NajRecept.sk Grilovanie a BBQ Ako krájať špekáčiky, aby sa dobre prepiekli? Toto sú najlepšie spôsoby.
Ako krájať špekáčiky, aby sa dobre prepiekli? Toto sú najlepšie spôsoby.
Recept Ako krájať špekáčiky, aby sa dobre prepiekli? Toto sú najlepšie spôsoby.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Teplé počasie a slnečné dni znamenajú pre mnohých len jedno – začiatok grilovacej sezóny, ktorá bude trvať až do konca septembra. Ani vy sa už neviete dočkať chutného jedla, príjemnej atmosféry a času stráveného s blízkymi? Ešte predtým, ako sa pustíte do rozkladania ohňa, si nezabudnite naštudovať zopár praktických tipov, ktoré zaručia, že grilovačka vždy dopadne dobre. Základom je predovšetkým správna príprava a vhodný spôsob krájania špekáčikov. Viete, prečo tak musíte urobiť a ako na to?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.6.2025

Ako krájať špekáčiky, aby sa dobre prepiekli? Toto sú najlepšie spôsoby.

Teplé počasie a slnečné dni znamenajú pre mnohých len jedno – začiatok grilovacej sezóny, ktorá bude trvať až do konca septembra. Ani vy sa už neviete dočkať chutného jedla, príjemnej atmosféry a času stráveného s blízkymi? Ešte predtým, ako sa pustíte do rozkladania ohňa, si nezabudnite naštudovať zopár praktických tipov, ktoré zaručia, že grilovačka vždy dopadne dobre. Základom je predovšetkým správna príprava a vhodný spôsob krájania špekáčikov. Viete, prečo tak musíte urobiť a ako na to?

Prečo sa špekáčiky krájajú?

Rozhodli ste sa, že si na grilovačke opečiete špekáčiky? V tom prípade ich nezabudnite mierne nakrojiť. Dôvodov, prečo by ste na tento krok nemali zabúdať, je hneď niekoľko:

  • Prevencia pred prasknutím – nenakrájané špekáčiky majú tendenciu praskať, pretože zvonka na ne pôsobí veľké teplo, pričom zvnútra sú ešte nejaký čas studené. Takýmto spôsobom vzniká veľký tlak, ktorý môže narušiť ich štruktúru a vás dokonca aj ohroziť. Keď špekáčik totižto praskne, šťava z neho môže dopadnúť na vaše ruky alebo iné časti tela a nepríjemne vás popáliť.
  • Lepšie prepečenie – narezané špekáčiky sú nielen oveľa lepšie prepečené, ale taktiež chrumkavejšie a chutnejšie.
  • Efektívnejší vzhľad – do špekáčikov môžete vyrezať rôzne zaujímavé tvary, ktoré im dávajú pekný vzhľad a zaisťujú, že na tanieri budú vyzerať skvelo.
  • Lepšie držia omáčku – a v neposlednom rade netreba zabúdať ani na to, že narezané špekáčiky sa jedia oveľa lepšie, pretože na nich omáčka (kečup, horčica, dressing alebo čokoľvek iné) veľmi dobre drží. Dostane sa do záhybov, odkiaľ len tak nestečie.

Príprava receptu Ako krájať špekáčiky, aby sa dobre prepiekli? Toto sú najlepšie spôsoby., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Spôsoby krájania špekáčikov

Zaujíma vás, ako nakrájať špekáčiky? Možností je hneď niekoľko:

  • Bežné šikmé zárezy – ak sa ponáhľate alebo len nechcete do krájania špekáčikov investovať veľa času, zoberte nôž a spravte na ich vrchu menšie šikmé zárezy. Stačí len zopár z nich, vďaka ktorým sa špekáčiky dôkladne prepečú a pripravia.
  • Mriežka – o niečo náročnejší vzor, ktorý má však základ v tom predchádzajúcom. Stačí, aby ste urobili šikmé rezy najprv jedným a potom druhým smerom.
  • Kríž – špekáčikom stačí na oboch stranách spraviť hlbší kríž. Zárez sa spravidla robí do približne 1/3 špekáčika, vďaka čomu sa počas opekania pekne otvorí.
  • Špirála – na tento vzor budete potrebovať poriadne ostrý nôž. Jeho špičkou následne urobte na povrch špekáčikov jednu dlhšiu vlnku alebo niekoľko menších.
  • Chobotnica – jeden z najzaujímavejších spôsobov krájania, ktorý si zamilujú najmä deti. Ide o rovnaký postup ako v prípade kríža, no s tým rozdielom, že špekáčik narežete len z jednej strany.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Grilovaný losos
Grilovaný losos

Praktické tipy pri krájaní špekáčikov

Pri krájaní špekáčikov vám pomôže aj niekoľko praktických tipov. V prvom rade sa uistite, že nôž, ktorý na krájanie používate, je dostatočne ostrý. Ak ste špekáčiky vytiahli z chladničky, nechajte ich na kuchynskej linke mierne otepliť. Bude sa vám s nimi lepšie pracovať.

Zároveň nezabúdajte na to, že do špekáčikov by ste nemali rezať príliš hlboko. Stačí, keď zárezy majú 0,5 až 1 cm. Zaistíte si tak, že sa špekáčik počas opekania nerozpadne.

Ako čo najlepšie opiecť špekáčiky?

Ak chcete, aby sa špekáčiky čo najlepšie opiekli, v prvom rade ich dobre narežte jedným z vyššie spomenutých spôsobov krájania. Následne si pripravte oheň. Na opekanie špekáčikov je ideálne, keď ako palivo použijete suché drevo.

Špekáčiky následne opekajte nad plameňom, nie v ňom, aby vám zvonka nezhoreli. Zároveň si dávajte pozor, aby vám náhodou nespadli priamo do ohňa. Ideálne je zaobstarať si špeciálne vidlice na opekanie. Ak ich nemáte, dobre poslúži aj prút, ktorý však pred použitím dôkladne vyčistite.

Okrem toho dbajte aj na to, aby ste špekáčiky príliš nespiekli. Hotové by mali byť do približne 10 minút. Vtedy už môžete pozorovať, že sú chrumkavé a pomaly z nich začína vytekať šťava.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár