Veľkonočná plnka je jedným z tradičných pokrmov, ktorý počas veľkonočných sviatkov robia takmer všetky domácnosti. Okrem toho, že skvelo chutí, je taktiež univerzálna – jesť ju môžete samostatne, prípadne ako prílohu k mäsu, údeninám či rôznym iným pokrmom. Plánujete ju tento rok robiť, no neviete, aké mäso do nej zvoliť? Inšpirujte sa radami od našich babičiek.
Veľkonočná plnka je jedným z tradičných pokrmov, ktorý počas veľkonočných sviatkov robia takmer všetky domácnosti. Okrem toho, že skvelo chutí, je taktiež univerzálna – jesť ju môžete samostatne, prípadne ako prílohu k mäsu, údeninám či rôznym iným pokrmom. Plánujete ju tento rok robiť, no neviete, aké mäso do nej zvoliť? Inšpirujte sa radami od našich babičiek.
Veľkonočná plnka by mala byť šťavnatá, pričom jej chuť by mala byť dostatočne výrazná. O výraznú chuť sa pritom postarajú nielen bylinky a korenie, ale taktiež vhodne zvolené mäso. Naše staré mamy používali najradšej údenú krkovičku, bravčové plece alebo stehno, ktoré vie dokonale vyniknúť v spojení s inými surovinami, ako sú rožky, chlieb alebo koreniny.
Spolu s mäsom sa pridávajú do veľkonočnej plnky aj rôzne ďalšie mäsové výrobky. Populárna je napríklad klobása alebo slanina, ktoré vedia pokrm posunúť o úroveň vyššie.
Zaujímavosťou je taktiež skutočnosť, že mäso má, rovnako ako mnohé iné suroviny či veľkonočné predmety, hlboký význam. Po dlhom pôste, ktorý trval 40 dní, má symbolizovať hojnosť a príchod radostného obdobia.
Do veľkonočnej plnky sa pridáva ešte viacero rôznych surovín, ktoré zaručujú, že je veľmi dobrá. K nim patria:
Jednotlivé ingrediencie a ich množstvo sa odvíja od vami zvoleného receptu. Ak by ste chceli plnku vylepšiť, môžete do nej pridať napríklad medvedí cesnak či dokonca špenát.
Veľkonočná plnka je charakteristická tým, že obsahuje niekoľko základných surovín, medzi ktoré patrí aj mäso, resp. mäsové výrobky. Dobrou správou však je, že existuje niekoľko alternatív, ktorými sa dajú nahradiť. Predovšetkým je to údené tofu, ktoré má veľmi podobnú chuť ako bežné údeniny. Vďaka tomu je výsledná plnka takmer na nerozoznanie od tej tradičnej.
Príprava vegetariánskej plnky nie je náročná. Ak by ste si ju chceli pripraviť, môžete sa inšpirovať týmto naším receptom.
Ak chcete, aby bola veľkonočná plnka čo najlepšia, musíte poznať správny pomer jednotlivých surovín. Práve preto sme si pre vás pripravili niekoľko overených receptov, vďaka ktorým sa vám vždy podarí.
1. Veľkonočná plnka podľa prababičky pre mäsožrútov ale aj vegetariánov
Vďaka tajnej prísady je tak chutná, že zmizne skôr než všetky ostatné pochutiny na Veľkú noc. Pripravujete ai vy plnku? Do receptu som doplnila aj alternatívu pre vegetariánov. Autor: Triniti
2. Plnka s údeným mäsom
Nielen na Veľkú noc pripravujem plnku, ale aj cez rok. Je to síce recept, podľa ktorého pripravujú mnohí z vás iba tú veľkonočnú, pretože do plnky ide aj údené mäso, ale skúste si ju pripraviť aj cez rok. Len tak, k pečenému kurčaťu. Ja plnku zvyknem pripravovať aj na rôzne narodeninové oslavy, keď robím slávnostný obed. Autor: Kocmax
3. Jarná alebo aj veľkonočná plnka s medvedím cesnakom
Ja som v dostatočnom predstihu pripravila i túto veľkonočnú plnku, ktorú som doplnila aj o medvedí cesnak. Autor: Triniti
4. Veľkonočná plnka. Vraj je veľmi dobrá, aspoň to hovorili doma. Vyskúšajte môj recept.
Dnes hotová veľkonočná plnka. A vraj je veľmi dobrá. Aspoň to hovorili doma. Každý má svoj recept, ja som sa s ňou veľmi nemaznala. Autor: Pavlina M.
5. Falošná plnka zo staršieho chleba
Ak máte doma starší chlieb, určite ho spotrebujte. Je veľa spôsobov a receptov, preto sa nechajte inšpirovať :) Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste