Bez zemiakového šalátu si mnohí z nás nevedia predstaviť Vianoce. Spravidla sa servíruje k vyprážanej rybe počas štedrovečernej večere, no na stoloch sa často objavuje aj neskôr, napríklad počas prvého a druhého sviatku vianočného alebo na Silvester. Aby bol však majonézový šalát dobrý a nestala sa z neho kaša, musíte vedieť, ktorý typ zemiakov doň zvoliť. V obchodoch totižto nájdete viaceré druhy.
Bez zemiakového šalátu si mnohí z nás nevedia predstaviť Vianoce. Spravidla sa servíruje k vyprážanej rybe počas štedrovečernej večere, no na stoloch sa často objavuje aj neskôr, napríklad počas prvého a druhého sviatku vianočného alebo na Silvester. Aby bol však majonézový šalát dobrý a nestala sa z neho kaša, musíte vedieť, ktorý typ zemiakov doň zvoliť. V obchodoch totižto nájdete viaceré druhy.
Vo všeobecnosti existujú štyri základné typy zemiakov:
Ide o najpevnejšie zemiaky v ponuke. Po uvarení alebo inej úprave veľmi dobre držia tvar. Práve to je dôvod, prečo sú najlepšie do majonézového šalátu. Aj po tom, ako ich pretlačíte a následne niekoľkokrát premiešate s inými ingredienciami, nevznikne z nich nejedlá kaša.
Tieto zemiaky sú o niečo mäkšie ako typ A, preto je dôležité, aby ste si dávali pozor pri ich varení. V prípade, že ich necháte v horúcej vode dlhšie, budú sa v šaláte rozpadať. Ak ich však uvaríte správne, pokojne ich do neho použite. Výsledok by mal byť stále dobrý.
Tým, že zemiaky sú po tepelnej úprave múčne a rozpadajú sa, nie sú vhodné do majonézového alebo iného šalátu. Po prvom premiešaní by sa rozbili a vytvorili by kašovitú konzistenciu. To však ešte neznamená, že ich na sviatky alebo počas roka nevyužijete. Pokojne po nich siahnite, keď budete chcieť robiť domáce hranolky, zemiakové placky, krémovú kašu alebo zemiakové cestá.
Obchody ich predávajú len málokedy, pretože sa s nimi v kuchyni nedá dobre pracovať. Sú príliš mäkké a aj po kratšej tepelnej úprave sa okamžite rozpadajú. Keď sa u vás doma objavia, môžete z nich pripraviť napríklad halušky alebo iné pokrmy zo zemiakového cesta (ovocné knedle, šúľance, pirohy a podobne).
Ak chcete, aby bol majonézový šalát čo najlepší, držte sa týchto overených tipov:
Pripravujete sa na sviatky a hľadáte recept na ten najlepší zemiakový šalát? Inšpirujte sa tými našimi.
1. Najlepší zemiakový šalát našich babičiek
Klasika na tanieri k smaženému rezňu musí byť. Klasický zemiakový šalát našich babičiek. Autor: Triniti
2. Tradičný zemiakový šalát na Vianoce
Ani u vás doma nesmie chýbať na Vianoce zemiakový šalát? U nás si tieto sviatky neviem ani predstaviť, keby som nerobila tento klasický zemiakový šalát. Niekto do šalátu nepridáva mrkvu, zeler, dokonca ani hrášok. Ja dávam poctivo i cibuľu, aj uhorky, avšak nedávam uvarené vajíčka. Autor: Triniti
3. Domáci majonézový šalát
Domáci majonézový šalát. Autor: jitule
4. Nemecké zemiaky s redkvičkou: zabudnite na ťažký šalát s majonézou
Fantastická príloha k hlavnému jedlu. Ja som klasický zemiakový šalát s majonézou nahradila práve týmto šalátom a verte či nie, každý sa oblizoval až za ušami. Fantázia. Autor: Jaja
5. Majonézový zemiakový šalát
Tradičný šalát, ktorý nesmie chýbať na sviatky. Ak ste aj vy fanúšikom týchto tradičných jedál, tak neprehliadnite tento recept. Keď som prvýkrát vyskúšala tento recept, do ktorého sa pridáva aj biely jogurt, tak som bola milo prekvapená, že šalát je aj tak chutný. Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste