NajRecept.sk Cuketové recepty Ako skladovať cuketu? Pomocou týchto trikov vám vydrží čerstvá celú zimu.
Ako skladovať cuketu? Pomocou týchto trikov vám vydrží čerstvá celú zimu.
Recept Ako skladovať cuketu? Pomocou týchto trikov vám vydrží čerstvá celú zimu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Sezóna cukety je v plnom prúde a vy neviete, čo s ňou? Jednoducho ju uskladnite tak, aby vám vydržala ešte niekoľko ďalších mesiacov. Ak sa bojíte, že sa po pár týždňoch pokazí, využite naše overené tipy.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.8.2024

Ako skladovať cuketu? Pomocou týchto trikov vám vydrží čerstvá celú zimu.

Sezóna cukety je v plnom prúde a vy neviete, čo s ňou? Jednoducho ju uskladnite tak, aby vám vydržala ešte niekoľko ďalších mesiacov. Ak sa bojíte, že sa po pár týždňoch pokazí, využite naše overené tipy.

Skladovanie pri izbovej teplote

Ak cuketu plánujete zjesť do niekoľkých dní po zbere alebo kúpe, pokojne ju môžete nechať napríklad na poličke alebo kuchynskej linke. Pred použitím ju však nezabudnite dobre umyť alebo ošúpať.

V prípade, že sa cuketa začne kaziť, zbytočne nečakajte a niečo z nej hneď pripravte. Keď to nestíhate, odstráňte zhnité časti a umiestnite ju do chladničky. Tu by vám mala vydržať 4 až 5 dní.

Skladovanie v chladničke

Ak máte v chladničke miesto, cuketu môžete skladovať aj v nej. Zo zeleniny najprv odstráňte najväčšie nečistoty, ako je napríklad prach a blato. Následne ju zabaľte do papierového vrecka tak, aby bol jej koniec otvorený a umiestnite ju do priehradky na zeleninu.

Zabalená cuketa by v chladničke mala vydržať 2 až 3 týždne. Po tomto období sa môže začať scvrkávať z dôvodu straty veľkého množstva vody.

V prípade, že ste s cuketou niečo robili a zostala vám, nakrájajte ju na väčšie kusy, vložte do vzduchotesnej nádoby a umiestnite ju do chladničky. V takejto forme vám vydrží ešte 4 až 5 dní.

Príprava receptu Ako skladovať cuketu? Pomocou týchto trikov vám vydrží čerstvá celú zimu., krok 1
Zdroj: Canva.com

Dlhodobé skladovanie v komore

Cuketu môžete skladovať aj dlhodobo, to znamená niekoľko mesiacov, v komore. Tu ale platí niekoľko pravidiel, ktoré musíte dodržať, ak nechcete, aby sa vám plody po krátkom čase pokazili:

  • Na dlhodobé skladovanie v komore alebo pivnici sú vhodné len veľké kusy cukety s pevnou šupkou. Malé po krátkej dobe stratia veľké množstvo vody a scvrknú sa, prípadne začnú hniť.
  • Cuketa nesmie mať žiadne poškodenie. To znamená, že nesmie byť mäkká a nemôže mať preliačiny.
  • Cuketu pri zbere trhajte veľmi opatrne a čo najskôr ju umiestnite do pivnice.
  • Zeleninu skladujte v pivnici, komore alebo na mieste, kde je chladno a sucho. Zároveň sa uistite, že plody nie sú vystavené priamemu slnku.
  • Cuketu neukladajte priamo na zem, kde by ste do nej mohli kedykoľvek kopnúť. Namiesto toho ju položte na poličku vystlanú papierom.
  • Plody cukety pravidelne kontrolujte. Ak by ste si všimli, že sa niektoré kazia, spracujte ich. Nenechávajte ich v blízkosti ostatných, aby ich nekontaminovali.

Takto uskladnená cuketa by vám mala vydržať až do februára.

Mrazenie cukety

Rovnako ako mnohé iné druhy zeleniny, aj cuketu môžete mraziť. Takto uskladnená vám vydrží až 12 mesiacov. Stačí, keď ju očistíte, nahrubo nastrúhate a vložíte do pevných nádob. Neplňte ich však na maximum. Cuketa obsahuje veľké množstvo vody a mrazením výrazne zväčšuje svoj objem.

Inou alternatívou je mrazenie cukety nakrájanej na kocky. Zeleninu najprv umyte a zbavte šupky. Nakrájajte ju na kocky, umiestnite na tácku alebo plech vystlaný papierom na pečenie a dajte na pár hodín do mrazničky. Zmrazené kocky následne preložte do vreciek alebo nádob a vložte späť do mrazničky.

Ako rozmraziť cuketu?

Cuketu môžete rozmraziť viacerými spôsobmi. Najlepšie je vytiahnuť ju z mrazničky a nechať ju prirodzene rozmraziť na kuchynskej linke. Takýmto spôsobom ju pred použitím v pokrme budete môcť zbaviť prebytočnej vody.

Ak nemáte čas čakať niekoľko hodín na rozmrazenie, cuketu môžete pridať priamo do polievky, omáčky alebo iného jedla. Myslite však na to, že zamrazená cuketa obsahuje viac vody ako čerstvá a môže viesť k tomu, že výsledný pokrm bude riedky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár