Grilované syry predstavujú obľúbenú pochúťku. Pripraviť si ich môžete na grile, ale pokojne aj doma v rúre. Využiť je možné rôzne druhy syrov, podľa toho sa líši aj spôsob ich prípravy. V každom prípade je to ale jednoduché.
Grilované syry predstavujú obľúbenú pochúťku. Pripraviť si ich môžete na grile, ale pokojne aj doma v rúre. Využiť je možné rôzne druhy syrov, podľa toho sa líši aj spôsob ich prípravy. V každom prípade je to ale jednoduché.
Úplnou klasikou medzi grilovanými syrmi je hermelín. Ide o českú náhradu francúzskeho camembertu – aj ten môžete na grilovanie využiť. Vyniká výraznejšou chuťou a je krémovejší.
Pokiaľ si chcete pripraviť syr na grile, vždy voľte čerstvý hermelín s pevnou konzistenciou. V obchode môžete naraziť aj na produkty určené priamo na grilovanie. V balení často nájdete aj korenie, celý proces je tak o trochu jednoduchší.
Prípadne môžete využiť vlastnú zmes korenia. Skvele sa hodí grilovacie korenie, ale aj rôzne bylinky ako tymián, rozmarín či oregano. Pre ešte lepšiu chuť pridajte aj prelisovaný cesnak zmiešaný s trochou oleja.
Pokiaľ máte dostatok času, môžete hermelín vopred naložiť. Postup je v podstate rovnaký, stačí syr zľahka potrieť olejom a potom pridať obľúbené korenie. Alebo vyskúšajte hermelín v provensálskych bylinkách
A ak chcete niečo viac než len klasiku, potom si pripravte aj slaninu a cibuľu. Syr obložte plátkom slaniny, pridajte pár koliesok cibule a zasypte korením. Potom ho otočte a opakujte postup aj na druhej strane. Samozrejmosťou je aj karbonátok plnený hermelínom, ktorý môžete tiež pripraviť na grile.
Klasický postup zahŕňa alobal. Je dôležité syr dobre zabaliť, aby vám nevytiekol a pripravoval sa rovnomerne. Tento postup prípravy je najjednoduchší. Na grile syre stačí 5-10 minút, v rúre mu doprajte radšej 15-20 minút na 200 °C.
Ponúka sa aj možnosť, ako si hermelín ugrilovať aj bez alobalu. Je potrebné rozkrojiť ho napoly, aby vznikli dva polmesiace. Na rez dajte korenie a cesnak. Grilovanie je potom o trochu zložitejšie – je dôležité, aby syr „stál“ na grile stranou s kôrkou. Rez teda smeruje nahor a môžete sledovať, ako sa syr pomaly rozpúšťa.
Nemusíte zostávať len pri hermelíne. Obľúbenou voľbou je aj halloumi. Ten je najlepšie nakrájať na zhruba 1cm plátky, tie potrite olivovým olejom a pridajte bylinky. Grilujte z oboch strán zhruba 2-3 minúty, aby syr získal zlatistú kôrku.
Skvelou voľbou na gril je rozhodne aj oštiepok. Ten má sám o sebe výraznú chuť, nie je preto potrebné pridávať veľa korenia. Prípadne stačí len trocha oleja a bylinky. Je dobré nakrájať ho na hrubšie plátky. Potom opekajte dozlatista.
Pre tento spôsob prípravy sa hodia aj syrečky-tvarôžky. Tie je možné bez problémov pripravovať na grile. Prípadne ich môžete zabaliť do slaniny a dovnútra dať ešte cibuľu. Grilujte 3-4 minúty z každej strany. Výsledkom je skvelá pochúťka.
Mozzarella
Keďže mozzarella nemá pevnú kôrku, nemožno ju len tak položiť na gril. Avšak so špecifickou prípravou si túto pochúťku môžete vychutnať. Nakrájajte syr na mesiačiky či hranolky a každý z nich starostlivo zabaľte do plátku šunky alebo slaniny. Dajte si záležať, mozzarella sa totiž ľahko roztečie – čím lepšie ju zabalíte, tým ľahšia bude príprava.
Servírovanie grilovaných syrov záleží len na vás. Skvele sa k nim hodí čerstvé pečivo, najmä bagety. Obľúbenou kombináciou je syr a brusnice. Ale pridať môžete aj čerstvú zeleninu. Možností je celý rad, vďaka tomu môžete vytvárať rozmanité variácie presne podľa svojich chutí.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste