NajRecept.sk Polievky Guláš Aké mäso použiť na guláš? Vďaka týmto druhom sa vám podarí kotlíkový aj maďarský.
Aké mäso použiť na guláš? Vďaka týmto druhom sa vám podarí kotlíkový aj maďarský.
Recept Aké mäso použiť na guláš? Vďaka týmto druhom sa vám podarí kotlíkový aj maďarský.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Guláš patrí medzi jedny z najobľúbenejších pokrmov na Slovensku. Jeho príprava síce nie je jednoduchá ani rýchla, no výsledok rozhodne stojí za to. Premýšľate, že by ste si ho uvarili, no neviete, či je lepšie bravčové, alebo hovädzie mäso? Čítajte ďalej a nechajte si poradiť našimi overenými radami.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.9.2024

Aké mäso použiť na guláš? Vďaka týmto druhom sa vám podarí kotlíkový aj maďarský.

Guláš patrí medzi jedny z najobľúbenejších pokrmov na Slovensku. Jeho príprava síce nie je jednoduchá ani rýchla, no výsledok rozhodne stojí za to. Premýšľate, že by ste si ho uvarili, no neviete, či je lepšie bravčové, alebo hovädzie mäso? Čítajte ďalej a nechajte si poradiť našimi overenými radami.

Na čo si dávať pozor pri výbere mäsa?

Nehľadiac na to, aký druh mäsa si vyberiete na kotlíkový alebo maďarský guláš, je dôležité, aby bolo prerastené šľachami a väzivom. Vďaka tomu si aj po dlhých hodinách dusenia udrží svoj tvar a v guláši sa úplne nerozpadne.

Zvolené mäso najprv vykostite a potom nakrájajte na rovnaké alebo aspoň podobne veľké kúsky. Tým si zabezpečíte, že sa bude variť rovnomerne a vyhnete sa situácii, že niektoré kúsky zostanú nedovarené, zatiaľ čo iné budú prevarené.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Maďarský guláš so zemiakmi
Maďarský guláš so zemiakmi

Keď sa rozhodnete pre bravčové mäso

Bravčové mäso je skvelou voľbou do gulášov, pretože je šťavnaté. Stávkou na istotu je bravčové plece, pretože má optimálny pomer mäsa a tuku, ktorý sa do guláša postupne uvoľňuje a dodáva mu bohatú chuť. Okrem toho má štruktúru, ktorá je ako stvorená na pomalé varenie.

Spolu s bravčovým plieckom môžete do guláša pridať bravčové stehno. Myslite ale na to, že aj po dlhšom varení býva stále tuhé.

Príprava receptu Aké mäso použiť na guláš? Vďaka týmto druhom sa vám podarí kotlíkový aj maďarský., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Z hovädzieho je najlepšia nožina

Chceli by ste do guláša pridať hovädzie mäso? V tom prípade zvoľte nožinu, ktorú môžete poznať aj pod názvom močing, glejovka, kližka alebo kližina.

Táto časť má vysoký obsah kolagénu, ktorý sa počas dlhého varenia rozkladá a pokrmu dodáva hustotu a šťavnatosť. Zároveň je mäso vláknité, takže je ideálne aj na niekoľkohodinové varenie, a má silnú a výraznú chuť, ktorá sa výborne kombinuje s ostatnými ingredienciami v guláši.

Divina pre gurmánov

Na prípravu guláša môžete použiť aj divinu. Najobľúbenejšie je mäso z jeleňa, ktoré má výraznú chuť. Tá sa perfektne kombinuje s ďalšími surovinami. Následne je výborné aj mäso z diviaka, ktoré je aromatické a na rozdiel od jelenieho má vyšší obsah tuku, čím podporuje šťavnatosť guláša. Inou alternatívou je ešte srnčie alebo králičie mäso.

Aké mäso pridať do kotlíkového guláša?

Na pravý kotlíkový guláš je najlepšie skombinovať hovädziu nožinu a bravčové pliecko, ktoré spolu vytvárajú dokonalú harmóniu. Nožina pokrmu dodáva bohatú chuť a pliecko prináša šťavnatosť a jemnosť.

Príprava receptu Aké mäso použiť na guláš? Vďaka týmto druhom sa vám podarí kotlíkový aj maďarský., krok 2
Zdroj: Depositphotos.com

Pri kombinácii mäsa si dávajte pozor

Kotlíkový či maďarský guláš nemusíte variť len z jedného druhu mäsa. Ak doma máte hovädzie aj bravčové, pokojne ich skombinujte. Výsledný pokrm bude vďaka tomu veľmi zaujímavý. Nezabúdajte však na to, že každý druh mäsa sa varí inak a potrebuje iný čas na to, aby zmäkol. Spravíte preto dobre, keď sa budete držať nasledujúcich rád:

  • Kombinácia hovädzieho a bravčového mäsa – hovädzie sa varí dlhšie ako bravčové, preto ho do guláša pridajte ako prvé. Keď bude spolovice uvarené, môžete pridať bravčové. Tento istý postup platí aj vtedy, keď s bravčovým kombinujete divinu.
  • Kombinácia hovädzieho a diviny – v tomto prípade je kľúčové dať do guláša ako prvú divinu, ktorá sa varí dlhšie, a až následne, keď mierne zmäkne, pridať hovädzinu.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Ostrý mexický guláš
Ostrý mexický guláš

Predpripraveným zmesiam na guláš sa vyhnite

V obchodoch sa stretnete aj s predpripravenými gulášovými zmesami. Tie vám síce vedia zjednodušiť varenie, no ak chcete skutočne chutný a dobrý výsledok, mali by ste sa im vyhnúť. Okrem toho, že obsahujú veľké množstvo rôznych konzervantov a zbytočných prísad, sú ich súčasťou kúsky z viacerých častí zvieraťa. To v praxi znamená, že po dovarení guláša môžu byť niektoré kusy mäsa tuhé a tvrdé, pričom iné budú rozvarené.

1. Zemiakový guláš

Jeden z mojich obľúbených hlavných chodov. Aj keď tento guláš môže niekto považovať len za polievku, ja to považujem ako za hlavný chod. S domácim čerstvým chrumkavým chlebom vás zasýti na 200%. Vyskúšajte a ešte, ak máte domáce lečo, tak určite pridajte. Ja som, bohužiaľ, nemala. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept nájdete TU

Recept Zemiakový guláš

2. Špekačkový guláš - alebo čo dom dal

Ak sa vám nechce do obchodu a premýšľate, čo pripravíte z toho, čo nájdete v chladničke, tak nech sa páči, malá inšpirácia. Ja som mala v komore pár zemiakov a v chladničke som našla točenú salámu. Poviem vám, že som vymyslela vynikajúcu alternatívu klasického guláša. Vyskúšajte.

Recept nájdete TU

Recept Špekačkový guláš - alebo čo dom dal

3. Guláš so zemiakmi

Chutné mäsko so zemiakmi. Nesmiete zabudnúť ani na surovú cibuľu na dozdobenie.

Recept nájdete TU

Recept Guláš so zemiakmi

4. Hovädzí guláš a petržlenové knedle

Hlavný chod hlavne pre chlapov. Výdatný obed pre maškrtníkov. Hovädzí guláš a petržlenové knedle. Mňam!

Recept nájdete TU

Recept Hovädzí guláš a petržlenové knedle

5. Pivný guláš s cestovinou alebo s knedľou

Výborná pochúťka pre chlapov. Kvalitné mäso a super omáčka z piva. Ako príloha cestoviny alebo kysnutá knedľu a chutný obed je na svete. Samozrejme obed nie je určený len pre chlapov, pochutnajú si určite aj ženy. Prílohu môžete meniť podľa toho, na čo máte práve chuť, ja som robila tento obed na dva krát, raz s cestovinou a raz s kysnutou knedľou. Bolo to vynikajúce, takže som to určite nerobila naposledy. Autor: Triniti

Recept nájdete TU

Recept Pivný guláš s cestovinou alebo s knedľou

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár