Ryža je jedným z najobľúbenejších druhov príloh. Hodí sa k akémukoľvek mäsu, grilovanej zelenine či dokonca k tofu. Jej príprava nie je vôbec komplikovaná. Na to, aby však nebola rozvarená, zlepená alebo príliš mazľavá, je potrebné poznať niekoľko trikov. Chcete vedieť, ako spraviť ryžu, aby bola dokonalá? Čítajte ďalej.
Ryža je jedným z najobľúbenejších druhov príloh. Hodí sa k akémukoľvek mäsu, grilovanej zelenine či dokonca k tofu. Jej príprava nie je vôbec komplikovaná. Na to, aby však nebola rozvarená, zlepená alebo príliš mazľavá, je potrebné poznať niekoľko trikov. Chcete vedieť, ako spraviť ryžu, aby bola dokonalá? Čítajte ďalej.
Ak chcete skutočne dobrú ryžu, ktorá bude chutná a na tanieri bude vyzerať dobre, je dôležité, aby ste začali so správnym pomerom surovín. Najpresnejšie informácie o tom, koľko ryže, vody a soli budete potrebovať, nájdete priamo na obale.
Vo všeobecnosti sa však používa pomer 1:1,5 až 2. To znamená 1 hrnček ryže na 1,5 až 2 hrnčeky vody.
Množstvo soli sa odvíja od vašich preferencií. Rovnako ako aj množstvo iných surovín, ktoré použijete, napríklad rôzne koreniny, olej, maslo a podobne.
Prepláchnutie je kľúčovým krokom, ktorý mnohí preskakujú. Slúži na to, aby ste z ryže odstránili nečistoty a prebytočný škrob. Kvôli nemu by sa mohla príloha po uvarení zlepiť a stala by sa z nej jedna veľká masa.
Ryžu preplachujte dovtedy, kým voda, ktorá cez ňu pôjde, nebude úplne číra. To vám dá istotu, že zrnká sú čisté a môžete s nimi ďalej pracovať.
Zdroj: Unsplash.com
Pre ešte lepšiu chuť ryžu mierne opečte na oleji, masti alebo masle. Získa jemnú orieškovú chuť a bude sa vám s ňou oveľa jednoduchšie pracovať. Opečením taktiež znížite riziko toho, že by sa jednotlivé zrnká počas varenia zlepili.
Ak sa pýtate, ako spraviť ryžu, aby bola dokonalá, okrem prepláchnutia a opečenia myslite aj na správne varenie. Ryžu zalejte vodou, pridajte soľ a priveďte do bodu varu. Následne plameň stiahnite, hrniec zakryte pokrievkou a prílohu postupne varte. Dĺžka varenia sa odvíja v závislosti od toho, aký typ ryže máte.
TIP: Počas varenia by ste hrniec nemali otvárať a ryžu by ste nemali miešať.
Po uplynutí potrebného času na uvarenie ryže ju stiahnite z ohňa a nechajte odpočívať. Ideálne po dobu 5 až 10 minút. Potom ju môžete odokryť, opatrne prehrabnúť vidličkou a podávať s mäsom, zeleninou alebo čímkoľvek iným podľa chuti. Prípadne ju použite na prípravu rizota. Dokonalé pravé české rizoto si môžete urobiť podľa tohto receptu.
Na prípravu dokonalej ryže vám pomôžu aj tieto tipy:
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste