NajRecept.sk Tipy a triky 15 užitočných tipov, ako v kuchyni nahradiť vajíčka. Pomôže jogurt, banán alebo ovsené vločky.
15 užitočných tipov, ako v kuchyni nahradiť vajíčka. Pomôže jogurt, banán alebo ovsené vločky.
Recept 15 užitočných tipov, ako v kuchyni nahradiť vajíčka. Pomôže jogurt, banán alebo ovsené vločky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: NajLucka

Vajíčka predstavujú skvelú surovinu, ktorú využijete pri varení aj pečení. Môže sa ale stať, že ich práve nemáte doma, alebo hľadáte rastlinnú náhradu. Ponúka sa hneď niekoľko možností, čím vajíčka nahradiť.

NajLucka NajLucka    ·   6.7.2024

15 užitočných tipov, ako v kuchyni nahradiť vajíčka. Pomôže jogurt, banán alebo ovsené vločky.

Vajíčka predstavujú skvelú surovinu, ktorú využijete pri varení aj pečení. Môže sa ale stať, že ich práve nemáte doma, alebo hľadáte rastlinnú náhradu. Ponúka sa hneď niekoľko možností, čím vajíčka nahradiť.

Zrelý banán

Vzhľadom na to, že sú vajcia často súčasťou rôznych múčnikov a dezertov, hodí sa vedieť, ako ich nahradiť pri pečení. U sladkých jedál výborne poslúži banán. Stačí mať zrelý kúsok a roztlačiť ho vidličkou. Počítajte s tým, že za jedno vajce budete potrebovať zhruba tri lyžice banánu. Myslite aj na to, že zrelý banán je veľmi sladký, môžete preto ubrať trochu cukru.

Avšak pre tento aj ďalšie tipy platí, že by ste ním mali nahrádzať iba 1 až 2 vajíčka v recepte. Ak ich treba viac, bez vajec sa vám recept zrejme nepodarí.

Jablková výživa

Podobne ako banán môže poslúžiť aj jablko. Stačí použiť výživu alebo pyré. Na náhradu jedného vajíčka použite päť lyžíc pyré. Je dobré pridať aj lyžičku prášku do pečiva pre lepšiu konzistenciu cesta. A pre väčšiu vláčnosť pridajte ešte lyžicu rastlinného oleja.

Ovocné pyré sa v bábovke stratí. Ale ak ho nemáte, pripravte si bábovku bez vajec – potrebovať nebudete ani mlieko.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Slaninové knedle bez vajec
Slaninové knedle bez vajec

Paradajkový pretlak

Ak si chcete upiecť niečo slané, ovocie nie je práve ideálnou voľbou. Ako alternatíva sa ponúka paradajkový pretlak. Namiesto jedného vajíčka použite dve lyžice pretlaku. Neovplyvní výrazne chuť, skvele sa hodí do fašírok a podobne. Treba však počítať s tým, že ľahko pozmení farbu výsledku.

Jogurt

Pre rôzne vláčne pochutiny ako sú bábovky či napríklad muffiny môžete použiť jogurt. Namiesto jedného vajíčka stačí pridať 60 gramov jogurtu. Je dobré pridať aj trošku prášku do pečiva naviac, aby cesto bolo nadýchané.

Alebo si pripravte sladkú pochutinu bez vajíčok - skvelou voľbou sú škoricové slimáky.

Chia semienka

Na prvý pohľad sa môže zdať zvláštne, že by chia semienka nahradili práve vajcia. V suchom stave len ťažko. Pokiaľ ale zmiešate 1-2 lyžice semienok s 3-4 lyžicami vody a chvíľku počkáte, vznikne hmota podobná vaječnému bielku. Ľahko tak cesto spoja. Vďaka neutrálnej chuti sa pritom hodí na slané i sladké pokrmy.

Cícerová voda

Voda z cíceru má v kuchyni svoje využitie. Takzvaná aquafaba sa chová podobne ako vaječný bielok. Pokiaľ ju našľaháte, vznikne vám hmota veľmi podobná snehu. Počítajte s tým, že 30 ml dokáže nahradiť jeden bielok.

Ovsené vločky

Použiť sa dajú aj ovsené vločky – hodia sa skôr do vlhkých zmesí, napríklad do zemiakových placiek či fašírok. Potrebovať budete tri lyžice vločiek. Pre lepší výsledok ich namočte do horúcej vody. Akonáhle napučia, je možné ich rozmixovať, aby vo výsledku neboli viditeľné.

Želatína

Ak máte po ruke želatínu alebo agar, je možné ich využiť. Jedna lyžica zmiešaná s lyžicou vody zastúpi jedno vajce. Využitie je rozmanité vďaka neutrálnej chuti.

Pudink

Puding sa pri pečení využíva často. Pri príprave krémov a rôznych dezertov navyše dokáže nahradiť vajcia. Stačí len zmiešať lyžičku pudingu s lyžičkou oleja.

Perlivá voda

Ak chcete pripraviť nadýchané cesto – napríklad piškótu či knedle, ale chýbajú vám vajcia, potom namiesto nich použite minerálku alebo perlivú vodu. Stačí len zmiešať niekoľko lyžíc s trochou prášku do pečiva.

Alebo vyskúšajte knedle bez vajec, aj tak sú perfektne nadýchané.

Prášok do pečiva

Namiesto perlivej vody môžete použiť aj tú klasickú. Stačí zmiešať lyžicu vody s lyžičkou prášku do pečiva. Pridajte aj lyžicu oleja – máte rýchlu náhradu, ktorá sa hodí najmä pre palacinky, lievance a ďalšie redšie cestá.

Mlieko

Pokiaľ nemáte vajíčka, ale máte dosť mlieka, potom stačí do receptu pridať 3-4 lyžice. Poslúži najmä v krehkých cestách na rôzne pečivo. Ale využitie nájde aj príprave krému.

Alebo vyskúšajte iný variant – linecké koláčiky bez vajec si vás napriek tomu získajú.

Tofu

Klasické tofu je možné po rozmixovaní využiť podobne ako vajíčka do nátierok a šalátov. Okrem toho ale môžete zakúpiť hodvábne tofu - to vďaka svojej konzistencii dokáže spojiť cesto. Stačí zhruba 60 gramov.

Arašidové maslo

Arašidové maslo je hutné, 3 lyžice dokážu nahradiť vajíčko. Hodí sa však výhradne na sladké pečenie – značne totiž upraví chuť aj farbu. Na druhú stranu ale môže ísť o zaujímavé vylepšenie rôznych dezertov. Pripravte si kokosovo-arašidovú tortu.

Hraška

Hraška má v kuchyni univerzálne využitie. Ide o zmes hrachu a bezlepkových obilnín, mnohokrát sa pridáva aj korenie. Dajú sa s ňou ľahko zahusťovať polievky a omáčky alebo v nej môžete obaliť rezne. Alebo ju použite namiesto vajca. Stačí len zmiešať 3 lyžice hrašky a 3 lyžice vody. Na pečenie sa skvele hodí variant s vanilkou.

Ponúka sa množstvo možností, čo môžete pri pečení a varení využiť ako náhradu. Veľakrát ide pritom o základné suroviny, ktoré bežne máme doma. Nemusíte si preto zúfať – jednoducho vyskúšajte niektorý z týchto variantov.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár