NajRecept.sk Polievky Husté polievky Húbová a šampiňónová polievka Ako sušiť huby? Najlepšie spôsoby so sušičkou aj bez nej.
Ako sušiť huby? Najlepšie spôsoby so sušičkou aj bez nej.
Recept Ako sušiť huby? Najlepšie spôsoby so sušičkou aj bez nej.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Išli ste na prechádzku do lesa a vrátili ste sa domov s plným košíkom hríbov? Či už ste nazbierali bedle, dubáky alebo kozáky, čo najskôr ich spracujte, aby sa vám nepokazili. Najlepším spôsobom je sušenie, vďaka ktorému vám vydržia dlhé mesiace. Plus, môžete ich používať na desiatky spôsobov. Pýtate sa, ako sušiť huby, aby nezhorkli a boli dobré? Máme pre vás praktické tipy.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.6.2025

Ako sušiť huby? Najlepšie spôsoby so sušičkou aj bez nej.

Išli ste na prechádzku do lesa a vrátili ste sa domov s plným košíkom hríbov? Či už ste nazbierali bedle, dubáky alebo kozáky, čo najskôr ich spracujte, aby sa vám nepokazili. Najlepším spôsobom je sušenie, vďaka ktorému vám vydržia dlhé mesiace. Plus, môžete ich používať na desiatky spôsobov. Pýtate sa, ako sušiť huby, aby nezhorkli a boli dobré? Máme pre vás praktické tipy.

Ako pripraviť huby pred sušením?

Ešte predtým, ako vám povieme, ako sušiť huby, sa najprv pozrieme na ich čistenie. Hríby dobre prezrite a zbavte všetkých nečistôt. Ak by boli poudierané alebo začínali hniť, poškodenú časť odrežte.

Na sušenie sú vhodné takmer všetky druhy húb. Najlepšie sú však:

  • dubáky,
  • kozáky,
  • masliaky,
  • bedle,
  • suchohríby.

Týmto druhom hríbov sa totižto sušením dokáže zintenzívniť ich aróma. Pokrmy tak vedia ochutiť oveľa lepšie ako keď sú v čerstvom stave.

Huby krájajte na plátky hrubé 3 až 5 mm. Snažte sa, aby boli podobné. Len tak si zaistíte rovnomerné a výborné výsledky.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Hubová polievka so zemiakmi
Hubová polievka so zemiakmi

Ako sušiť huby?

Chcete vedieť, ako sušiť huby? V skutočnosti tak môžete urobiť viacerými spôsobmi. Vhodná je sušička, rúra, mikrovlnka aj prirodzené sušenie na vzduchu. Ak sa rozhodnete pre dehydratáciu v spotrebiči, odporúčaná teplota je v rozsahu od 40 °C do 50 °C. Nemali by ste ju prekračovať, aby ste huby neupiekli.

Sušička

Sušička je najpraktickejším riešením na sušenie hríbov. Väčšina modelov má na ne špeciálny program, ktorý automaticky nastavuje správnu teplotu. Hríby do sušičky ukladajte tak, aby sa jednotlivé kúsky nedotýkali. Následne sa pustite do samotného procesu sušenia, ktorý spravidla trvá od 4 do 8 hodín.

Počas sušenia hríby kontrolujte. Sušičku však otvárajte minimálne, aby sa teplota v nej príliš nemenila. Po skončení sušenia nechajte huby vychladnúť a presypte ich do nádoby, v ktorej ich plánujete skladovať.

Rúra

Rúru najprv predhrejte na teplotu okolo 50 °C. Ak má ventilátor, zapnite aj ten. Nakrájané hríby umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte ich do spotrebiča. Dvierka pritom nechajte mierne otvorené, aby mala vlhkosť kadiaľ uniknúť a nezostávala vo vnútri.

Sušenie v teplovzdušnej rúre trvá od 6 do 12 hodín.

Mikrovlnka

Ak máte menej hríbov a nechcete zapínať rúru alebo sušičku, môžete ich vysušiť v mikrovlnke. Táto metóda zvyčajne trvá len 30 až 40 minút, no je prácnejšia.

  • Hríby nakrájajte na menšie kúsky a umiestnite ich na tanier.
  • Mikrovlnku nastavte na nižší výkon – najlepšie okolo 100 až 150 W.
  • Huby vložte do mikrovlnky a pustite ju na 3 minúty.
  • Po troch minútach mikrovlnku otvorte, vyvetrajte, huby otočte a spustite ďalší 3-minútový program.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Vynikajúca hubová omáčka
Vynikajúca hubová omáčka

Na vzduchu

Nazbierané dubáky, bedle či kozáky sa dajú sušiť aj prirodzene. V takomto prípade máte tri možnosti:

  • Noviny – rozložte ich na stôl alebo zem v dobre vetranej miestnosti. Hríby nakrájajte, poukladajte na ne a raz za čas (ideálne párkrát do dňa) ich otáčajte. Proces sušenia pri tejto metóde trvá spravidla 4 až 6 dní.
  • Sito/sieť – výborná metóda, ktorá zaručuje, že vzduch prúdi nielen zvrchu, ale aj zospodu, takže sa znižuje riziko toho, že by huby splesniveli. Stačí ich len nakrájať, umiestniť na sito či sieť a raz za čas kontrolovať. Celé sušenie trvá okolo 5 dní.
  • Niť – očistené a pripravené huby navliekajte pomocou ihly na špagát alebo niť, ktorú potom zavesíte na dobre vetrané miesto. Sušenie by malo trvať 2 až 4 dni. 

Príprava receptu Ako sušiť huby? Najlepšie spôsoby so sušičkou aj bez nej., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Kedy sú hríby usušené?

To, ako sušiť huby, už viete. Teraz je dôležité, aby ste zistili, kedy je proces sušenia na konci. To vám napovie ich štruktúra, ktorá by mala byť krehká. Po tom, ako hríb zoberiete do ruky, mal by sa ľahko lámať a drobiť. Keď si všimnete, že niektoré kúsky sú vlhké alebo mokré, v dehydratácii pokračujte ďalej.

Ako použiť sušené hríby?

Sušené hríby môžete použiť na viacero spôsobov. K tým najobľúbenejším patria:

  • Rehydratácia – ide o namáčanie sušených hríbov po dobu približne 30 minút. Takto pripravené sú vhodné do omáčok, polievok, slaných koláčov, cestovín, nátierok alebo na pizzu.
  • Prášok – sušené hríby môžete pomlieť a pripraviť si z nich prášok, ktorý je ako stvorený na zahusťovanie omáčok, polievok a marinád. Dokonca pridať ho môžete aj do strúhanky, čím si zaistíte zaujímavú chuť vyprážaného pokrmu.
  • Soľ – vysušené a pomleté hríby sa dajú zmiešať so soľou, ktorá vie perfektne ochutiť rôzne slané jedlá vrátane rizota, duseného či pečeného mäsa a zemiakov.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Zemiaková polievka s hubami
Zemiaková polievka s hubami

Ako skladovať sušené hríby?

Hríby musíte po ich vysušení dobre uskladniť, aby sa neznížila ich kvalita. Najlepšia je vzduchotesná sklenená alebo plastová nádoba, ktorá nijakým spôsobom neovplyvní ich chuť a zabráni tomu, aby sa dnu dostal vzduch. Prípadne si zvoľte vákuovo uzatvárateľné vrecká.

Nádoby či vrecká s hubami umiestnite na tmavé a chladné miesto, kde vám vydržia od 6 do 12 mesiacov.

Tip: Hríby môžete zvyčajne konzumovať aj po roku či dvoch od uskladnenia, no myslite na to, že ich chuť už nebude tak dobrá a výrazná.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár