Kysnuté koláče sú neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Pripomínajú nám domov a chvíle strávené s najbližšími. Tento tradičný druh pečiva je výborný na raňajky aj olovrant. Prípadne ho môžete servírovať ako sladkú bodku po dobrom obede. V zbierke sme pre vás prichystali 15 overených receptov, vďaka ktorým budú vaše koláče chutiť presne ako tie od babičky.
Kysnuté koláče sú neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Pripomínajú nám domov a chvíle strávené s najbližšími. Tento tradičný druh pečiva je výborný na raňajky aj olovrant. Prípadne ho môžete servírovať ako sladkú bodku po dobrom obede. V zbierke sme pre vás prichystali 15 overených receptov, vďaka ktorým budú vaše koláče chutiť presne ako tie od babičky.
Kysnuté koláče sú rýchle a vďačné. Vedia zasýtiť a uspokojiť chuť na sladké. Do niektorých môžete pridať džem, do iných zas orechy, tvaroh alebo mak. Možností je veľa, vďaka čomu sa ich tak ľahko neobjete.
1. Sezónny šťavnatý slivkový kysnutý koláč s makom
Mak a slivky sú jednoznačne úspešná kombinácia. Môj manžel miluje mak kdekoľvek a v akejkoľvek kombinácii. Tieto tradičné kysnuté koláče majú zaručene svoj úspech aj pre naše návštevy. Sliviek sa tohto roku urodilo v záhrade až až, tak sa budú tieto recepty u nás doma opakovať. Autor: Karambola
2. Mini makové záviny z fantastického jogurtového kysnutého cesta.
Jogurtové kysnuté cesto, s ktorým sa fantasticky pracuje. Odporúčam vyskúšať aj orechovník, ktorý je chuťovo fantastický. Dnes som urobila makové záviny, tie u môjho manžela sú na prvom mieste. Autor: Karambola
3. Hrnčekový recept na makový závin z kysnutého tvarohovo perníkového cesta
Od oka, ale robím to často. Autor: Jana Podolákov Burkartová
4. Môj recept favorit na kysnutý makovo-orechovo-tvarohový TOP-COP
Kysnutý závin s makom, orechami a tvarohom. Celé som tomu dala podobu vrkoča. Celkom sa mi to pekne podarilo, preto by som sa s vami chcela podeliť o recept. Autor: Jana P. B.
5. Recept na kysnutú štrúdľu z majonézy. Vďaka nej do cesta nepridávate navyše žiadny tuk ani vajcia.
Včerajší makovec zmizol rýchlosťou blesku, bolo ho naozaj málo, tak ho nahradil tento dezert - kysnutá štrúdľa z majonézy. Cesto je neskutočne dobré, veľmi dobre sa s ním počas prípravy pracuje a náplň si môžete samozrejme zvoliť podľa svojej chute. Bez vajec a tuku, stačí majonéza. Autor: Pavlína Moučková
6. Výborný kysnutý koláč s čerstvými slivkami a posýpkou, ktorý bude mäkký aj po troch dňoch.
Máte doma veľa čerstvých sliviek a neviete, čo s nimi? Pripravte si nadýchaný kysnutý koláč s posýpkou, ktorý si zamiluje každý člen rodiny. Výborný je ako na raňajky, tak aj ako dezert po dobrom obede.
7. Tvarohovo - makové koláče - cesto podľa mojej mamičky
Recept na cesto je od mojej mamičky. Naplnila som ich tvarohom. Tvaroh zahusťujem mletým makom. Sú vynikajúce. Uzatváram ich iba ako šatôčky, čiže nie úplne. Po upečení ich potieram len teplou vodou, do ktorej pridávam trochu medu. Autor: Jana P. B.
8. Recept na kysnuté koláče z môjho archívu s makom, lekvárom, tvarohom, ovocím a posýpkou
Niečo z môjho archívu. Kysnuté koláče u nás milujeme a tak vždy ich pečiem vo veľkom. S makom, tvarohom, lekvárom a ovocím. Na vrchu mrvenička. Po tých rokoch pečenia už robím všetko skoro od oka, ale asi takto. Autor: Jana Podoláková Burkartová
9. Sádlové Janovky s jahodovou marmeládou. Recept s bravčovou masťou, ktorý sa mi osvedčil.
Cesto z bravčovej masti sa mi osvedčilo. Buchty sú jemné ako pavučinka a naplnené marmeládou sú dokonalé. Po upečení treba bohato posypať práškovým cukrom a môžeme podávať. Autor: Jana Podoláková Burkartová
10. Dokonalý recept na makový a orechový závin. Trik, vďaka ktorému budete mať v reze niekoľko vrstiev náplne a cesta.
Recept na výborné kysnuté cesto, ktoré dokážete jednoduchým trikom rozvaľkať na čo najtenšiu vrstvu a vďaka tomu zrolujete závin niekoľko krát. Tento postup zabezpečí, že vo vnútri závinu vzniknú viaceré vrstvy náplne, čím vznikne vizuálne atraktívny efekt pri rezaní. Vo video recepte sa dve cestá spájajú k sebe, aby ste závin dokázali zavinúť viac krát, no ja som cesto nespájala a upiekla som štyri samostatné záviny.
11. Staročeské koláčiky bez kysnutia. Cesto, s ktorým sa výborne pracuje a je pripravené bez čakania.
Z tejto dávky mi vyšlo 20 kusov. Treba poznamenať, že aj keď do cesta pridávate droždie, cesto nekysne. S cestom pracujeme hneď ako ho spracujeme. Je to nenáročné na prípravu, trošku samozrejme potrebujete stráviť čas pri tvarovaní koláčov, ale výsledok samozrejme stojí za to. Skúste. Autor: Jana J.
12. Najlepší recept na poctivé moravské koláče so slivkami a tvarohom
Kysnuté koláče sú stará dobrá klasika, ktorá nesklame. Naplnila som ich tvarohom s vanilkovým cukrom a slivkami, na vrch tradičná mrvenička z múky, cukru a masla. Autor: Karambola
13. Domáce kysnuté buchty s nutelou
Cesto jemné ako obláčik a chuťovo fantastické. Musím sa priznať, že buchty plnené nutelou ma veľmi neohúrili. Až doteraz. Tieto sú naozaj chuťovo perfektné. Vyskúšajte. Autor. Jaja
14. Poctivé moravské koláče s makom a tvarohom. Vďaka tomuto ovociu získajú ešte lepšiu chuť.
Moravské koláče patria medzi najobľúbenejšie kysnuté koláče. Sú chutné, rýchle a dajú sa pripraviť na viacero spôsobov – s makovou, orechovou aj tvarohovou plnkou. Ak ste na ne dostali chuť aj vy, pripravte si ich podľa nasledujúceho receptu. Autor: Jana Pacnerová
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste