Caesar šalát predstavuje svieži pokrm, ktorý sa hodí ako predjedlo, príloha, ale aj hlavný chod v kombinácii s kuracím mäsom. Recept zahŕňa niekoľko jednoduchých surovín, môžete si ho pripraviť doma. Pripravte si originálnu caesar zálievku.
Caesar šalát predstavuje svieži pokrm, ktorý sa hodí ako predjedlo, príloha, ale aj hlavný chod v kombinácii s kuracím mäsom. Recept zahŕňa niekoľko jednoduchých surovín, môžete si ho pripraviť doma. Pripravte si originálnu caesar zálievku.
Podľa názvu šalátu by sa mohlo zdať, že za jeho vznikom stojí známy Julius Caesar. Avšak táto pochúťka vznikla až o mnoho rokov neskôr a to v dvadsiatych rokoch 19. storočia. Pomenovaná je po talianskom šéfkuchári, ktorý vlastnil reštauráciu v Mexiku. Caesar Cardini pritom v kuchyni experimentoval – došli mu totiž suroviny, vymyslel preto novú kombináciu z toho, čo mu zostalo. Pôvodne sa pritom šalát pripravoval priamo pri stole. Základom boli celé šalátové listy, ktoré sa namáčali do dresingu a jedli sa rukou.
V priebehu rokov tento pokrm prešiel značnou premenou. Základné suroviny sú v podstate rovnaké, avšak konkrétna príprava i servírovanie sa líšia.
V pôvodnom recepte bol základom iba rímsky šalát, krutóny, parmezán a dresing. Ten bol pripravovaný z olivového oleja, limetkovej šťavy, žĺtka, dijonskej horčice, worcester omáčky a cesnaku.
V dnešnej dobe recept obsahuje navyše ančovičky. Tie dodávajú jedinečnú chuť, v pôvodnom recepte ich nahrádzal worcester. Dnes sa často využívajú oba varianty. Zaujímavosťou je, že žĺtok sa nepoužíval surový, ale krátko povarený. Ak sa obávate surových vajec, môžete ich pasterizovať.
Ak si chcete pripraviť Caesar šalát verný pôvodnej predlohe, pripravte si tieto suroviny:
- rímsky šalát
- 6 ančovičiek
- 3/4 hrnčeka olivového oleja
- 1/4 hrnčeka strúhaného parmezánu
- šťava z 1 limety
- 2 žĺtky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžičku dijonskej horčice
- 1 lyžičku worcester omáčky
- 1/2 bagety
- soľ a čierne korenie podľa chuti.
Spôsobov, ako si pripraviť skvelý Caesar šalát, je celý rad. Tento postup vychádza z pôvodného mexického receptu. Vychutnajte si tento skvelý pokrm ako prílohu alebo ho servírujte s kuracím mäsom.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste