Tradičné vidiecke pokrmy nielenže perfektne chutia, ale taktiež dokážu dokonale zasýtiť. Väčšina z nich má dlhú históriu a s menšími obmenami sa stále pravidelne servíruje v mnohých domácnostiach. Inšpirujte sa našou zbierkou a uvarte si výborný obed alebo večeru, ktorá vás na chvíľu vráti späť do detstva.
Tradičné vidiecke pokrmy nielenže perfektne chutia, ale taktiež dokážu dokonale zasýtiť. Väčšina z nich má dlhú históriu a s menšími obmenami sa stále pravidelne servíruje v mnohých domácnostiach. Inšpirujte sa našou zbierkou a uvarte si výborný obed alebo večeru, ktorá vás na chvíľu vráti späť do detstva.
Vidiecke pokrmy sú spravidla jednoduché, rýchle a lacné. Ich súčasťou býva často zelenina a ovocie, ktoré sa dajú vypestovať aj doma v záhrade. My sme vám pre vás vybrali 13 receptov na buchty, guláše, placky či halušky, ktorým neodolajú starší ani mladší.
1. Nekysnuté koláče bohato plnené tvarohom, čučoriedkami a marhuľami.
Dnes som si povedala, že tieto bohato plnené koláčiky s tvarohom a ovocím sú presne to pravé, čo každý potrebuje. Sú mäkké a výborne chutia. A čo je najlepšie, nemusíte byť hodiny v kuchyni, pretože cesto nemusí kysnúť a koláčiky sú hotové raz dva. Ďakujeme autorke receptu: Jana Jančíková
2. Najlepší recept zo všetkých, čo som vyskúšala na slivkové gule zo zemiakového cesta
Jeden z najlepších tradičných receptov na sladký obed. Slivkové gule s makom, cukrom a roztopeným maslom. Veľmi rada mám aj variantu s marhuľami a tvarohom, cukrom a maslom navrchu
3. Segedínsky guláš s knedľou
Segedínsky guláš môžeme zjemniť kyslou alebo sladkou smotanou. Podávam s knedľou.
4. Rezeň z bravčovej krkovičky a zemiakový šalát bez majonézy
Konečne je u nás po dlhej dobe cez víkend pohoda, mier a pokoj, tak som pod vplyvom nostalgickej nálady vytvorila aj tak trošku nostalgický obed... Zemiakový šalát v tejto podobe je moja dnešná premiéra, z domova poznám a robím ten klasický majonézový. Všetkým veľmi chutilo, tak sa o recept podelím aj verejne... Autor: Danka
5. Neprekonateľné langoše - originálny recept od kuchára z jarmoku, lepšie som doma ešte nejedla.
Určite ste jedli langoš, ktorý vám nechutil. Bol veľmi mastný a neochutený. Na povrchu skoro žiadna omáčka a bez strúhaného syra. Tentokrát to je pravý opak. S týmto receptom zabodujete aj u náročného maškrtníka. Cesto je jemné vo vnútri a na povrchu extra chrumkavé. Vôbec nieje mastný a nezabúdajte ani na to, aby ste po upečení pred podávaním povrch potreli cesnakom. Bez toho to nejde. Autor: Jaja
6. Môj recept na poctivé parené buchty plnené slivkovým lekvárom
Dlho sme nemali sladký obed, preto dnes po nedeľnom mäsovom obede takáto dávka sladkého maku. Sem tam aj takéto sladké potešenie padne vhod. Kysnuté parené buchty robievala moja mamka hlavne s mletými vlašskými orechami, ja ich mám najradšej s kakaom a manžel zasa s makom. Deti ich jedia len tak čisté ako rožok do ruky :) Autor: Lucka
7. Výborné bravčové mäso v lahodnej smotanovej omáčke, ktoré si deti obľúbia a zjedia ho rýchlo až do posledného kúsku.
Tento recept ocenia najmä maminy, ktoré nevedia deti donútiť papať. Deti ho priam milujú! Omáčka je jemná, sladká a schováva zdravú zeleninku. K tomu šťavnaté, mäkké mäsko a všetkými obľúbené kolienka. Tejto kombinácii proste neodolá nik!
8. Tradičné slovenské bryndzové halušky
Tradičná slovenská kuchyňa. Milujem. Okrem bryndzových halušiek máme doma radi aj bryndzové alebo zemiakové pirohy, ktoré robím dosť často, pretože je to obľúbené jedlo mojej dcéry. Niekto bryndzu riedi kyslou smotanou, ja zvyknem riediť mliekom, záleží na bryndzi, na jej hustote. Ja kupujem domácu bryndzu, ktorá je veľmi hustá, takže mlieko úplne postačuje. Nezabudnite ani na osmaženú slaninu, ktorá nesmie chýbať. Autor: Mineralka
9. Pivný guláš z pomalého hrnca a cuketové zemiakové placky
Kvôli technickej poruche som odo dneška na pár dní v kuchyni bez vody. Takže normálny človek by sa na to "vyprdol" a ohrial si párok. Magor ako ja sa tým nenechá vyviesť z miery a radšej nosí špinavý riad cez polovicu bytu do práčovne. "To by som ti asi musel vypojiť aj prúd, aby si si dala pokoj, že", uťahuje si zo mňa náš otecko. Ale chutilo mu. Autor: Danka
10. Ako pripraviť tradičné české honzovy buchty s lekvárom
Dnes som mala chuť pripraviť niečo rýchle a chutné pre moju rodinu. Tradičné kysnuté buchty plnené slivkovým džemom, alebo Honzovky, je vždy dobrá voľba. Toto je recept mojej babky, ktorý je rokmi overený a najlepší. Pripravte si ich aj vy. Autor: Jirina Zahorikova
11. Zemiakové placky podľa môjho tradičného receptu. Do cesta pridávam kyslú smotanu a sú dokonalé.
Zemiakové placky patria medzi obľúbené pokrmy. Nedávno som ich pripravovala na večeru a boli také lahodné, že sme si ich užívali viac ako obvykle, možno aj preto, že som ich už nejaký čas nepripravovala. Pri smažení som sa pokúsila použiť menej oleja, aby neboli také tučné. Môjmu manželovi najviac chutia s kefírom, zatiaľ čo ja dávam prednosť iba s trochou kyslej smotany.
12. Obľúbené moravské svadobné koláče, ktoré sa pečú na jednom plechu ako svadobné rezy.
Jedná sa o známe malé koláčiky, obvykle pripravované na svadobné oslavy. Nedávno som objavila recept na svadobné rezy, ktoré sú nielen ľahké na prípravu, ale aj rýchle. Tieto koláče sa pečú celé na jednom pekáči a potom sa krájajú na jednotlivé porcie, čo im dáva podobu svadobných rezov. Tieto obľúbené svadobné koláčiky sa tak pripravujú efektívnejšie a jednoduchšie.
13. Pavučinková bábovka s čučoriedkami z najlepšieho kefírového cesta.
Bábovky sú veľmi vďačné a obľúbené zákusky. Tento recept je jeden z najlepších, čo mám. Bábovka je ľahučká, nie je suchá, ako to pri iných býva zvykom a krásne hrá farbami. Veď si ju upečte aj vy a presvedčte sa sami.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste