Červená repa je vynikajúca a hlavne zdravá surovina, ktorá dodá Vášmu telu všetky potrebné vitamíny, ktoré telo stráca počas sychravého a škaredého počasia. Ak máte slabý imunitný systém, odporúčame červenú repu zaradiť do Vášho jedálnička.
Červená repa je vynikajúca a hlavne zdravá surovina, ktorá dodá Vášmu telu všetky potrebné vitamíny, ktoré telo stráca počas sychravého a škaredého počasia. Ak máte slabý imunitný systém, odporúčame červenú repu zaradiť do Vášho jedálnička.
Červená repa je bohatá na veľké množstvo vitamínov a to hlavne na vitamíny C, E, obsahuje železo, horčík, draslík a zinok. Obsahuje tiež vysoký obsah kyseliny listovej a preto sa červená repa odporúča aj tehotným ženám, aby sa plod priaznivo vyvíjal. Červená repa tiež znižuje vysoký cholesterol a krvný tlak, posilňuje vlasy a nechty, podporuje funkciu pečene, bojuje proti únave a pomáha aj v boji proti rôznym alergiám. Pomáha unaveným očiam a zmierňuje bolestivú menštruáciu. Je bohatá na jód, preto je veľmi dôležitá aj pri liečbe štítnej žľazy.
1. Bleskový detox vďaka výbornému šalátu s červenou repou, po ktorom sa chudne za pár dní
Leto je síce na konci a plavky pomaličky odkladáme do šuflíka, ale ani počas zimy netreba zanedbávať svoje telo. Červená repa je vynikajúca surovina nielen na naštartovanie metabolizmu, ale aj na odplavenie toxických látok z tela a dokonca vie dať do poriadku aj zanedbané čreva. Autor: Karambola
2. Tukožrútsky zeleninový šalát, ktorý naštartuje metabolizmus a s postavou urobí zázraky
Aj vy sa trápite v posilňovni a zhadzujete kilá do plávok? Leto je skoro tu a povedzme si pravdu, kto nemá problém obliecť na seba kraťasy, tielko alebo plavky? Zvykneme chudnúť už po Vianociach, aby sme mali postavu ako modelky, ale niekedy sa nám to nedarí. Vyskúšajte tento šalát, ktorý si počas diéty obľúbite. Naštartuje metabolizmus, prečistí črevá a s postavou urobí zázraky. Autor: Triniti
3. Roláda z cvikly
Klasická slaná roláda sa pripravuje z tvrdého syra, no čo tak pripraviť si roládu z cvikly, zemiakov, vajíčka, mrkvy a iných dobrôt? Vyskúšajte!
4. Červená repa po burgundsky
Tak, pretože je dnes popolcová streda, je potrebné začať s pôstom. Bez mäsa je to dnes veľmi ťažké, ale tak ak je treba, tak je treba. Aj naše telo si potrebuje oddýchnuť od mäsa a predsa aj tradície sa majú zachovávať. Dnes som pripravila na obed vynikajúcu pochúťku a hlavne aj plnú vitamínov z červenej repy, mrkvy, cibule, cesnaku a ďalších skvelých surovín. Už nezostalo nič a aj pri písaní receptu sa mi zbiehajú slinky. Dala by som si ešte aj dve porcie. Autor: Naďa I. (Rebeka)
5. Nakladaná červená repa
Už dlhšiu dobu som sa chystala na domáce zaváranie - nakladanú repu a tak som ju nedávno vyskúšala. Nie je síce domáca, ale tento rok vyskúšam aj z domácej, ak sa nám v záhrade zadarí :) Milujem repu k akémukoľvek hlavnému jedlu. Či už nastrúhanú, alebo na kocky, na mesiačiky, rozmixovanú, je to jedno. Plná vitamínov, preto vyskúšajte aj vy. Autor: Triniti
6. Pečená repa s cesnakom
Niekedy nemám chuť na klasickú prílohu, na ryžu alebo zemiaky a tak experimentujem so zeleninou. Dnes to bola repa, ktorú som zapiekla spolu s cesnakom a namarinovala som ju v balsamicu s olejom. Bola fantastická a hlavne nesmieme zabúdať, že repa je plná vitamínov. Autor: Triniti
7. Šalát z cvikly
Dostala som od susedky poriadnu dávku cvikly, tak som skúšala nové šaláty a prílohy k hlavnému jedlu. O tento recept sa musím s Vami podeliť. Bolo to fantastické :) s bielym jogurtom, cesnakom, vajíčkom a syrom. Autor: Triniti
8. Červená repa s chrenom
Červenú repu si vypestujeme na záhrade, tak ju aj spracujeme, je vhodná najmä ako príloha k mäsu cez zimu. My sme niekedy zvykli červenú repu jesť iba na Veľkú noc, dnes už ju robievam aj na tento spôsob a podávame ju napríklad s karbonátkami a so zemiakovou kašou. Autor: Blažena
9. Šalát z červenej repy s kyslou smotanou
Počas týchto horúčav to chce niečo veľmi ľahké a chutné. Nechce sa mi dlho stáť v kuchyni, preto vymýšľam, čo by som "uvarila" za krátky čas. Teraz máme tiež sezónu červenej repy. Netreba ju dlho variť a je veľmi sladká. Skúste ju pripraviť ako ja a čím dlhšie ju necháte v chladničke marinovať, tým je lepšia. Ja ju mám rada aj surovú. Super chrumká pod zuby. Autor: Naďa I. (Rebeka)
10. Kapusta z červenej repy
Pokiaľ máte radi červenú repu, určite si pripravte chutnú prílohu / šalát k pečenému mäsu alebo tento šalát môžete podávať ako samostatnú prílohu. Prípadne, ak chudnete, považujte to za hlavný chod. Samozrejme, vtedy vynechajte cukor, ale podľa mňa trochu cukru neuškodí ani v diéte, veď nemôžete hneď úplne vynechať všetko, ale postupne :) Autor: Naďa I. (Rebeka)
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste