NajRecept.sk Dezerty Koláče Žerbó roláda – stará dobrá klasika v novom modernom prevedení s orechovo-džemovou náplňou.
Žerbó roláda – stará dobrá klasika v novom modernom prevedení s orechovo-džemovou náplňou.
Recept Žerbó roláda – stará dobrá klasika v novom modernom prevedení s orechovo-džemovou náplňou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Žerbó roládu má moja mamka napísanú v zošite s receptami tými najväčšími písmenami. Jej najobľúbenejší koláč, ktorým nepohrdne podľa mňa ani o polnoci. Orechy, kyslý džem, cukor, kysnuté maslové cesto a na vrchu čokoládová poleva. Moja mamka má tento koláč radšej posypaný práškovým cukrom, tak som pripravila túto roládu na jej štýl – bez polevy. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   11.12.2024

Žerbó roláda – stará dobrá klasika v novom modernom prevedení s orechovo-džemovou náplňou.

Žerbó roládu má moja mamka napísanú v zošite s receptami tými najväčšími písmenami. Jej najobľúbenejší koláč, ktorým nepohrdne podľa mňa ani o polnoci. Orechy, kyslý džem, cukor, kysnuté maslové cesto a na vrchu čokoládová poleva. Moja mamka má tento koláč radšej posypaný práškovým cukrom, tak som pripravila túto roládu na jej štýl – bez polevy. Autor: Karambola

55 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
250 g
maslo
1 bal.
vanilkový cukor
1 lyžica
práškový cukor
2 ks
žĺtok
20 g
droždie
podľa potreby (pár lyžíc)
mlieko

Ďalej:

210 g
mleté vlašské orechy
170 g
práškový cukor
trochu
olej
na posypanie
práškový cukor
na potretie
džem
Postup receptu
Vytlačiť
55 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Žerbó koláč poznajú mnohí z nás ako rezy. Ja som ho tentokrát spravidla vo forme rolády, ktorá nielenže výborne chutila, ale taktiež sa krásne vynímala na tanieri. Ak si tento starý dobrý zákusok chcete pripomenúť, vyskúšajte môj overený recept.

  1. Do misky dáme múku, mäkké maslo, vanilkový a práškový cukor, žĺtky a rozdrvené droždie. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť asi pol hodinu pri izbovej teplote. Pokiaľ sa vám nedarí spojiť cesto, pridajte po lyžiciach mlieko. Cesto má byť kompaktné a mäkké. Záleží aj na veľkosti žĺtkov, na teplote masla ako sa vám cesto spojí. Nebojte sa pridať aj mlieko pokiaľ je potrebné. 
  2. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenší obdĺžnik, ktorý potrieme kyslým džemom – ja som použila černicový, posypeme orechmi, cukrom a pokvapkáme olejom. Zrolujeme a poriadne rukami utlačíme. Preložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť. 
  3. Piecť dávame do studenej rúry na 160 st. a pečieme asi 40 minút – sledujeme. V strede pečenia potrieme rozšľahaným žĺtkom. Doba pečenia závisí aj od hrúbky rozvaľkaného cesta, prípadne od priemeru rolády. Čím je roláda hrubšia, tým sa pečie dlhšie, aby sa prepiekol stred.
  4. Po upečení polejeme vrch čokoládou alebo posypeme práškovým cukrom.

Roláda sa veľmi dobre krája a servíruje. Je tak ideálna aj na rôzne narodeninové oslavy alebo sviatky, ako sú napríklad Vianoce. Okrem toho je jej veľkou výhodou aj zaujímavá chuť. Inak sladké a jemné cesto dopĺňa výrazný kyslý džem. Ak by ste nemali černicový, ktorý som použila ja, môžete siahnuť aj po ríbezľovom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár