Mať niekoľko receptov na marinády vo svojej zbierke je vždy dobrý nápad. Využijete ich pri varení obeda či večere alebo počas letnej grilovačky. Ich príprava je spravidla veľmi jednoduchá. Keď máte doma všetky potrebné ingrediencie, hotové ich budete mať do pár minút.
Mať niekoľko receptov na marinády vo svojej zbierke je vždy dobrý nápad. Využijete ich pri varení obeda či večere alebo počas letnej grilovačky. Ich príprava je spravidla veľmi jednoduchá. Keď máte doma všetky potrebné ingrediencie, hotové ich budete mať do pár minút.
Ak chcete, aby sa vám marinády vždy podarili a boli chutné, mali by ste sa držať základného pravidla troch zložiek. To znamená:
Samozrejme, stretnete sa aj s marinádami, ktoré nemusia obsahovať všetky tri zložky. Minimálne dve z nich sa v nich však spravidla nachádzajú, aby bola ich výsledná chuť vyvážená.
To, ako dlho by ste mali marinovať mäso, sa odvíja predovšetkým od jeho druhu. Najkratšie sa marinujú ryby a morské plody, pričom najdlhšie zas väčšie kúsky mäsa.
Vo všeobecnosti sa odporúčajú takéto časy:
Myslite na to, že marináda (a najmä korenie) potrebuje istý čas, kým sa dostanú do mäsa a prevoňajú ho. Práve preto sa vyhnite marinovaniu krátko pred grilovaním alebo inou tepelnou úpravou. Výsledkom by mohol byť pokrm s nevýraznou chuťou.
Zdroj: Unsplash.com
Pri príprave marinády vám pomôžu aj tieto tipy:
Plánujete grilovať alebo si len chcete pripraviť chutný obed či večeru? V tom prípade vyskúšajte jednu z našich troch marinád.
Marináda s jemným sladkým podtónom, ktorý dodá mäsu dokonalú chuť. Potrebovať na ňu budete:
Uvedené suroviny dajte do misky a dôkladne premiešajte.
Voňavá a veľmi chutná marináda, ktorá sa hodí na akékoľvek mäso. Ak si ju chcete pripraviť, budete na ňu potrebovať tieto ingrediencie:
Postup je v tomto prípade rovnaký. Všetky suroviny zmiešajte a marinádu následne použite podľa svojich potrieb.
Máte radi štipľavé a výrazné jedlá? Pripravte si pikantnú marinádu, na ktorú vám budú stačiť tieto suroviny:
Suroviny dôkladne zmiešajte a marinádu použite na mäso.
Chceli by ste si pripraviť ešte nejaké dobré marinády? Inšpirujte sa našimi receptami.
1. Minútkova marináda z bieleho jogurtu na chutné kuracie prsia
Existuje nespočetne veľa receptov na chutné marinády. Ja som zvolila tentokrát marinádu z bieleho jogurtu, ktorá dokonalo zjemnila kuracie prsia. Pridala som horčicu a domáci kečup, kľudne môžete pridať ešte zopár strúčikov cesnaku alebo worchesterovú omáčku.
2. Rýchla marináda hotová za 5 minút, po ktorej bude mäso lahodné a šťavnaté
Tajomstvo chutného a šťavnatého mäsa je v tejto marináde. Máte ju hotovú za 5 minút a je ideálna na grilovačku.
3. Najjemnejšia marináda z kefíru s chuťou cesnaku
Pripravte si marinované kuracie rezance v kefíre. Mäsko je po vysmažení krehké, rozplýva sa na jazyku. Príprava vám nebude trvať dlho, necháte mäso marinovať cez noc a na druhý deň stačí na rozpálenej panvici osmažiť do zlatista. Autor: Jaja
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste