NajRecept.sk Mäso Kuracie mäso Pečené kura Ako dlho piecť kura? Takto bude dokonalo šťavnaté.
Ako dlho piecť kura? Takto bude dokonalo šťavnaté.
Recept Ako dlho piecť kura? Takto bude dokonalo šťavnaté.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Šťavnatému, chrumkavému a dokonalo ochutenému pečenému kuraťu odolá len málokto. Jemné mäso sa rozplýva v ústach a rozumie si s rôznymi typmi príloh, od ryže až po zemiaky či grilovanú zeleninu. Na to, aby ste však dosiahli tie najlepšie výsledky, je potrebná jedna vec – musíte vedieť, ako dlho piecť kura. Vďaka tejto informácií ho nikdy nevysušíte a nestane sa, že by ste ho z rúry vytiahli surové.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.5.2025

Ako dlho piecť kura? Takto bude dokonalo šťavnaté.

Šťavnatému, chrumkavému a dokonalo ochutenému pečenému kuraťu odolá len málokto. Jemné mäso sa rozplýva v ústach a rozumie si s rôznymi typmi príloh, od ryže až po zemiaky či grilovanú zeleninu. Na to, aby ste však dosiahli tie najlepšie výsledky, je potrebná jedna vec – musíte vedieť, ako dlho piecť kura. Vďaka tejto informácií ho nikdy nevysušíte a nestane sa, že by ste ho z rúry vytiahli surové.

Čo ovplyvňuje čas pečenia?

Presná odpoveď na otázku “Ako dlho piecť kura?” neexistuje. Dôvodom je predovšetkým skutočnosť, že dĺžku pečenia ovplyvňuje veľké množstvo premenných, ku ktorým patria:

  • Veľkosť kuraťa – čím je kura väčšie, tým dlhšie bude trvať, kým sa upečie. Ak teda nemáte veľa času alebo nechcete stráviť v kuchyni pol dňa, kúpte si radšej dve menšie kurence, ktoré upečiete naraz.
  • Spôsob prípravy – celé väčšie kura budete piecť dlhšie ako jednotlivé časti, napríklad stehná alebo krídla. Zároveň platí, že kosti mierne predlžujú čas pečenia. Kuracie prsia budú preto pripravené skôr ako napríklad stehná.
  • Typ rúry – najlepšia je teplovzdušná rúra, ktorá rozkladá teplo rovnomerne, vďaka čomu sa nestáva, že kura je z jednej časti spálené a z druhej surové. Samozrejme, upiecť ho môžete aj v klasickej rúre s horným a dolným ohrevom, no počítajte s tým, že to bude trvať dlhšie.
  • Teplota pečenia – príliš vysoká teplota mäso vysuší, pričom kvôli nízkej môže byť gumové a nedopečené. Najlepšie je zvoliť teplotné rozmedzie od 180 °C do 200 °C. Začať by ste mali skôr pri nižšej teplote, ktorú môžete potom ku koncu (na pár minút) zvýšiť pre chrumkavosť.
  • Plnené vs neplnené kura – dĺžku pečenia ovplyvní aj plnka. Ak ste kura naplnili, mali by ste ho piecť pomalšie, aby vám zvrchu nezhorelo, pričom vnútro bude stále surové. 

Príprava receptu Ako dlho piecť kura? Takto bude dokonalo šťavnaté., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Orientačný čas pečenia

Ak chcete mať aspoň menšiu predstavu o tom, ako dlho piecť kura, existuje niekoľko všeobecných rád.

Pri klasickom kurati bez plnky by ste mali počítať s 25 minútami na 450 g mäsa. To znamená, že kura s hmotnosťou okolo 1,5 kg by ste mali piecť približne 85 minút.

Ak ste kura plnili, celkový čas pečenia navýšte o minimálne 15 až 30 minút, aby sa vnútro dobre prepieklo.

A čo stehná a prsia? Tie nie sú tak veľké ako celé kura, preto je čas ich pečenia kratší. Pri stehnách je to okolo 50 minút, pričom prsia by ste mali z rúry vytiahnuť už po 30 minútach, aby neboli vysušené.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Pečené kura so zemiakmi 2v1
Pečené kura so zemiakmi 2v1

Tipy na dokonalé kura

Chcete mať výborné kura, ktoré bude šťavnaté, chrumkavé a poteší výraznou chuťou? V tom prípade sa držte týchto tipov:

  • Kura počas pečenia otáčajte. Zaistíte si tak rovnomerné prepečenie a vyhnete sa tomu, že by vám z jednej strany zhorelo. To, ako často kura otáčať, sa odvíja od teploty a jeho veľkosti. Ideálne je robiť tak každých 20 až 25 minút.
  • Kura počas pečenia nezabúdajte podlievať. Zaistíte si tak dokonalú šťavnatosť.
  • V rámci ochutenia môžete použiť rôzne suroviny. Perfektné sú čerstvé aj sušené bylinky, cesnak či cibuľa. A ak by ste mali chuť na niečo sladšie a ovocné, vyskúšajte do plechu pridať zopár plátkov pomaranča.
  • Skvelú chuť dajú kuraťu aj rôzne voňavé marinády. Ak chcete pripraviť tú najlepšiu, prečítajte si tento článok, v ktorom nájdete praktické a overené rady.
  • Kura po vytiahnutí z rúry zakryte alobalom a nechajte 10 až 20 minút odpočívať.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Pečené kura na grécky spôsob
Pečené kura na grécky spôsob

Čo podávať k pečenému kuraťu?

K pečenému kuraťu môžete podávať rôzne prílohy. Populárna je najmä ryža a zemiaky na všetky spôsoby (pečené, varené aj kaša). Ak by ste chceli niečo ľahšie, stavte na grilovanú zeleninu, zeleninové šaláty alebo kuskus či bulgur. A v prípade, že neviete, ako správne uvariť bulgur, inšpirujte sa týmto postupom.

K pečenému kuraťu sa následne hodia aj rôzne omáčky a dresingy, napríklad cesnakový, bylinkový alebo jogurtový.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár