Guláš patrí medzi jedny z najobľúbenejších pokrmov na Slovensku. Jeho príprava síce nie je jednoduchá ani rýchla, no výsledok rozhodne stojí za to. Premýšľate, že by ste si ho uvarili, no neviete, či je lepšie bravčové, alebo hovädzie mäso? Čítajte ďalej a nechajte si poradiť našimi overenými radami.
Guláš patrí medzi jedny z najobľúbenejších pokrmov na Slovensku. Jeho príprava síce nie je jednoduchá ani rýchla, no výsledok rozhodne stojí za to. Premýšľate, že by ste si ho uvarili, no neviete, či je lepšie bravčové, alebo hovädzie mäso? Čítajte ďalej a nechajte si poradiť našimi overenými radami.
Nehľadiac na to, aký druh mäsa si vyberiete na kotlíkový alebo maďarský guláš, je dôležité, aby bolo prerastené šľachami a väzivom. Vďaka tomu si aj po dlhých hodinách dusenia udrží svoj tvar a v guláši sa úplne nerozpadne.
Zvolené mäso najprv vykostite a potom nakrájajte na rovnaké alebo aspoň podobne veľké kúsky. Tým si zabezpečíte, že sa bude variť rovnomerne a vyhnete sa situácii, že niektoré kúsky zostanú nedovarené, zatiaľ čo iné budú prevarené.
Bravčové mäso je skvelou voľbou do gulášov, pretože je šťavnaté. Stávkou na istotu je bravčové plece, pretože má optimálny pomer mäsa a tuku, ktorý sa do guláša postupne uvoľňuje a dodáva mu bohatú chuť. Okrem toho má štruktúru, ktorá je ako stvorená na pomalé varenie.
Spolu s bravčovým plieckom môžete do guláša pridať bravčové stehno. Myslite ale na to, že aj po dlhšom varení býva stále tuhé.
Zdroj: Depositphotos.com
Chceli by ste do guláša pridať hovädzie mäso? V tom prípade zvoľte nožinu, ktorú môžete poznať aj pod názvom močing, glejovka, kližka alebo kližina.
Táto časť má vysoký obsah kolagénu, ktorý sa počas dlhého varenia rozkladá a pokrmu dodáva hustotu a šťavnatosť. Zároveň je mäso vláknité, takže je ideálne aj na niekoľkohodinové varenie, a má silnú a výraznú chuť, ktorá sa výborne kombinuje s ostatnými ingredienciami v guláši.
Na prípravu guláša môžete použiť aj divinu. Najobľúbenejšie je mäso z jeleňa, ktoré má výraznú chuť. Tá sa perfektne kombinuje s ďalšími surovinami. Následne je výborné aj mäso z diviaka, ktoré je aromatické a na rozdiel od jelenieho má vyšší obsah tuku, čím podporuje šťavnatosť guláša. Inou alternatívou je ešte srnčie alebo králičie mäso.
Na pravý kotlíkový guláš je najlepšie skombinovať hovädziu nožinu a bravčové pliecko, ktoré spolu vytvárajú dokonalú harmóniu. Nožina pokrmu dodáva bohatú chuť a pliecko prináša šťavnatosť a jemnosť.
Zdroj: Depositphotos.com
Kotlíkový či maďarský guláš nemusíte variť len z jedného druhu mäsa. Ak doma máte hovädzie aj bravčové, pokojne ich skombinujte. Výsledný pokrm bude vďaka tomu veľmi zaujímavý. Nezabúdajte však na to, že každý druh mäsa sa varí inak a potrebuje iný čas na to, aby zmäkol. Spravíte preto dobre, keď sa budete držať nasledujúcich rád:
V obchodoch sa stretnete aj s predpripravenými gulášovými zmesami. Tie vám síce vedia zjednodušiť varenie, no ak chcete skutočne chutný a dobrý výsledok, mali by ste sa im vyhnúť. Okrem toho, že obsahujú veľké množstvo rôznych konzervantov a zbytočných prísad, sú ich súčasťou kúsky z viacerých častí zvieraťa. To v praxi znamená, že po dovarení guláša môžu byť niektoré kusy mäsa tuhé a tvrdé, pričom iné budú rozvarené.
1. Zemiakový guláš
Jeden z mojich obľúbených hlavných chodov. Aj keď tento guláš môže niekto považovať len za polievku, ja to považujem ako za hlavný chod. S domácim čerstvým chrumkavým chlebom vás zasýti na 200%. Vyskúšajte a ešte, ak máte domáce lečo, tak určite pridajte. Ja som, bohužiaľ, nemala. Autor: Naďa I. (Rebeka)
2. Špekačkový guláš - alebo čo dom dal
Ak sa vám nechce do obchodu a premýšľate, čo pripravíte z toho, čo nájdete v chladničke, tak nech sa páči, malá inšpirácia. Ja som mala v komore pár zemiakov a v chladničke som našla točenú salámu. Poviem vám, že som vymyslela vynikajúcu alternatívu klasického guláša. Vyskúšajte.
3. Guláš so zemiakmi
Chutné mäsko so zemiakmi. Nesmiete zabudnúť ani na surovú cibuľu na dozdobenie.
4. Hovädzí guláš a petržlenové knedle
Hlavný chod hlavne pre chlapov. Výdatný obed pre maškrtníkov. Hovädzí guláš a petržlenové knedle. Mňam!
5. Pivný guláš s cestovinou alebo s knedľou
Výborná pochúťka pre chlapov. Kvalitné mäso a super omáčka z piva. Ako príloha cestoviny alebo kysnutá knedľu a chutný obed je na svete. Samozrejme obed nie je určený len pre chlapov, pochutnajú si určite aj ženy. Prílohu môžete meniť podľa toho, na čo máte práve chuť, ja som robila tento obed na dva krát, raz s cestovinou a raz s kysnutou knedľou. Bolo to vynikajúce, takže som to určite nerobila naposledy. Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste