NajRecept.sk Grilovanie a BBQ Grilované mäso Ako pripraviť marinádu na mäso? Overené tipy, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.
Ako pripraviť marinádu na mäso? Overené tipy, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.
Recept Ako pripraviť marinádu na mäso? Overené tipy, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Mať niekoľko receptov na marinády vo svojej zbierke je vždy dobrý nápad. Využijete ich pri varení obeda či večere alebo počas letnej grilovačky. Ich príprava je spravidla veľmi jednoduchá. Keď máte doma všetky potrebné ingrediencie, hotové ich budete mať do pár minút.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.4.2025

Ako pripraviť marinádu na mäso? Overené tipy, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.

Mať niekoľko receptov na marinády vo svojej zbierke je vždy dobrý nápad. Využijete ich pri varení obeda či večere alebo počas letnej grilovačky. Ich príprava je spravidla veľmi jednoduchá. Keď máte doma všetky potrebné ingrediencie, hotové ich budete mať do pár minút.

Základné pravidlo marinád

Ak chcete, aby sa vám marinády vždy podarili a boli chutné, mali by ste sa držať základného pravidla troch zložiek. To znamená:

  • Tuk – spravidla ide o akýkoľvek typ oleja. Obľúbený je najmä olivový. 
  • Kyslá zložka – spadá sem citrónová šťava či ocot. Dokonca za kyslú zložku môžeme považovať aj jogurt alebo kyslú smotanu.
  • Aromatická zložka – jedna z najdôležitejších zložiek, ktorá sa stará o to, aby bola marináda výrazná a dobrá. Spadajú sem všetky druhy korenia, cesnak, zázvor a sušené aj čerstvé bylinky.

Samozrejme, stretnete sa aj s marinádami, ktoré nemusia obsahovať všetky tri zložky. Minimálne dve z nich sa v nich však spravidla nachádzajú, aby bola ich výsledná chuť vyvážená.

Kedy marinovať mäso?

To, ako dlho by ste mali marinovať mäso, sa odvíja predovšetkým od jeho druhu. Najkratšie sa marinujú ryby a morské plody, pričom najdlhšie zas väčšie kúsky mäsa.

Vo všeobecnosti sa odporúčajú takéto časy:

  • Ryby a morské plody – 30 minút.
  • Kuracie, hovädzie a bravčové mäso (menšie kúsky) – 2 až 3 hodiny.
  • Kuracie stehná, kura a väčšie kúsky mäsa – 3 až 5 hodín.
  • Mäso s kosťou, rebierka a veľké kúsky mäsa – viac ako 6 hodín.

Myslite na to, že marináda (a najmä korenie) potrebuje istý čas, kým sa dostanú do mäsa a prevoňajú ho. Práve preto sa vyhnite marinovaniu krátko pred grilovaním alebo inou tepelnou úpravou. Výsledkom by mohol byť pokrm s nevýraznou chuťou.

Príprava receptu Ako pripraviť marinádu na mäso? Overené tipy, vďaka ktorým sa vám vždy podarí., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Tipy, ako pripraviť tú najlepšiu marinádu

Pri príprave marinády vám pomôžu aj tieto tipy:

  • So soľou to zbytočne nepreháňajte, aby sa mäso nevysušilo a nebolo presolené.
  • Použitú marinádu nevylievajte. Počas grilovania alebo opekania ju môžete využiť na potieranie mäsa.
  • S bylinkami a korením pokojne experimentujte. Skúšajte rôzne zaujímavé kombinácie. Možno vytvoríte svoju vlastnú marinádu, ktorá vám bude chutiť najviac.
  • S kyslou zložkou (napríklad s citrónom alebo octom) pracujte opatrne. Do marinády stačí použiť len zopár kvapiek.
  • Ak je to možné, používajte čerstvé bylinky, ktoré majú oveľa výraznejšiu chuť ako tie sušené.
  • Do marinády sa nebojte pridať cukor alebo med, ktoré skaramelizujú a vytvoria príjemný sladkastý podtón.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Medová krkovička pečená v pive
Medová krkovička pečená v pive

3 recepty na dokonalé marinády

Plánujete grilovať alebo si len chcete pripraviť chutný obed či večeru? V tom prípade vyskúšajte jednu z našich troch marinád.

Medová marináda

Marináda s jemným sladkým podtónom, ktorý dodá mäsu dokonalú chuť. Potrebovať na ňu budete:

  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • prelisovaný cesnak, bazalka, čierne mleté korenie a soľ podľa chuti

Uvedené suroviny dajte do misky a dôkladne premiešajte.

Bylinková marináda

Voňavá a veľmi chutná marináda, ktorá sa hodí na akékoľvek mäso. Ak si ju chcete pripraviť, budete na ňu potrebovať tieto ingrediencie:

  • 1/2 lyžičky tymianu
  • 1/2 lyžičky rozmarínu
  • 1 lyžička oregana
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička soli

Postup je v tomto prípade rovnaký. Všetky suroviny zmiešajte a marinádu následne použite podľa svojich potrieb.

Pikantná marináda

Máte radi štipľavé a výrazné jedlá? Pripravte si pikantnú marinádu, na ktorú vám budú stačiť tieto suroviny:

  • 8 strúčikov cesnaku
  • 6 lyžíc pomarančového džúsu
  • 2 lyžičky oregana
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice vínneho octu
  • 2 lyžičky rasce
  • 1 lyžička koriandra
  • 2 lyžice medu

Suroviny dôkladne zmiešajte a marinádu použite na mäso.

Ďalšie skvelé marinády

Chceli by ste si pripraviť ešte nejaké dobré marinády? Inšpirujte sa našimi receptami.

1. Minútkova marináda z bieleho jogurtu na chutné kuracie prsia

Existuje nespočetne veľa receptov na chutné marinády. Ja som zvolila tentokrát marinádu z bieleho jogurtu, ktorá dokonalo zjemnila kuracie prsia. Pridala som horčicu a domáci kečup, kľudne môžete pridať ešte zopár strúčikov cesnaku alebo worchesterovú omáčku.

Recept nájdete TU

Recept Minútkova marináda z bieleho jogurtu na chutné kuracie prsia

2. Rýchla marináda hotová za 5 minút, po ktorej bude mäso lahodné a šťavnaté

Tajomstvo chutného a šťavnatého mäsa je v tejto marináde. Máte ju hotovú za 5 minút a je ideálna na grilovačku.

Recept nájdete TU

Recept Rýchla marináda hotová za 5 minút, po ktorej bude mäso lahodné a šťavnaté

3. Najjemnejšia marináda z kefíru s chuťou cesnaku

Pripravte si marinované kuracie rezance v kefíre. Mäsko je po vysmažení krehké, rozplýva sa na jazyku. Príprava vám nebude trvať dlho, necháte mäso marinovať cez noc a na druhý deň stačí na rozpálenej panvici osmažiť do zlatista. Autor: Jaja

Recept nájdete TU

Recept Najjemnejšia marináda z kefíru s chuťou cesnaku

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár