Kapusta sa bude počas nasledujúcich týždňov objavovať v našich kuchyniach čoraz častejšie. Okrem zdravých šalátov či polievok ju mnohí plánujú nakladať do sudov, aby si pripravili chutnú prílohu či ingredienciu do rôznych receptov. Patríte aj vy k milovníkom kapusty a neviete sa už dočkať jej sezóny? V tom prípade sa uistite, že viete, ako ju správne nakrájať a spracovať.
Kapusta sa bude počas nasledujúcich týždňov objavovať v našich kuchyniach čoraz častejšie. Okrem zdravých šalátov či polievok ju mnohí plánujú nakladať do sudov, aby si pripravili chutnú prílohu či ingredienciu do rôznych receptov. Patríte aj vy k milovníkom kapusty a neviete sa už dočkať jej sezóny? V tom prípade sa uistite, že viete, ako ju správne nakrájať a spracovať.
Sekáčiky potravín či mixéry s funkciou sekania sú skvelými pomocníkmi, ktoré dokážu ušetriť veľa času, energie aj nervov. Pri spracovaní kapusty by ste sa im však mali vyhýbať. Okrem toho, že kapustu zvyčajne nasekajú na príliš malé kúsky, ktoré majú v kuchyni obmedzené využitie, spôsobujú taktiež to, že zo zeleniny uniká takmer všetka šťava. Kvôli tomu stráca svoju charakteristickú chuť, chrumkavosť aj výborné zloženie nabité vitamínmi a minerálmi.
Ak by ste nechceli využiť tradičné metódy krájania pomocou noža alebo bežného strúhadla, môžete vyskúšať špeciálne strúhadlo či krájač kapusty. Myslite však na to, že elektrické krájače sú profesionálne a drahé nástroje, ktoré vám budú doma zbytočné.
Oveľa lepšou voľbou sú manuálne strúhadlá na kapustu. Tie majú zvyčajne obdĺžnikový tvar, pričom v strede sa nachádza širšia štrbina s čepeľou, ktorá pri pohybe zľava doprava alebo zvrchu nadol kapustu krája na menšie kúsky ideálne na nakladanie alebo použitie v recepte.
Najlepšie kuchynské príslušenstvo, pomocou ktorého nakrájate kapustu presne podľa svojich predstáv a potrieb, je kvalitný a dobre nabrúsený nôž s dlhou a širokou čepeľou. Ten veľmi jednoducho prejde cez všetky vrstvy zeleniny bez toho, aby ju pripravoval o veľké množstvo šťavy.
Ak si na krájanie kapusty zvolíte nôž, držte sa nasledujúceho postupu:
TIP: Kapustu, ktorú chcete nakladať, nikdy nekrájajte na príliš tenké rezance. Počas kvasenia by sa totižto mohli veľmi ľahko rozpadnúť.
Zdroj: Unsplash.com
Keď si chcete uľahčiť prácu, no nemáte špeciálne strúhadlo na kapustu, použite to klasické. Jeho výhodou je, že na rozdiel od noža vám zaručí rovnomerné výsledky.
Postup strúhania kapusty na strúhadle je jednoduchý:
Okrem klasickej hlávkovej kapusty sa často používa aj čínska. Jej krájanie je oveľa ľahšie, pretože je mäkšia. Bez akýchkoľvek problémov ju tak nasekáte aj menším nožom.
Čínsku kapustu umyte, odstráňte z nej poškodené alebo uvädnuté listy a pozdĺžne prekrojte. Následne obe polovice kapusty znova prekrojte po dĺžke a postupne začnite krájať po šírke na menšie časti. Tvrdý koniec vyhoďte.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste