NajRecept.sk Dezerty Koláče Známy krémový mandľový zákusok na nerozoznanie od švédskeho originálu.
Známy krémový mandľový zákusok na nerozoznanie od švédskeho originálu.
Recept Známy krémový mandľový zákusok na nerozoznanie od švédskeho originálu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Známy krémový zákusok, ktorý určite poznáte aj vy. Predávajú ho v známom obchodnom dome. Viete si tam vybrať množstvo koláčov, ktoré sú fantastické, no mne tam chutí práve tento. Urobila som ho doma a všetci si pochvaľovali. Určite vyskúšajte. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   14.12.2024

Známy krémový mandľový zákusok na nerozoznanie od švédskeho originálu.

Známy krémový zákusok, ktorý určite poznáte aj vy. Predávajú ho v známom obchodnom dome. Viete si tam vybrať množstvo koláčov, ktoré sú fantastické, no mne tam chutí práve tento. Urobila som ho doma a všetci si pochvaľovali. Určite vyskúšajte. Autor: Karambola

45 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

160 g
práškový cukor
220 g
mleté mandle
6 ks
bielok

Krém 1:

6 ks
žĺtok
200 ml
mlieko
3 lyžice
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
125 g
maslo

Krém 2:

250 g
mascarpone
70 g
práškový cukor
100 ml
smotana na šľahanie
100 g
jemný tvaroh
trochu
vanilková esencia

Vrch:

podľa chuti
čokoládová poleva
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Tento dezert si zamiluje každý, kto má rád niečo sladké a krémové. Jemné cesto totižto dopĺňajú až dva krémy – jeden maslovo-žĺtkový a druhý z mascarpone. Všetko následne ešte zakončuje čokoládová poleva, ktorá nielenže zlepšuje chuť, ale taktiež sa stará o pekný výzor zákusku.

  1. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom do tuhej peny. Keď máme hustý krém, vypneme mixér a už len ručne primiešame mleté mandle. Pripravené cesto nanesieme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 170 stupňov po dobu 20 minút. Cesto necháme vychladnúť. 
  2. V mlieku rozmiešame žĺtky, pridáme cukor a vanilku a uvaríme hustú hmotu, ktorú odstavíme a necháme mierne vychladnúť. 
  3. Keď je hmota ešte teplá, ale nie horúca, primiešame maslo a miešaním ho zapracujeme do žĺtkovej hmoty. Nanesieme na cesto a necháme úplne vychladnúť. 
  4. Na žĺtkový krém nanesieme krém z mascarpone – vyšľaháme všetky potrebné suroviny a odložíme celý koláč do chladničky.
  5. Vrch polejeme čokoládovou polevou. Necháme zatuhnúť, nakrájame na úhľadné rezy a podávame.

Dezert sa hodí k poobednej káve alebo kedykoľvek, keď dostanete chuť na niečo sladké. Ideálne je skladovať ho v chladničke alebo na inom chladnom mieste (napríklad v komore), aby sa krém náhodou neroztopil.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár