Bedle patria medzi obľúbené druhy húb, ktoré majú v kuchyni široké využitie. Dajú sa vysmážať, opekať, piecť aj plniť. Dokonca pripraviť si z nich môžete prášok na zahustenie alebo ochutenie jedál. Nazbierali ste v lese bedle a potrebujete inšpiráciu, ako ich spracovať? Pripravili sme si pre vás hneď niekoľko tipov.
Bedle patria medzi obľúbené druhy húb, ktoré majú v kuchyni široké využitie. Dajú sa vysmážať, opekať, piecť aj plniť. Dokonca pripraviť si z nich môžete prášok na zahustenie alebo ochutenie jedál. Nazbierali ste v lese bedle a potrebujete inšpiráciu, ako ich spracovať? Pripravili sme si pre vás hneď niekoľko tipov.
Bedle sú vo všeobecnosti citlivé na vodu. Veľmi rýchlo ju vsakujú, pričom keď jej je veľa, strácajú svoju textúru a charakteristickú chuť. Najlepšie je preto čistenie pomocou suchej handričky alebo papierového obrúska, ktorý odstráni aj väčšie nečistoty a hríby pripraví na ďalšie spracovanie.
V prípade, že sú bedle príliš zašpinené, poutierajte ich navlhčenou handričkou alebo ich len veľmi rýchlo opláchnite. Nezabudnite ich však vždy dôkladne vysušiť.
Ak ste nazbierali bedle, no nestíhate ich spracovať, dajte ich na chladné a tmavé miesto, kde vám vydržia niekoľko dní. Prípadne ich vložte do chladničky. Pred uskladnením ich však nijako neumývajte ani nečistite. Mohli by sa rýchlo pokaziť.
Čerstvé bedle v celku vydržia v chladničke jeden až dva týždne. Nakrájané len zopár dní. Myslite ale na to, že hríby každým dňom strácajú svoju chuť a vôňu. Ak teda chcete, aby bol pokrm z nich dobrý, zbytočne nečakajte a spracujte ich čo najskôr.
Iný spôsob je zamrazenie bedlí. Huby očistite, osušte a nakrájajte na menšie časti. Následne ich povarte alebo poduste spolu s cibuľou, nechajte vychladnúť a vložte do mrazničky.
TIP: Huby nikdy nemrazte surové. Ich súčasťou sú totižto enzýmy, ktoré môžu uvoľňovať škodlivé toxíny. Tie sa potom pri opätovnom rozmrazení a varení dostávajú do výsledného pokrmu.
Rovnako ako iné hríby, aj bedle môžete sušiť. Vydržia vám tak dlhé mesiace. Pred sušením ich jemne očistite a nakrájajte na rovnomerné kúsky. Samotný spôsob sušenia sa odvíja čisto od vás. Najlepšou voľbou je sušička, no ak ju nemáte, využiť môžete aj rúru alebo sušenie na vzduchu, kedy bedle len rozložíte na papier alebo sito v dobre vetranej miestnosti. Hotové by mali byť do 4 až 5 dní.
Pri sušení v rúre alebo sušičke by ste ich mali mať pripravené do 6 až 12 hodín v závislosti od ich veľkosti. Pre optimálne výsledky nastavte teplotu sušenia v rozmedzí od 40 °C do 50 °C.
TIP: Ak bedle sušíte v rúre, dvierka nechajte mierne pootvorené, aby zo spotrebiča mohla unikať prebytočná vlhkosť.
Sušené bedle buď premiestnite do nádoby, ktorú dáte na chladné a tmavé miesto, alebo ich pomeliete a spravíte si z nich univerzálny prášok, ktorý je výborný napríklad na zahustenie omáčok a polievok. Dokonca, použiť sa dá aj ako chutná náhrada klasickej strúhanky pri obaľovaní.
Ak by ste prášok z bedlí nemali kde použiť alebo by ste s ním chceli trochu zaexperimentovať, zmiešajte ho so soľou. Takýmto spôsobom si pripravíte domáce korenie, ktoré môžete použiť pri pečení, grilovaní alebo varení mäsa, zemiakov, ryže či zeleniny.
Domáce hubové korenie je skvelé, no nerobte ho zbytočne vo veľkom množstve do zásoby. Časom by totižto mohlo stratiť arómu.
Bedle sa dajú opekať aj bez pridania oleja alebo iného tuku. Táto metóda pomáha zvýrazniť ich chuť a vôňu. Očistené a nakrájané huby opekajte na rozohriatej panvici z oboch strán, kým sa neodparí väčšina vody, ktorú obsahujú. Následne ich nezabudnite osoliť a okoreniť.
Takto pripravené bedle chutia dobre samé o sebe. Ak by ste však chceli, môžete k nim servírovať varené zemiaky alebo z nich spraviť prílohu k mäsu.
Zdroj: Unsplash.com
Či už inklinujete k vegetariánstvu, alebo len doma nemáte mäso a chcete si pripraviť rezne, výbornou náhradou sú bedle. Stačí ich očistiť, zbaviť hlúbikov, príliš veľké hlavičky prekrojiť na polovicu a obaliť v trojobale. Postup je ďalej rovnaký ako pri mäse. Obalené bedle sa vysmážajú na rozpálenom oleji a podávajú sa napríklad so zemiakmi.
Vyprážané bedle môžete aj plniť. Pred obalením položte na hlávku napríklad šunku alebo syr, prikryte druhou hlávkou, obaľte v trojobale a vyprážajte.
Nazbierali ste v lese bedle so zatvorenými hlávkami? Naplňte ich syrovou plnkou a upečte. Potrebovať na ne budete:
Postup je veľmi jednoduchý:
Bedle dokážu nahradiť mäso aj v perkelte. Ak ho chcete vyskúšať, budete naň potrebovať:
Keď máte suroviny pripravené, môžete sa pustiť do varenia. Postup nie je vôbec náročný:
Nie každý to vie, no z bedlí sa dajú vyrobiť aj vegetariánske škvarky. Stačí ich len nakrájať na tenšie rezance, dať do misky, okoreniť, osoliť, zaprášiť múkou a dôkladne premiešať. Takto pripravené bedle sprudka smažíme na oleji dohneda. Po vytiahnutí ich dáme na obrúsok a zbavíme prebytočného tuku. Podávame s čerstvým pečivom.
Pri zbieraní bedlí si dávajte pozor na to, aby ste ju nezamenili za jedovatú bedličku. Tá obsahuje amanitín, jed, ktorý má aj muchotrávka zelená. Ako teda zistiť, že v košíku máte správny druh?
Bedlička ostrošupinatá má na nohe, resp. hlúbiku prirastený prstenec, pričom jedlá bedľa ho má oddelený a dá sa s ním pohybovať. Okrem toho si všímajte aj arómu. Jedlá bedľa má príjemnú vôňu, naopak bedlička smrdí.
Hubári taktiež radia, aby ste zbierali vysoké a otvorené bedle, ktoré sa nedajú zameniť s iným druhom huby. Zatvorené a menšie hríby nechajte na skúsených odborníkov. Tí ich vedia odlíšiť od jedovatých druhov.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste