NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Ako sa robí mrvenička na koláč? Najlepšia je podľa babičky.
Ako sa robí mrvenička na koláč? Najlepšia je podľa babičky.
Recept Ako sa robí mrvenička na koláč? Najlepšia je podľa babičky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Triniti

Mrvenička je skvelým doplnkom rôznych koláčov. Zvyčajne zdobí a dochucuje tie kysnuté, no použiť ju môžete pokojne aj na bublaninu či čokoľvek iné. Jej veľkou výhodou je to, že na ňu potrebujete len niekoľko základných surovín, ktoré stačí zmiešať. Premýšľate, ako sa robí mrvenička na koláč alebo by ste chceli vedieť, čím ju oživiť? Využite naše rady.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.5.2025

Ako sa robí mrvenička na koláč? Najlepšia je podľa babičky.

Mrvenička je skvelým doplnkom rôznych koláčov. Zvyčajne zdobí a dochucuje tie kysnuté, no použiť ju môžete pokojne aj na bublaninu či čokoľvek iné. Jej veľkou výhodou je to, že na ňu potrebujete len niekoľko základných surovín, ktoré stačí zmiešať. Premýšľate, ako sa robí mrvenička na koláč alebo by ste chceli vedieť, čím ju oživiť? Využite naše rady.

Základný recept na mrveničku

Postup, ako sa robí mrvenička na koláč, nie je vôbec náročný. Na recept vám budú stačiť tri základné ingrediencie, ktorými sú:

  • hrubá múka,
  • kryštálový cukor,
  • maslo.

Množstvo sa odvíja predovšetkým od vašich preferencií – čiže od toho, či máte radšej mokrú alebo suchú mrveničku. Vo všeobecnosti sa však odporúča takýto pomer:

1,5 – 2 diely múky : 1 diel masla : 1 diel cukru

Postup je už veľmi jednoduchý:

  1. Múku zmiešajte s kryštálovým cukrom.
  2. K suchým ingredienciám pridajte zmäknuté maslo.
  3. Ručne vypracujte posýpku, ktorú aplikujete navrch koláča.

Príprava receptu Ako sa robí mrvenička na koláč? Najlepšia je podľa babičky., krok 1
Zdroj: Pixabay.com

Rôzne druhy mrveničky

Okrem základnej si môžete pripraviť aj rôzne iné druhy mrveničky – zdravé, vegánske alebo bezlepkové verzie.

  • Múku môžete zameniť za kokos alebo mleté orechy.
  • Maslo môžete zameniť za margarín.
  • Klasický kryštálový cukor môžete zameniť za škoricový alebo vanilkový.

Mrveničku môžete ešte ochutiť rôznymi dodatočnými surovinami, napríklad škoricou, vanilkovým extraktom, citrónovou alebo pomarančovou kôrou, kakaom, muškátovým orieškom alebo akýmkoľvek iným korením so sladkým podtónom.

Ako správne nanášať mrveničku na koláč?

Keď viete, ako sa robí mrvenička na koláč a aké všetky suroviny na ňu potrebujete, v ďalšom kroku musíte zistiť, kedy a ako ju nanášať.

Vo všeobecnosti sa mrvenička nanáša ešte pred pečením. V prípade kysnutých koláčov, ktoré sa pečú spravidla 20 až 30 minút, by nemala zhorieť. Ak pečiete nejaký koláč dlhšie, môžete zvážiť to, že ho začnete piecť bez nej a 15 až 20 minút pred dopečením ju naň nanesiete.

Mrveničku aplikujte vždy rovnomerne. Ideálne rukou, ktorou viete rozbiť aj väčšie hrudky.

Najčastejšie chyby pri príprave mrveničky

Pri tvorbe mrveničky môžete spraviť viaceré chyby. K tým najčastejším patria:

  • Príliš mastná alebo suchá mrvenička – ak je posýpka príliš mastná, pridali ste do nej veľa masla. Budete preto musieť zvýšiť množstvo použitej múky a cukru. Na druhej strane, keď je mrvenička suchá, maslo chýba.
  • Z mrveničky je jedna veľká masa – s veľkou pravdepodobnosťou ste ju pripravovali v prostredí s vyššou teplotou, prípadne ste jednotlivé ingrediencie spracúvali príliš dlho, kvôli čomu sa maslo roztopilo a zlepilo všetky suroviny dokopy.
  • Pripálená posýpka – zvyčajne k tomu dochádza vtedy, keď nie je správne rozložená alebo koláč pečiete vysoko v rúre. Najlepšie je umiestniť ho do stredu, aby sa dôkladne prepiekol. A ak náhodou pečiete koláč, ktorý je v rúre dlhšie ako 30 minút, mrveničku naň aplikujte približne 20 minút pred dopečením.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár