Bazalková sezóna pomaly začína a vy premýšľate, ako ju využiť na maximum? Okrem sušenia môžete z rastliny spraviť aj dokonalé pesto, ktoré je ideálne do rôznych jedál. Perfektne vie ochutiť mäso, cestoviny aj zemiaky. Samotná príprava pesta nie je vôbec náročná. Treba však myslieť na niekoľko drobných detailov, ktoré zaručia, že bude skutočne dokonalé. Ktoré to sú?
Bazalková sezóna pomaly začína a vy premýšľate, ako ju využiť na maximum? Okrem sušenia môžete z rastliny spraviť aj dokonalé pesto, ktoré je ideálne do rôznych jedál. Perfektne vie ochutiť mäso, cestoviny aj zemiaky. Samotná príprava pesta nie je vôbec náročná. Treba však myslieť na niekoľko drobných detailov, ktoré zaručia, že bude skutočne dokonalé. Ktoré to sú?
Suroviny, ktoré sa používajú na prípravu bazalkového pesta, sa odlišujú od vašich preferencií a zvoleného receptu. Vo väčšine prípadov sa však stretnete s:
Každá ingrediencia má dôležitú úlohu, a to nielen z pohľadu chute. Napríklad bazalka tvorí úplný základ pesta, dodáva mu vôňu a krásnu farbu. Olivový olej suroviny spája a zaručuje, že pesto bude mať príjemnú textúru, vďaka ktorej sa vám s ním bude dobre pracovať.
Parmezán slúži najmä na chuť a ozvláštnenie pesta. Zároveň taktiež podporuje jeho krémovosť a pomáha vyvážiť výraznú sviežosť bazalky a mierne horkastý podtón orieškov. A čo píniové oriešky? Tie robia pesto chuťovo aj výživovo bohatším. Plus, pomáhajú vám vytvoriť vláčnu konzistenciu.
Svoju úlohu v peste má aj soľ a cesnak. Obe tieto suroviny ho dochucujú a zároveň zvýrazňujú ostatné suroviny. Treba si však dávať pozor na ich množstvo.
Bazalkové pesto môžete pripravovať jedným z dvoch základných spôsobov:
Ide o originálny a najviac autentický spôsob, akým môžete pesto pripraviť. Zároveň sa však považuje aj za ten najnáročnejší, pretože jednotlivé suroviny musíte podrviť ručne.
Plusom prípravy v mažiari je najmä to, že arómy sa z jednotlivých surovín uvoľňujú postupne a pomaly. Pesto má vďaka tomu komplexnejšiu chuť a je jemnejšie.
A ako teda pripraviť pesto v mažiari? Jednoducho, stačí sa držať týchto krokov:
Mixér alebo kuchynský robot vedia prípravu pesta výrazne zjednodušiť. Ide tak o skvelú voľbu najmä vtedy, keď nemáte dostatok času alebo chcete robiť pesto vo väčšom množstve.
Je však dôležité, aby ste si dávali pozor na dĺžku mixovania. Trenie nožov zvyšuje ich teplotu, kvôli čomu môže prichádzať k oxidácii. Jednotlivé suroviny strácajú svoje charakteristické vlastnosti a príjemnú chuť. Nehovoriac o tom, že výsledná pasta môže taktiež prísť o svoju peknú zelenú farbu.
Jednotlivé suroviny mixujte skôr v kratších intervaloch a ak by ste sa chceli vyhnúť zmene farby, môžete pridať aj zopár kvapiek citrónovej šťavy.
Bazalkové pesto môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Stačí doň pridať len nejaké suroviny navyše. Prípadne niektoré z nich vynechať. Napríklad na vegánske pesto vám stačí v recepte vynechať parmezán. Pre ešte lepšiu a zaujímavejšiu chuť zas môžete pridať rukolu, petržlen alebo medvedí cesnak.
Pesto môžete v kuchyni využiť na desiatky rôznych spôsobov. Vhodné je napríklad na ochutenie mäsa, rýb, zemiakov alebo cestovín. Dokonca nesklame ani pri príprave rôznych chuťoviek, ako sú tyčinky, pagáče a podobne. Možností je nespočetne veľa. Nebojte sa preto experimentovať. Výsledok vždy stojí za to.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste