Počas leta v našich záhradkách dozrieva veľké množstvo rôznych druhov ovocia a zeleniny. Tešiť sa môžeme z jahôd, malín, marhúľ, broskýň, paradajok, uhoriek aj cukiet. Úrody však spravidla býva tak veľa, že ju nestíhame jesť, preto ju sterilizujeme. Ako sa správne starať o zavárané plodiny, aby vydržali čo najdlhšie?
Počas leta v našich záhradkách dozrieva veľké množstvo rôznych druhov ovocia a zeleniny. Tešiť sa môžeme z jahôd, malín, marhúľ, broskýň, paradajok, uhoriek aj cukiet. Úrody však spravidla býva tak veľa, že ju nestíhame jesť, preto ju sterilizujeme. Ako sa správne starať o zavárané plodiny, aby vydržali čo najdlhšie?
Ešte predtým, ako zaváraniny odnesiete na miesto, kde ich budete skladovať, poriadne ich skontrolujte. Zistite, či viečko dobre tesní a či pohár nie je niekde prasknutý alebo inak poškodený. Ak by bol, sterilizované plody by po krátkom čase splesniveli.
Sterilizované marhule, broskyne, cukety a ďalšie plodiny skladujte na chladnom mieste, kde teplota v zime neklesne pod 4 °C a v lete nepresiahne 23 až 25 °C.
Najlepšou voľbou je suterén alebo pivnica. V prípade, že nemáte ani jedno, zvoliť môžete aj špajzu priamo v dome alebo byte. Myslite však na to, že miestnosť musí byť tmavá. Kompóty nesmú byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu.
Poháre so sterilizovanou úrodou neukladajte na zem. Dôvodov, prečo by ste tak nemali robiť, je hneď niekoľko:
Najvhodnejším miestom na uskladnenie sterilizovanej úrody, ktorú plánujete v nasledujúce mesiace konzumovať, sú poličky na úrovni vašich očí.
Nehľadiac na to, či ste mali chuť na jahody, maliny alebo niečo iné, nezabúdajte, že otvorenú zaváraninu musíte umiestniť do chladničky. Je to preto, že obsah pohára bol vystavený vzduchu, ktorý podporuje rast baktérií, kvasiniek a plesní. A síce nízke teploty v chladničke tieto procesy nezastavia, vedia ich spomaliť. Vďaka tomu môžete sterilizované plody jesť alebo používať na pečenie dezertov a múčnikov ešte niekoľko dní.
Aj zavárané ovocie a zelenina majú určitú životnosť. Spravidla sa odporúčajú spotrebovať do troch, maximálne štyroch rokov. Ak teda zavárate každý rok, poháre si značte nálepkami, na ktoré uvediete dátum sterilizácie. Takýmto spôsobom budete vždy vedieť, aké staré zaváraniny máte doma a vyhnete sa ich pomiešaniu s tými najnovšími.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste