Sezóna cukety je v plnom prúde a vy neviete, čo s ňou? Jednoducho ju uskladnite tak, aby vám vydržala ešte niekoľko ďalších mesiacov. Ak sa bojíte, že sa po pár týždňoch pokazí, využite naše overené tipy.
Sezóna cukety je v plnom prúde a vy neviete, čo s ňou? Jednoducho ju uskladnite tak, aby vám vydržala ešte niekoľko ďalších mesiacov. Ak sa bojíte, že sa po pár týždňoch pokazí, využite naše overené tipy.
Ak cuketu plánujete zjesť do niekoľkých dní po zbere alebo kúpe, pokojne ju môžete nechať napríklad na poličke alebo kuchynskej linke. Pred použitím ju však nezabudnite dobre umyť alebo ošúpať.
V prípade, že sa cuketa začne kaziť, zbytočne nečakajte a niečo z nej hneď pripravte. Keď to nestíhate, odstráňte zhnité časti a umiestnite ju do chladničky. Tu by vám mala vydržať 4 až 5 dní.
Ak máte v chladničke miesto, cuketu môžete skladovať aj v nej. Zo zeleniny najprv odstráňte najväčšie nečistoty, ako je napríklad prach a blato. Následne ju zabaľte do papierového vrecka tak, aby bol jej koniec otvorený a umiestnite ju do priehradky na zeleninu.
Zabalená cuketa by v chladničke mala vydržať 2 až 3 týždne. Po tomto období sa môže začať scvrkávať z dôvodu straty veľkého množstva vody.
V prípade, že ste s cuketou niečo robili a zostala vám, nakrájajte ju na väčšie kusy, vložte do vzduchotesnej nádoby a umiestnite ju do chladničky. V takejto forme vám vydrží ešte 4 až 5 dní.
Zdroj: Canva.com
Cuketu môžete skladovať aj dlhodobo, to znamená niekoľko mesiacov, v komore. Tu ale platí niekoľko pravidiel, ktoré musíte dodržať, ak nechcete, aby sa vám plody po krátkom čase pokazili:
Takto uskladnená cuketa by vám mala vydržať až do februára.
Rovnako ako mnohé iné druhy zeleniny, aj cuketu môžete mraziť. Takto uskladnená vám vydrží až 12 mesiacov. Stačí, keď ju očistíte, nahrubo nastrúhate a vložíte do pevných nádob. Neplňte ich však na maximum. Cuketa obsahuje veľké množstvo vody a mrazením výrazne zväčšuje svoj objem.
Inou alternatívou je mrazenie cukety nakrájanej na kocky. Zeleninu najprv umyte a zbavte šupky. Nakrájajte ju na kocky, umiestnite na tácku alebo plech vystlaný papierom na pečenie a dajte na pár hodín do mrazničky. Zmrazené kocky následne preložte do vreciek alebo nádob a vložte späť do mrazničky.
Cuketu môžete rozmraziť viacerými spôsobmi. Najlepšie je vytiahnuť ju z mrazničky a nechať ju prirodzene rozmraziť na kuchynskej linke. Takýmto spôsobom ju pred použitím v pokrme budete môcť zbaviť prebytočnej vody.
Ak nemáte čas čakať niekoľko hodín na rozmrazenie, cuketu môžete pridať priamo do polievky, omáčky alebo iného jedla. Myslite však na to, že zamrazená cuketa obsahuje viac vody ako čerstvá a môže viesť k tomu, že výsledný pokrm bude riedky.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste