NajRecept.sk Tipy a triky Ako na dokonalé bazalkové pesto? S týmito radami nikdy nič nepokazíte.
Ako na dokonalé bazalkové pesto? S týmito radami nikdy nič nepokazíte.
Recept Ako na dokonalé bazalkové pesto? S týmito radami nikdy nič nepokazíte.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Bazalková sezóna pomaly začína a vy premýšľate, ako ju využiť na maximum? Okrem sušenia môžete z rastliny spraviť aj dokonalé pesto, ktoré je ideálne do rôznych jedál. Perfektne vie ochutiť mäso, cestoviny aj zemiaky. Samotná príprava pesta nie je vôbec náročná. Treba však myslieť na niekoľko drobných detailov, ktoré zaručia, že bude skutočne dokonalé. Ktoré to sú?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.5.2025

Ako na dokonalé bazalkové pesto? S týmito radami nikdy nič nepokazíte.

Bazalková sezóna pomaly začína a vy premýšľate, ako ju využiť na maximum? Okrem sušenia môžete z rastliny spraviť aj dokonalé pesto, ktoré je ideálne do rôznych jedál. Perfektne vie ochutiť mäso, cestoviny aj zemiaky. Samotná príprava pesta nie je vôbec náročná. Treba však myslieť na niekoľko drobných detailov, ktoré zaručia, že bude skutočne dokonalé. Ktoré to sú?

Čo patrí do bazalkového pesta?

Suroviny, ktoré sa používajú na prípravu bazalkového pesta, sa odlišujú od vašich preferencií a zvoleného receptu. Vo väčšine prípadov sa však stretnete s:

  • bazalkou,
  • extra panenským olivovým olejom,
  • parmezánom,
  • píniovými orieškami,
  • soľou,
  • cesnakom.

Každá ingrediencia má dôležitú úlohu, a to nielen z pohľadu chute. Napríklad bazalka tvorí úplný základ pesta, dodáva mu vôňu a krásnu farbu. Olivový olej suroviny spája a zaručuje, že pesto bude mať príjemnú textúru, vďaka ktorej sa vám s ním bude dobre pracovať.

Parmezán slúži najmä na chuť a ozvláštnenie pesta. Zároveň taktiež podporuje jeho krémovosť a pomáha vyvážiť výraznú sviežosť bazalky a mierne horkastý podtón orieškov. A čo píniové oriešky? Tie robia pesto chuťovo aj výživovo bohatším. Plus, pomáhajú vám vytvoriť vláčnu konzistenciu.

Svoju úlohu v peste má aj soľ a cesnak. Obe tieto suroviny ho dochucujú a zároveň zvýrazňujú ostatné suroviny. Treba si však dávať pozor na ich množstvo.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Pesto z medvedieho cesnaku
Pesto z medvedieho cesnaku

Dva základné spôsoby prípravy

Bazalkové pesto môžete pripravovať jedným z dvoch základných spôsobov:

  • v mažiari,
  • pomocou mixéra či kuchynského robota.

Tradičný spôsob prípravy v mažiari

Ide o originálny a najviac autentický spôsob, akým môžete pesto pripraviť. Zároveň sa však považuje aj za ten najnáročnejší, pretože jednotlivé suroviny musíte podrviť ručne.

Plusom prípravy v mažiari je najmä to, že arómy sa z jednotlivých surovín uvoľňujú postupne a pomaly. Pesto má vďaka tomu komplexnejšiu chuť a je jemnejšie.

A ako teda pripraviť pesto v mažiari? Jednoducho, stačí sa držať týchto krokov:

  1. Ako prvé podrvte najtvrdšie suroviny, ktorými sú píniové oriešky.
  2. Keď máte z orieškov pastu, pridajte cesnak, soľ a všetko dôkladne spojte.
  3. Bazalkové listy opatrne natrhajte, umyte a postupne ich pridávajte k ostatným surovinám.
  4. Keď bazalku zapracujete do pesta, opatrne prilievajte olivový olej.
  5. Ku koncu ešte pridajte nastrúhaný parmezán, premiešajte a ak by bolo pesto príliš suché, pridajte ešte trochu oleja.

Mixér alebo kuchynský robot

Mixér alebo kuchynský robot vedia prípravu pesta výrazne zjednodušiť. Ide tak o skvelú voľbu najmä vtedy, keď nemáte dostatok času alebo chcete robiť pesto vo väčšom množstve.

Je však dôležité, aby ste si dávali pozor na dĺžku mixovania. Trenie nožov zvyšuje ich teplotu, kvôli čomu môže prichádzať k oxidácii. Jednotlivé suroviny strácajú svoje charakteristické vlastnosti a príjemnú chuť. Nehovoriac o tom, že výsledná pasta môže taktiež prísť o svoju peknú zelenú farbu.

Jednotlivé suroviny mixujte skôr v kratších intervaloch a ak by ste sa chceli vyhnúť zmene farby, môžete pridať aj zopár kvapiek citrónovej šťavy.

Obmeny a variácie pesta

Bazalkové pesto môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Stačí doň pridať len nejaké suroviny navyše. Prípadne niektoré z nich vynechať. Napríklad na vegánske pesto vám stačí v recepte vynechať parmezán. Pre ešte lepšiu a zaujímavejšiu chuť zas môžete pridať rukolu, petržlen alebo medvedí cesnak.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Chrumkavé štangle s medvedím cesnakom
Chrumkavé štangle s medvedím cesnakom

Ako pesto využiť v kuchyni?

Pesto môžete v kuchyni využiť na desiatky rôznych spôsobov. Vhodné je napríklad na ochutenie mäsa, rýb, zemiakov alebo cestovín. Dokonca nesklame ani pri príprave rôznych chuťoviek, ako sú tyčinky, pagáče a podobne. Možností je nespočetne veľa. Nebojte sa preto experimentovať. Výsledok vždy stojí za to.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár