Možno už sa vám stalo, že po vytiahnutí z rúry bola bábovka nedopečená, či naopak vysušená. Je dôležité strážiť dobu pečenia. Pokiaľ si nie ste istí, či je cesto hotové, ponúka sa pár jednoduchých tipov, ako to poznáte.
Možno už sa vám stalo, že po vytiahnutí z rúry bola bábovka nedopečená, či naopak vysušená. Je dôležité strážiť dobu pečenia. Pokiaľ si nie ste istí, či je cesto hotové, ponúka sa pár jednoduchých tipov, ako to poznáte.
Veľmi často sa pri pečení rôznych sladkostí používa piškótové a trené cesto. Ide o skvelý základ, nech už si chcete pripraviť tortu alebo napríklad bábovku. U týchto múčnikov sa dá ľahko spoznať, či je cesto hotové. Potrebovať budete len špáradlo alebo špajlu. Tú stačí zapichnúť do cesta. Pokiaľ je po vytiahnutí špajla suchá, máte hotovo. Pokiaľ je ale vlhká a olepená cestom, potom treba ešte nechať múčnik dopiecť.
Pozor si dávajte u múčnikov s náplňou či ovocím, ako je napríklad bublanina. Vždy je dôležité špajlu pichnúť do miesta bez náplne. Ak by ste totiž trafili ovocie, tvaroh či puding, špajľa bude vlhká a výsledok testu tak bude skreslený.
Veľakrát sa stačí na cesto len pozrieť – akonáhle je hotové, začnú sa okraje odlepovať od formy. Zároveň by cesto malo mať pekne zlatistú farbu, okraje môžu byť o trochu tmavšie.
Obľúbené sú tiež koláče, u ktorých je základom tenké krehké cesto naplnené množstvom ovocia. Do toho sa vám špáradlom bude pichať ťažko. Veľakrát stačí len cesto zhodnotiť pohľadom – akonáhle je do hneda a vyzerá chrumkavo, potom máte hotovo.
Pokiaľ do stredu zvolíte tekutejšiu náplň s ovocím, mala by v rúre bublať. Vďaka tomu spoznáte, že je hotovo a náplň po rozkrojení nevytečie.
Pečený cheesecake môže byť pomerne výzva. Väčšinu dezertu totiž tvorí len tvaroh, prípadne iná náplň s pomerne tekutou konzistenciou. V rúre zostáva náplň stále tekutá, stuhne až po vychladnutí. Pokiaľ chcete mať istotu, že je cheesecake upečený, skúste na náplň ľahko zatlačiť prstom. Nemala by sa lepiť ani byť veľmi poddajná.
U sušienok a drobného pečiva sa ťažko spoznáva, či sú hotové. Väčšinou však stačí odporúčaný čas na pečenie. Opäť vám napovie farba – zlatistý odtieň značí upečenie. Prípadne môžete na sušienku zľahka zatlačiť prstom. Pokiaľ je pevná, potom máte hotovo.
Navyše treba počítať s tým, že aj po vytiahnutí z rúry je plech stále horúci a sušienky sa tak budú ešte chvíľku dorábať. Vďaka tomu budú perfektné aj v strede.
Upiecť skvelý chlieb vyžaduje veľa skúseností. Pokiaľ sa do toho pustíte, hodí sa mať po ruke teplomer. Akonáhle teplota vo vnútri chleba dosiahne 90-95 ° C, je hotový. Zároveň by mal mať krásne hnedú a prepečenú kôrku. Napovie vám aj zvuk - ak na bochník zaklopete, bude znieť duto.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste