Sušené jablká sú výborným zdravým dezertom, ktorý si môžete pomerne jednoducho pripraviť aj sami doma. Ak však chcete, aby boli čo najlepšie a vydržali vám dlhé mesiace, mali by ste sa držať niekoľkých základných pravidiel. Ktoré to sú?
Sušené jablká sú výborným zdravým dezertom, ktorý si môžete pomerne jednoducho pripraviť aj sami doma. Ak však chcete, aby boli čo najlepšie a vydržali vám dlhé mesiace, mali by ste sa držať niekoľkých základných pravidiel. Ktoré to sú?
V prvom rade je dôležité vybrať si správne plody. Tie by mali byť dozreté, no nie prezreté, aby ich dužina nebola príliš sypká. Zároveň je ideálne siahnuť po mierne kyslastých odrodách, ktoré budú po vysušení veľmi dobre chutiť.
Následne sledujte, či ovocie nie je červivé alebo inak poškodené. Menšie nedokonalosti, ako sú napríklad poudierané a zhnednuté miesta, odstráňte nožom.
Vybrané zdravé jablká, ktoré plánujete sušiť, očistite a zvážte, ako ich budete krájať. Zvoliť si môžete mesiačiky či kolieska s jadrovníkovou hviezdou alebo bez nej. Spravidla platí, že mesiačiky sú menšie, preto schnú rýchlejšie. Celý proces sušenia si tak skrátite o desiatky minút.
Okrem tvaru nezabúdajte ani na hrúbku. Tá by mala byť rovnaká alebo podobná, aby sa ovocie vysušilo rovnomerne. Ideálne je rozmedzie od 2 do 5 mm.
Zdroj: Unsplash.com
Ďalej si rozmyslite, či budete ovocie sušiť so šupkou alebo bez nej. Prvá alternatíva je rýchlejšia, pretože ovocie stačí umyť, nakrájať a začať sušiť. Jej mínusom je len to, že šupka môže po usušení zhorknúť.
Sušenie jabĺk bez šupky je pracnejšie, no máte istotu, že nič nepokazí príjemnú chuť plodov. Ak je vám ľúto šupky, nevyhadzujte ju a vysušte ju samostatne. Neskôr ju môžete použiť ako jednu z ingrediencií na domáci sypaný čaj.
Nakrájané a pripravené jablká sa dajú sušiť troma spôsobmi:
Snáď najjednoduchší spôsob sušenia. Ovocie nakrájate, vložíte do sušičky, vyberiete si program na sušenie ovocia (ideálne s teplotou od 50 do 60 °C) a máte hotovo. O všetko ostatné sa postará spotrebič.
To, ako dlho by ste jablká mali v sušičke sušiť, sa odvíja najmä od samotných plodov a ich hrúbky. Celý proces však zvyčajne trvá 8 až 12 hodín.
Ak sušičku nemáte, jablká môžete vysušiť aj v rúre. V takejto situácii ich umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie, teplotu nastavte na maximálne 50 °C a mierne pootvorte dvierka rúry. Vyhnete sa tak nahromadeniu vlhkosti vo vnútri spotrebiča, čo by mohlo spomaliť celý proces sušenia.
Dĺžka sušenia v rúre sa príliš neodlišuje od tej v sušičke a trvá približne 6 až 10 hodín.
Tým najlacnejším, no zároveň aj najdlhším spôsobom sušenia jabĺk je sušenie na slnku, resp. na vzduchu. Ovocie nakrájajte a umiestnite na papier na pečenie alebo na veľké sito, ktoré položíte na teplé a dobre vetrané miesto.
Jablká, ktoré budete sušiť na slnku, by mali byť hotové do 4 až 5 dní.
To, že sú jablká usušené, zistíte podľa viacerých detailov. V prvom rade si na nich všimnete, že sú chrumkavé a keď ich chytíte, veľmi ľahko ich viete zlomiť. Ďalej môžete vidieť, že majú mierne zlaté sfarbenie a v žiadnej časti nie sú vlhké alebo mäkké.
Sušené jablká by ste mali skladovať vo vzduchotesnej nádobe na tmavom, suchom a chladnom mieste. Ak ich chcete pravidelne používať pri varení alebo jesť, odsypte si určité množstvo do menšieho pohára, ktorý budete mať po ruke, napríklad na kuchynskej linke alebo v skrinke.
Tip: Keď si chcete byť istí, že jablká si zachovajú vysokú kvalitu, hneď po vysušení, ešte horúce ich presypte do vzduchotesnej nádoby. Tú hneď zatvorte a aspoň dva dni ju neotvárajte.
Jablkové chipsy, známe aj ako apple chips, sú na rozdiel od klasických sušených jabĺk tenšie a chrumkavé aj po dlhej dobe skladovania. Postup ich prípravy je veľmi jednoduchý:
Sušené jablká môžete konzumovať samostatne, napríklad ako ľahšiu desiatu alebo sladkú bodku za dobrým obedom. Prípadne sa dajú pridať aj do ovsenej kaše, jogurtu, müsli či ovocného smoothie.
Výhodou sušených jabĺk je nielen ich skvelá chuť, ale aj výborné zloženie. Jedlo tak ochutia a zároveň obohatia o dôležité vitamíny a minerály.
Ak by sa vám náhodou jablká sušiť nechcelo, využiť ich môžete na prípravu chutných sladkých dezertov.
1. Šťavnatý vanilkový koláč s jablkami
Výborná voľba na prípravu jednoduchého a rýchleho osviežujúceho jablčného rezu. Autor: Triniti
2. Luxus na tanieriku - jablkové rezy s tvarohovou šľahačkou
Jablkové šialenstvo u nás prepuklo v plnom prúde. Sladké jablkové koláče alebo dokonca aj kura pečené s jablkami. Vynikajúca pochúťka. Určite vyskúšajte tvarohovú šľahačku, ja som skúsila prvýkrát a určite nie naposledy. Autor: Lacusin
3. Jablkové knedle bez vajíčka (iba z 2 surovín)
S mletými vlašskými orechmi je to fantastické a postačí vám iba 2 suroviny na guličky. Určite vyskúšajte, je to rýchle a úplne jednoduché na prípravu. Autor: Janahi
4. Svieži jablkový vánok - fotopostup
Pomerne rýchle jablčné rezy, ktoré si obľúbite. Svieže, chutné a nenáročné na prípravu. Autor: Minerálka
5. Vynikajúce jablčné rezy bez pečenia
Namiesto klasickej pečené piškóty použijete sušienky a zrýchlite si tak prípravu zdĺhavého zákusku. Bez pečenia a chutne! Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste