Šťavnatému, chrumkavému a dokonalo ochutenému pečenému kuraťu odolá len málokto. Jemné mäso sa rozplýva v ústach a rozumie si s rôznymi typmi príloh, od ryže až po zemiaky či grilovanú zeleninu. Na to, aby ste však dosiahli tie najlepšie výsledky, je potrebná jedna vec – musíte vedieť, ako dlho piecť kura. Vďaka tejto informácií ho nikdy nevysušíte a nestane sa, že by ste ho z rúry vytiahli surové.
Šťavnatému, chrumkavému a dokonalo ochutenému pečenému kuraťu odolá len málokto. Jemné mäso sa rozplýva v ústach a rozumie si s rôznymi typmi príloh, od ryže až po zemiaky či grilovanú zeleninu. Na to, aby ste však dosiahli tie najlepšie výsledky, je potrebná jedna vec – musíte vedieť, ako dlho piecť kura. Vďaka tejto informácií ho nikdy nevysušíte a nestane sa, že by ste ho z rúry vytiahli surové.
Presná odpoveď na otázku “Ako dlho piecť kura?” neexistuje. Dôvodom je predovšetkým skutočnosť, že dĺžku pečenia ovplyvňuje veľké množstvo premenných, ku ktorým patria:
Zdroj: Unsplash.com
Ak chcete mať aspoň menšiu predstavu o tom, ako dlho piecť kura, existuje niekoľko všeobecných rád.
Pri klasickom kurati bez plnky by ste mali počítať s 25 minútami na 450 g mäsa. To znamená, že kura s hmotnosťou okolo 1,5 kg by ste mali piecť približne 85 minút.
Ak ste kura plnili, celkový čas pečenia navýšte o minimálne 15 až 30 minút, aby sa vnútro dobre prepieklo.
A čo stehná a prsia? Tie nie sú tak veľké ako celé kura, preto je čas ich pečenia kratší. Pri stehnách je to okolo 50 minút, pričom prsia by ste mali z rúry vytiahnuť už po 30 minútach, aby neboli vysušené.
Chcete mať výborné kura, ktoré bude šťavnaté, chrumkavé a poteší výraznou chuťou? V tom prípade sa držte týchto tipov:
K pečenému kuraťu môžete podávať rôzne prílohy. Populárna je najmä ryža a zemiaky na všetky spôsoby (pečené, varené aj kaša). Ak by ste chceli niečo ľahšie, stavte na grilovanú zeleninu, zeleninové šaláty alebo kuskus či bulgur. A v prípade, že neviete, ako správne uvariť bulgur, inšpirujte sa týmto postupom.
K pečenému kuraťu sa následne hodia aj rôzne omáčky a dresingy, napríklad cesnakový, bylinkový alebo jogurtový.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste