a svetlých prívarkov či omáčok. Najlepšie ju zúžitkujete pri varení hubovej, kyslej fazuľovej alebo kyslej zemiakovej polievky. Na prípravu svetlej zápražky je ideálne použiť maslo alebo olej.
  • Svetlohnedá zápražka – múka mení farbu z bledej na svetlohnedú, pričom pri jej opekaní vznikajú na povrchu bublinky. Má príjemnú vôňu a je skvelá do omáčok k červenému mäsu. Prípadne ju môžete využiť aj v niektorých zeleninových krémových polievkach.
  • Hnedá zápražka – pripravuje sa najdlhšie a zvyčajne aj najťažšie. Múku musíte sledovať a dávať si pozor, aby vám neprihorela a nezhorkla. A kde sa dá hnedá zápražka využiť? Väčšina kuchárov ju pridáva do gulášov.

Ako na dokonalú zápražku?

Tvorba zápražky nie je náročná. Stačí si len pripraviť základné suroviny a držať sa nasledujúceho postupu:

  1. Na panvici ohrejeme tuk a za stáleho miešania postupne pridávame múku.
  2. K múke pomaly prilievame tekutinu a zápražku opekáme, kým nedosiahne želaný odtieň.
  3. Zápražku poriadne rozmiešame pomocou šľahacej metličky, aby v nej nezostali hrudky.
  4. Keď máme zápražku hotovú, prelejeme ju do jedla. Všetko spolu ešte krátko povaríme a odstavíme zo sporáka.

Tip: Zápražku môžete vylepšiť pridaním kurkumy, čierneho korenia, rasce či voňavých byliniek. Niektorí do nej dokonca pretláčajú aj cesnak.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Krémová tekvicová polievka
Krémová tekvicová polievka

Ako zápražku použiť, aby nevznikli hrudky?

Základom je správna teplota. To znamená, že zápražka aj jedlo, ktoré chcete zahustiť, by mali byť rovnako alebo aspoň podobne teplé. Vďaka tomu sa tekutiny rýchlo a bez akýchkoľvek problémov spoja.

Ďalším tipom je pridať do hotovej zápražky za naberačku polievky, prívarku alebo omáčky, ktorú chcete zahustiť. Všetko poriadne zmiešajte a následne vylejte do pokrmu.

S prípravou zápražky vám pomôže aj malé sitko, cez ktoré ju prepasírujete a zbavíte aj tých najmenších hrudiek.

Môže byť zápražka zdravá?

Mnohí sa v posledných rokoch zápražke vyhýbajú, pretože obsahuje bielu múku a zvyšuje energetickú hodnotu jedla. Ak sa stravujete zdravo a klasická biela múka nie je súčasťou vášho jedálnička, nahraďte ju v recepte celozrnnou, špaldovou alebo inou zdravšou alternatívou. Dokonca vhodná môže byť aj múka zo strukovín.

Mohlo by vás zaujímať:

Najväčšie chyby pri robení zápražky

Pri príprave zápražky robia ľudia viaceré chyby, kvôli ktorým sa im nepodarí alebo po jej použití vzniknú vo výslednom jedle hrudky. K týmto chybám sa zvyčajne radí príliš prudké a silné ohriatie tuku. To zvyčajne vedie k tomu, že múka sa po prvom kontakte okamžite spáli. Myslite na to, že pred prisypaním múky stačí tuk ohriať len mierne.

Ďalšou chybou je sypanie múky len na jedno miesto v hrnci, kvôli čomu ju neviete rýchlo a dobre rozmiešať. To vedie k tomu, že spodok sa pripáli, pričom vrch zostane biely.

Okrem toho si dávajte pozor aj na prilievanie tekutiny. Keď ju vylejete naraz, z múky sa stane jedna veľká hrudka, ktorú už nerozmiešate.

Komentáre k receptu
lupa*    ·   6.9.2024   ·   Odpovedať   ·  

Výborné rady, aj keď hrudky v zápražke nepoznám

lupa*    ·   6.9.2024   ·   Odpovedať   ·  

Výborné rady, aj keď nepoznám čo to je hrudky v zápražke, a to ma nikto variť neučil!

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár