NajRecept.sk Zavaraniny Ako skladovať zaváraniny tak, aby vám vydržali čo najdlhšie?
Ako skladovať zaváraniny tak, aby vám vydržali čo najdlhšie?
Recept Ako skladovať zaváraniny tak, aby vám vydržali čo najdlhšie?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: NajLucka

Počas leta v našich záhradkách dozrieva veľké množstvo rôznych druhov ovocia a zeleniny. Tešiť sa môžeme z jahôd, malín, marhúľ, broskýň, paradajok, uhoriek aj cukiet. Úrody však spravidla býva tak veľa, že ju nestíhame jesť, preto ju sterilizujeme. Ako sa správne starať o zavárané plodiny, aby vydržali čo najdlhšie?

NajLucka NajLucka    ·   27.7.2024

Ako skladovať zaváraniny tak, aby vám vydržali čo najdlhšie?

Počas leta v našich záhradkách dozrieva veľké množstvo rôznych druhov ovocia a zeleniny. Tešiť sa môžeme z jahôd, malín, marhúľ, broskýň, paradajok, uhoriek aj cukiet. Úrody však spravidla býva tak veľa, že ju nestíhame jesť, preto ju sterilizujeme. Ako sa správne starať o zavárané plodiny, aby vydržali čo najdlhšie?

Poháre vždy dobre skontrolujte

Ešte predtým, ako zaváraniny odnesiete na miesto, kde ich budete skladovať, poriadne ich skontrolujte. Zistite, či viečko dobre tesní a či pohár nie je niekde prasknutý alebo inak poškodený. Ak by bol, sterilizované plody by po krátkom čase splesniveli.

Zaváraniny umiestnite na tmavé a chladné miesto

Sterilizované marhule, broskyne, cukety a ďalšie plodiny skladujte na chladnom mieste, kde teplota v zime neklesne pod 4 °C a v lete nepresiahne 23 až 25 °C.

Najlepšou voľbou je suterén alebo pivnica. V prípade, že nemáte ani jedno, zvoliť môžete aj špajzu priamo v dome alebo byte. Myslite však na to, že miestnosť musí byť tmavá. Kompóty nesmú byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu.

Poháre umiestnite na poličku

Poháre so sterilizovanou úrodou neukladajte na zem. Dôvodov, prečo by ste tak nemali robiť, je hneď niekoľko:

  • Kolísanie teploty – podlaha v nevykurovaných alebo nedostatočne izolovaných miestnostiach býva vystavená väčším teplotným výkyvom, ktoré môžu výrazne ovplyvniť kvalitu zaváranín. Vysoké teploty spôsobujú, že ovocie stráca svoju charakteristickú chuť a štruktúru. Nižšie zas zvyčajne vedú k problémom s tesnením pohárov.
  • Vlhkosť – podlaha v pivniciach je často vlhká. Vytvára tak dokonalé podmienky na rast plesní a vznik korózie na viečkach pohárov.
  • Riziko poškodenia – poháre umiestnené priamo na zemi sú náchylnejšie na mechanické poškodenie ako tie, ktoré položíte na poličku. Hocikedy sa totižto môže stať, že do nich niekto neúmyselne kopne a rozbije ich.

Najvhodnejším miestom na uskladnenie sterilizovanej úrody, ktorú plánujete v nasledujúce mesiace konzumovať, sú poličky na úrovni vašich očí.

Otvorené kompóty umiestnite do chladničky

Nehľadiac na to, či ste mali chuť na jahody, maliny alebo niečo iné, nezabúdajte, že otvorenú zaváraninu musíte umiestniť do chladničky. Je to preto, že obsah pohára bol vystavený vzduchu, ktorý podporuje rast baktérií, kvasiniek a plesní. A síce nízke teploty v chladničke tieto procesy nezastavia, vedia ich spomaliť. Vďaka tomu môžete sterilizované plody jesť alebo používať na pečenie dezertov a múčnikov ešte niekoľko dní.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Domáca bravčová konzerva s korením
Domáca bravčová konzerva s korením

Zaváraniny si značte

Aj zavárané ovocie a zelenina majú určitú životnosť. Spravidla sa odporúčajú spotrebovať do troch, maximálne štyroch rokov. Ak teda zavárate každý rok, poháre si značte nálepkami, na ktoré uvediete dátum sterilizácie. Takýmto spôsobom budete vždy vedieť, aké staré zaváraniny máte doma a vyhnete sa ich pomiešaniu s tými najnovšími.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár