NajRecept.sk Zaváraniny Džemy a marmelády Ako správne plniť poháre s džemami? S týmto postupom vám vydržia dlhé mesiace.
Ako správne plniť poháre s džemami? S týmto postupom vám vydržia dlhé mesiace.
Recept Ako správne plniť poháre s džemami? S týmto postupom vám vydržia dlhé mesiace.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Správne plnenie pohárov je rovnako dôležité ako samotná príprava džemov. Odvíja sa totižto od neho to, ako dlho vám džem vydrží a či si zachová dostatočne vysokú kvalitu aj po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch. Spísali sme pre vás preto niekoľko základných pravidiel a tipov, ktorých by ste sa mali držať.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.8.2025

Ako správne plniť poháre s džemami? S týmto postupom vám vydržia dlhé mesiace.

Správne plnenie pohárov je rovnako dôležité ako samotná príprava džemov. Odvíja sa totižto od neho to, ako dlho vám džem vydrží a či si zachová dostatočne vysokú kvalitu aj po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch. Spísali sme pre vás preto niekoľko základných pravidiel a tipov, ktorých by ste sa mali držať.

Správna príprava pohárov je kľúčová

Ešte predtým, ako začnete s džemom pracovať, je dôležité, aby ste si pripravili poháre. Tie musia byť dôkladne umyté a vysušené, aby sa v nich nezačala po krátkej dobe tvoriť pleseň.

Ako prvé preto poháre aj viečka ručne umyte. Ideálne horúcou vodou a saponátom, ktoré zabijú všetky baktérie. Keď tak urobíte, nechajte ich vyschnúť, pretrite ich utierkou a môžete ich začať plniť.

Skontrolujte teplotu džemu

Džem by ste mali do pohárov nalievať horúci, a to hneď z niekoľkých dôvodov:

  • vysoká teplota zabíja baktérie a plesne,
  • pri chladnutí sa vytvára vákuum, vďaka ktorému sa viečko “prisaje” k poháru a pevne drží,
  • s džemom sa oveľa lepšie pracuje ako keď je vychladnutý a hustý.

Keď si teda pri varení všimnete, že džem hustne, odstavte ho a hneď ho začnite nalievať do pohárov.

Príprava receptu Ako správne plniť poháre s džemami? S týmto postupom vám vydržia dlhé mesiace., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Zamerajte sa na spôsob plnenia pohárov

Poháre plňte vždy až po okraj. Medzi viečkom a hladinou džemu nechajte len veľmi malú medzeru, aby ste pohár bez problémov zatvorili.

Na nalievanie používajte naberačku a lievik, vďaka ktorým bude celý proces oveľa jednoduchší a rýchlejší. Plus, zabránite znečisteniu okrajov, čo by mohlo po krátkom čase viesť k pokazeniu zaváraniny.

V prípade, že by ste pohár predsa len zašpinili, jednoducho ho utrite vlhkou handričkou a vysušte suchou utierkou.

Dbajte na poriadne uzavretie pohárov

Keď máte džem naliaty, poháre môžete zatvoriť. Ručne ich poriadne utesnite, aby dobre držali a džem si zachoval svoju kvalitu dlhé týždne až mesiace.

Po zatvorení džemy opatrne prevráťte, zabaľte do deky a nechajte ich vychladnúť. Pred zabalením sa však uistite, že žiaden z pohárov netečie.

Pripravte si domáce džemy aj vy

Máte chuť na sladké a dobré domáce džemy? Pripravte si ich pomocou našich overených receptov.

1. Neprekonateľný marhuľový džem podľa prababky bez gelfixu a chémie

Už roky robievam domáci džem bez konzervačných látok, iba z cukru a ovocia. Večer pripravím ovocie, zasypem cukrom a do rána nechám ovocie stáť. Pustí šťavu a môžem pokračovať ďalej. Marhule meliem na mlynčeku na mäso, máme radi bez väčších kúskov, ale ak nechcete úplne rozmixované, marhule iba jemne tyčovým mixérom pomixujte a nechajte aj pár väčších kúskov.

Recept nájdete TU

Recept Neprekonateľný marhuľový džem podľa prababky bez gelfixu a chémie

2. Cuketový džem s citrónom a zázvorom

Už vlani ma zaujal jeden pekný recept na cuketový džem so zázvorom a tento rok som ho konečne (aj keď v mojej upravenej verzii) vyskúšala a naozaj vôbec neľutujem, je výborný. Autor: Janaha

Recept nájdete TU

Recept Cuketový džem s citrónom a zázvorom

3. Fantastická jahodová marmeláda hotová do pol hodinky

Jahôd je stále veľa, preto je potrebné použiť do koláčov, na marmelády, pripraviť napríklad aj osviežujúcu jahodovú zmrzlinu alebo bude stačiť, ak ich posypete cukrom a podávate ako chutný dezert. Na prípravu tejto marmelády vám bude stačiť 30 minút. 6 minút na varenie a zvyšných 24 minút na prípravu ostatného. Poctivá domáca marmeláda je top. Použiť ju môžete na palacinky, do koláčov, zákuskov alebo aj na krajec chleba s maslom. Autor: Haanka

Recept nájdete TU

Recept Fantastická jahodová marmeláda hotová do pol hodinky

4. Jahodový džem bez chémie

Čo nevidieť je sezóna jahôd, preto netreba zabúdať ani na marmeládové zásoby. Jahodová marmeláda sa hodí takmer do každého dezertu alebo len tak natrieť na čerstvý, voňavý domáci chlebíček, prípadne pridať do buchiet. Autor: Naďa I.

Recept nájdete TU

Recept Jahodový džem bez chémie

5. Fantastická domáca marhuľová marmeláda

Z tejto dávky vyšlo 10 kusov 540 ml pohárikov. Ak máte doma zrelé marhule, určite ich spracujte na marmeládu. Marhuľová marmeláda sa hodí do koláčov, ale aj na chlebík s maslom. Do tejto marmelády sa pridáva aj vanilkový cukor, dodá marmeláde oveľa lepšiu chuť. Najlepší je však domáci, do obyčajného cukru vložíte zrniečka struku, potom aj celý struk a necháte stáť cca 1 týždeň.

Recept nájdete TU

Recept Fantastická domáca marhuľová marmeláda

6. Čerešňová marmeláda

Čerešňová sezóna je tu, preto netreba zabudnúť pripraviť si domácu marmeládu. Luxusná chuť!

Recept nájdete TU

Recept Čerešňová marmeláda

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár