NajRecept.sk Tipy a triky Ako minimalizovať odpad v kuchyni? Vďaka týmto tipom ušetríte desiatky eur.
Ako minimalizovať odpad v kuchyni? Vďaka týmto tipom ušetríte desiatky eur.
Recept Ako minimalizovať odpad v kuchyni? Vďaka týmto tipom ušetríte desiatky eur.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Kuchyňa je miestom, kde vzniká najviac odpadu. Zároveň tu spotrebujeme veľké množstvo potravín a energie, čo sa odráža predovšetkým na našich výdavkoch. Ak sa vám zdá, že každý mesiac platíte príliš veľa za jedlo, elektrinu či plyn, mali by ste prehodnotiť niektoré svoje návyky. Čo robiť, aby ste znížili vysoké výdavky a minimalizovali množstvo vyprodukovaného odpadu? Využite naše praktické tipy.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.8.2024

Ako minimalizovať odpad v kuchyni? Vďaka týmto tipom ušetríte desiatky eur.

Kuchyňa je miestom, kde vzniká najviac odpadu. Zároveň tu spotrebujeme veľké množstvo potravín a energie, čo sa odráža predovšetkým na našich výdavkoch. Ak sa vám zdá, že každý mesiac platíte príliš veľa za jedlo, elektrinu či plyn, mali by ste prehodnotiť niektoré svoje návyky. Čo robiť, aby ste znížili vysoké výdavky a minimalizovali množstvo vyprodukovaného odpadu? Využite naše praktické tipy.

Naučte sa potraviny správne skladovať

Správne skladovanie je základom šetrenia a úspornejšieho správania. Keď budete vedieť, pri akej teplote uchovávať jednotlivé potraviny, znížite riziko ich pokazenia na minimum.

Zelenina a ovocie, ktoré musia ísť do chladničky, vložte do špeciálnej priehradky. Ak ste ich nenačali, skladujte ich v originálnych obaloch. Keď plodiny začnete jesť, premiestnite ich do nádob s uzáverom alebo ich umiestnite aspoň na tanier či tácku. Zabránite tak vytečeniu šťavy a zašpineniu chladničky.

V chladničke tiež nájdete špeciálnu priehradku na syry a mäsové výrobky, kam môžete umiestniť šunky, údeniny či čerstvé mäso. Jogurty, mlieko a ďalšie mliečne výrobky zas položte na jednu z vrchných poličiek.

Potravinám, ktoré nemusia byť v chladničke, napríklad zaváraniny, zemiaky alebo cibuľa, môžete nájsť miesto v špajzi alebo pivnici, kde je tma, sucho a chladno.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Talianske hubové rizoto s parmezánom
Talianske hubové rizoto s parmezánom

Varte zo zvyškov

Je úplne bežné, keď z nejakého obeda alebo večere zostanú zvyšky. Namiesto toho, aby ste ich vyhadzovali, ich použite pri varení ďalšieho jedla. Z ryže môžete spraviť rizoto. Zemiaky zas použite na granadír alebo si k nim ugrilujte kuracie mäso so zeleninou.

Možností, ako využiť zvyšky, je nespočetne veľa. Nehovoriac o tom, že takéto varenie má veľa výhod. Okrem toho, že vďaka nemu ušetríte, skrátite si aj čas v kuchyni.

Jedlo, ktoré nestihnete zjesť, mrazte

Navarili ste toho viac a pomaly zisťujete, že to všetko nedokážete zjesť? Využite mrazničku! Jedlo preložte do pevných nádob a zamrazte. Ideálne po jednotlivých porciách, aby sa vám neskôr ľahšie rozmrazovalo.

Na nádoby si pred mrazením nezabudnite napísať, čo sa v nich nachádza. Na pokrm takýmto spôsobom nezabudnete a v prípade potrieb ho v mrazničke nájdete v priebehu niekoľkých sekúnd.

Naučte sa jesť zeleninu a ovocie so šupkou

Šupky z ovocia a zeleniny obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Keď teda plody ošúpete, prídete o značnú časť dôležitých živín.

Zároveň tiež myslite na to, že keď ovocie a zeleninu šúpete, produkujete viac odpadu a zbytočne sa oberáte o jedlú časť, ktorú by ste inak mohli využiť.

Príprava receptu Ako minimalizovať odpad v kuchyni? Vďaka týmto tipom ušetríte desiatky eur., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Potraviny jedzte v správnej postupnosti

Pri potravinách, ktoré nakupujete na pravidelnej báze, ako napríklad mlieko, smotanu, jogurty, šunky či syry, sa držte pravidla – prvé dnu, prvé von. To znamená, že jedlo, ktoré ste nakúpili ako prvé, musíte ako prvé aj spotrebovať. Vydrží vám totižto najkratšie.

Pravidlo “prvé dnu, prvé von” sa vám bude dodržiavať oveľa jednoduchšie, keď budete mať poriadok v chladničke. Potraviny si v spotrebiči dobre organizujte a uistite sa, že najnovšie produkty pôjdu dozadu, pričom tie najstaršie budú vpredu.

Plánujte dopredu

Pracovný týždeň býva chaotický a človek počas neho nemá čas premýšľať, čo bude jesť. To často vedie k tomu, že vojdeme do potravín a nakúpime veci, ktoré nám nakoniec zostanú v chladničke a pokazia sa.

V sobotu alebo v nedeľu si na chvíľu sadnite a porozmýšľajte, čo budete v nasledujúce dni raňajkovať, obedovať a večerať. Spravte si menší plán a potraviny si kúpte dopredu.

Keď sú potraviny po záruke

Dátum spotreby je pri väčšine produktov len orientačný. To znamená, že ak v chladničke alebo špajzi nájdete potraviny, ktorým skončila záruka pred pár dňami, s veľkou pravdepodobnosťou ich môžete skonzumovať.

Potraviny po záruke otvorte, ovoňajte a ochutnajte. Keď sú v poriadku, pokojne ich použite. Naopak, ak sa vám zdá, že majú zvláštny zápach alebo odlišnú chuť, vyhoďte ich.

Sterilizujte

Urodilo sa vám doma veľa zeleniny alebo ovocia a nestíhate ho jesť? Plody očistite a pripravte si z nich džemy, kompóty alebo čalamády. Zaváraniny vám pri správnom skladovaní vydržia dlhé mesiace až roky. Plus sú univerzálne. Hodia sa k mnohým slaným aj sladkým pokrmom.

Mohlo by vás zaujímať:

Kompostujte

Máte doma veľa odpadu z ovocia a zeleniny? Začnite kompostovať. Kompost je výborným hnojivom, ktoré zúžitkujete nielen v záhrade, ale aj pri sadení rastlín na balkóne. Stačí vám naň jedna väčšia nádoba, v ktorej zmiešate zelený materiál (listy, tráva, šupky z ovocia a zeleniny, zvyšky z rastlín) s hnedým (suché lístie, slama, seno, malé konáriky, papier, kartón).

V prípade kompostovania v byte je ideálnou voľbou tzv. vermikompostér, ktorý dnes nájdete na trhu v modernom dizajne.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár