Išli ste na prechádzku do lesa a vrátili ste sa domov s plným košíkom hríbov? Či už ste nazbierali bedle, dubáky alebo kozáky, čo najskôr ich spracujte, aby sa vám nepokazili. Najlepším spôsobom je sušenie, vďaka ktorému vám vydržia dlhé mesiace. Plus, môžete ich používať na desiatky spôsobov. Pýtate sa, ako sušiť huby, aby nezhorkli a boli dobré? Máme pre vás praktické tipy.
Išli ste na prechádzku do lesa a vrátili ste sa domov s plným košíkom hríbov? Či už ste nazbierali bedle, dubáky alebo kozáky, čo najskôr ich spracujte, aby sa vám nepokazili. Najlepším spôsobom je sušenie, vďaka ktorému vám vydržia dlhé mesiace. Plus, môžete ich používať na desiatky spôsobov. Pýtate sa, ako sušiť huby, aby nezhorkli a boli dobré? Máme pre vás praktické tipy.
Ešte predtým, ako vám povieme, ako sušiť huby, sa najprv pozrieme na ich čistenie. Hríby dobre prezrite a zbavte všetkých nečistôt. Ak by boli poudierané alebo začínali hniť, poškodenú časť odrežte.
Na sušenie sú vhodné takmer všetky druhy húb. Najlepšie sú však:
Týmto druhom hríbov sa totižto sušením dokáže zintenzívniť ich aróma. Pokrmy tak vedia ochutiť oveľa lepšie ako keď sú v čerstvom stave.
Huby krájajte na plátky hrubé 3 až 5 mm. Snažte sa, aby boli podobné. Len tak si zaistíte rovnomerné a výborné výsledky.
Chcete vedieť, ako sušiť huby? V skutočnosti tak môžete urobiť viacerými spôsobmi. Vhodná je sušička, rúra, mikrovlnka aj prirodzené sušenie na vzduchu. Ak sa rozhodnete pre dehydratáciu v spotrebiči, odporúčaná teplota je v rozsahu od 40 °C do 50 °C. Nemali by ste ju prekračovať, aby ste huby neupiekli.
Sušička je najpraktickejším riešením na sušenie hríbov. Väčšina modelov má na ne špeciálny program, ktorý automaticky nastavuje správnu teplotu. Hríby do sušičky ukladajte tak, aby sa jednotlivé kúsky nedotýkali. Následne sa pustite do samotného procesu sušenia, ktorý spravidla trvá od 4 do 8 hodín.
Počas sušenia hríby kontrolujte. Sušičku však otvárajte minimálne, aby sa teplota v nej príliš nemenila. Po skončení sušenia nechajte huby vychladnúť a presypte ich do nádoby, v ktorej ich plánujete skladovať.
Rúru najprv predhrejte na teplotu okolo 50 °C. Ak má ventilátor, zapnite aj ten. Nakrájané hríby umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte ich do spotrebiča. Dvierka pritom nechajte mierne otvorené, aby mala vlhkosť kadiaľ uniknúť a nezostávala vo vnútri.
Sušenie v teplovzdušnej rúre trvá od 6 do 12 hodín.
Ak máte menej hríbov a nechcete zapínať rúru alebo sušičku, môžete ich vysušiť v mikrovlnke. Táto metóda zvyčajne trvá len 30 až 40 minút, no je prácnejšia.
Nazbierané dubáky, bedle či kozáky sa dajú sušiť aj prirodzene. V takomto prípade máte tri možnosti:
Zdroj: Depositphotos.com
To, ako sušiť huby, už viete. Teraz je dôležité, aby ste zistili, kedy je proces sušenia na konci. To vám napovie ich štruktúra, ktorá by mala byť krehká. Po tom, ako hríb zoberiete do ruky, mal by sa ľahko lámať a drobiť. Keď si všimnete, že niektoré kúsky sú vlhké alebo mokré, v dehydratácii pokračujte ďalej.
Sušené hríby môžete použiť na viacero spôsobov. K tým najobľúbenejším patria:
Hríby musíte po ich vysušení dobre uskladniť, aby sa neznížila ich kvalita. Najlepšia je vzduchotesná sklenená alebo plastová nádoba, ktorá nijakým spôsobom neovplyvní ich chuť a zabráni tomu, aby sa dnu dostal vzduch. Prípadne si zvoľte vákuovo uzatvárateľné vrecká.
Nádoby či vrecká s hubami umiestnite na tmavé a chladné miesto, kde vám vydržia od 6 do 12 mesiacov.
Tip: Hríby môžete zvyčajne konzumovať aj po roku či dvoch od uskladnenia, no myslite na to, že ich chuť už nebude tak dobrá a výrazná.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste