Aby sa vám podarila vždy krásna a skvelá bábovka, zásadným krokom je správne vymazanie a vysypanie formy. Nejde o zložitý proces, ale hodí sa poznať praktické tipy, ktoré vám ho uľahčia.
Aby sa vám podarila vždy krásna a skvelá bábovka, zásadným krokom je správne vymazanie a vysypanie formy. Nejde o zložitý proces, ale hodí sa poznať praktické tipy, ktoré vám ho uľahčia.
Pokiaľ hľadáte čo najjednoduchšie riešenie, potom si kúpte silikónovú či teflónovú formu na bábovku. Z tých sa vám bude po upečení ľahko vyklápať. Je vhodné ich aspoň ľahko vymazať – skvele sa k tomu hodí olej v spreji. Ten nanesiete v tenkej vrstve po celej vnútornej ploche formy a potom už len stačí pridať cesto.
Tieto nepriľnavé formy sa skvele hodia aj na pečenie fitness bábovky. Vďaka tenkej vrstve oleja sa vyhnete zbytočnému množstvu tuku a nutnosti vysypávania.
Liatinové, plechové či keramické formy majú množstvo výhod – sú odolné, skvele vyzerajú a dobre sa v nich pečie. Je ale dôležité ich naozaj dobre vymazať, aby vám bábovka išla ľahko vybrať. Klasickou voľbou je olej, ten však nie je práve ideálny, pretože steká po stenách a nedosiahnete tak perfektný výsledok. Ako alternatíva sa ponúka maslo, ktoré je tuhšie - obsahuje ale vodu a je zložité rozotrieť ho rovnomerne.
Oveľa jednoduchšie riešenie ponúka klasická masť, teda stopercentný tuk. Ak máte problémy s vyklápaním bábovky, overte si, či formu vymazávate správne. Po natretí masťou ju dajte na chvíľku do chladničky – tuk stuhne a odhalia sa tak prípadné medzery. Namiesto masti je možné použiť kokosový olej, ten má príjemnejšiu vôňu a na pečenie sa tak viac hodí.
Okrem dôkladného vymazania je vhodné formu aj správne vysypať. Bežnou voľbou je hrubá, prípadne polohrubá múka. Stačí tenká vrstva, ale musí pokrývať celú formu. Pokiaľ niekde máte prázdne miesta, treba plochu lepšie vymazať, aby sa mala múka na čo prichytiť.
Prípadne sa dá na vysypanie použiť aj strúhaný kokos. Ten sa skvele hodí na pečenie kokosovej bábovky. Využiť môžete aj mleté orechy. S tými skvele oživíte aj klasickú hrnčekovú bábovku.
Bábovku by ste nemali vyklápať hneď po vybratí z rúry. Je vhodné nechať ju chladnúť zhruba päť až desať minút na mriežke. Potom ju môžete opatrne skúsiť vyklopiť - vždy blízko nad tanierom, aby sa vám nerozpadla.
Ak sa vám nedarí dostať bábovku z formy, vyskúšajte trik s utierkou. Namočte ju do studenej vody a vyžmýkajte. Potom ju priložte na formu zhruba na dve minúty. Cesto tak vychladne, vďaka čomu pôjde ľahšie oddeliť od formy.
Najlepšie recepty na bábovky
1. Bábovka s tvarohom
Bábovka s tvarohom. Chuťovo je vynikajúca, odporúčam. Autor: Lacusin
2. Senzačná Raffaello bábovka s vanilkovým krémom
Najlepšia bábovka, akú som doteraz jedla. Ešte aj s vanilkovým krémom vo vnútri. Mňam!
3. Svieža a šťavnatá jogurtová bábovka
Veľmi jednoduchá bábovka, ktorú zvládnu pripraviť aj začiatočníčky v pečení. Jogurt dodá bábovke neskutočnú sviežosť a šťavnatosť. Autor: Kvietok
4. Vláčna bábovka s kyslou smotanou
Objavila som recept na luxusnú bábovku z kyslej smotany a vanilkového pudingového prášku. Príprava je veľmi jednoduchá a keď máte radi bábovku ku kávičke, tak vrelo odporúčam. Za 15 minút máte všetko vo forme a už len stačí upiecť. Nezabúdajte, že ak upečiete bábovku, nechajte ju vo forme vychladnúť, aby sa nestalo, že vám z formy vyjde iba polovica. Autor: Triniti
5. Hrnčeková bábovka
Nie je nič jednoduchšie ako upiecť jednoduchú bábovku k nedeľnému odpočinku. Určite vyskúšajte a nezabúdajte, že bábovky boli vždy základom nedeľného popoludnia. Ku kávičke alebo ku šálke čaju, deťom na raňajky k poháru teplého kakaa.
6. Veľmi chutná a šťavnatá kokosová raffaello bábovka z hrnčeka
Po dlhej dobe som vyskúšala pripraviť nejakú novú bábovku, ktorá mala doma obrovský úspech. Chutí doslova ako drahé Rafaelo z obchodu a pritom nemusíte vyhodiť toľko peňazí. Plná kokosu, sladkosti a zároveň bola veľmi šťavnatá a chutná. Autor: Mineralka
7. Vláčna tvarohová bábovka s pudingom
Manžel si prial po dlhej dobe nejakú sladkú bábovku. Mala som v chladničke tvaroh, tak som urobila klasickú tvarohovú bábovku, ktorá je príjemne vláčna a nepotrebujete k nej ani šálku kávy či čaju. Robievam ju vtedy, keď sa ponáhľam z domu a nemáme nič sladkého. Je veľmi rýchla, iba zmiešate všetky suroviny, dáte do bábovkovej formy a upečiete. Ak pridáte vanilku, rozvonia vám počas pečenia celý byt. Autor: Lacusin
8. 30 najlepších babičkiných receptov na bábovky, na ktorých si pochutnáte
Pochutnať si na bábovke po výdatnom nedeľnom obede pozná asi každý z nás. Túto sladkú dobrotu si viete pripraviť na rôzne spôsoby. Do cesta môžete pridať oriešky, kúsky čokolády, ovocia alebo inú obľúbenú surovinu. Pokiaľ chcete vyskúšať aj iné recepty, zozbierali sme pre vás recepty na tie najlepšie bábovky, z ktorých si určite vyberiete. Aktualizované 24.6.2023
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste